04-12-07

Een onuitspreekbare wijn

Het Zuid-Westen van Frankrijk is een lappendeken van wijnregio’s die weinig met elkaar te maken hebben, maar gemakshalve in één zak worden gestopt. Wij vissen één pareltje uit de zak: Pacherenc du Vic-Bilh. Wie dat drie keer na elkaar uitspreekt verstuikt zijn tong, maar de wijn zelf is een balsem voor de mond.

Tussen de wijngaarden van Bordeaux aan de Atlantische kust en de Languedoc aan de Middellandse Zee, liggen de wijnregio’s versnipperd van de Dordogne tot de Pyreneeën. Ze vormen bont allegaartje, maar omdat ze nergens anders bijhoren worden ze allemaal als “Sud-Ouest” bestempeld. De bekendste appellaties uit dit uitgestrekte gebied zijn Bergerac, Cahors en Madiran. Deze appellaties zijn vooral bekend voor kloeke rode wijnen. Naarmate we dichter bij de Pyreneeën komen, nemen witte wijnen de overhand.

Zo’n beetje in het midden van het Zuid-Westen vinden we Madiran, bekend voor zijn rode wijnen van de zeer donkere en tanninerijke Tannat-druif. Maar in die streek worden ook witte wijnen gemaakt, met de prachtige naam Pacherenc du Vic-Bilh. Een lilliput-appellatie, slechts 220 hectare groot, maar met originele lokale druivensoorten die het ontdekken waard zijn. De fijnste heet Petit Manseng, die ook wordt gebruikt in de Jurançon, dichter tegen de Pyreneeën aan.

Deze druif heeft heel mooie zuren en is daarom uitermate geschikt om zoete wijnen te maken. Dat lijkt een contradictie? Toch niet, zoete wijnen moeten zuren hebben om elegant te zijn. Veel mensen hebben een negatief beeld van zoete wijn omdat ze kennis maakten met kleffe rommel zonder zuren. Evenwicht is het toverwoord.

De druiven van de Pacherenc du Vic-Bilh worden erg laat geoogst, soms tot in december. Daardoor zijn ze zeer geconcentreerd, met veel natuurlijke suikers. Ideaal dus om zoete wijn te maken.

Les Larmes Célestes 2001

De beroemdste wijnmaker van de Madiran is Alain Brumont. Deze wijntovenaar maakt ook een Pacherenc du Vic-Bilh, met de poëtische naam “Les Larmes Célestes”, de hemelse tranen. Goed gekozen, want de wijn “traant” inderdaad hemels langs de randen van het wijnglas.

We ruiken heerlijke aroma’s van rozijntjes, gedroogde abrikozen, honing en amandelen. Proeven bevestigt al dat goeds. De wijn voelt vol en vet aan, met een zoete aanzet die dankzij goede zuren overgaat in een mooie frisheid. Nootjes dartelen op de achtergrond. Deze 2001 is mooi geëvolueerd, vrij complex en heeft opvallend veel structuur.

Schenk dit pareltje bij een gebak met noten en geconfijt fruit.

€ 8,05 voor 500 ml, bij Opdebeeck in Duffel, 03.488.44.44, www.opdebeeck.be.

Brumont_web

23:00 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

De Moezel is lekker dichtbij

Zelf een wijnstreek bezoeken is altijd een belevenis. U kunt er zelf wijndomeinen bezoeken, wijn proeven, praten met de wijnmaker, leren hoe wijn wordt gemaakt en uiteraard wijn kopen. Wijnstreken hebben doorgaans een aangenaam klimaat en mooie landschappen. Meestal kan u er ook lekker eten. Één van de dichtst bijzijnde wijnparadijzen, de Duitse Moezel, ligt op een boogscheut van ons land.

Veel Belgische consumenten hebben een negatief beeld van Duitse wijn. Dat is de schuld van de goedkope en zoete Liebfraumilch uit de onderste rekken van onze supermarkten. Dit soort rommel laat u best links liggen. Ontdek liever het echte Duitsland, de bakermat van de meest verfijnde witte wijnen ter wereld.

De grootste Duitse troef is een druif: de Riesling, de ware koningin der witte druiven. Geen enkele andere druif heeft zo een edele zuren. Wijn zonder zuren is plat en oninteressant. Goede zuren doen u verlangen naar de volgende slok. Ze dagen uw smaakpapillen uit. Maar Riesling heeft ook talent voor zoet. Dat leidt op zijn best tot een schitterend samenspel van zuren en natuurlijke restsuikers.

De Duitse wet voorziet een kwaliteitsgamma van “pure” wijnen, de zogenaamde “Qualitätswein mit Prädikat”, Binnen dat gamma bestaat een soort hiërarchie, gebaseerd op het suikergehalte van de druif bij de oogst. Onderaan de ladder staat Kabinett, dan volgen Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Die twee laatste zijn per definitie zoet. De drie andere kunnen droog zijn (trocken), half-droog (halb-trocken) of zoet.

In de Moezel scheppen de steile, stenige hellingen langs de bochtige rivier de ideale omstandigheden voor Riesling op zijn puurst. Traditioneel vooral zoet en half-droog, maar onder invloed van consumenten en gastronomie nu steeds vaker droog. Veel wijnboeren maken elk van deze wijnen, in alle subvarianten die ik hierboven beschreef. Dat maakt van een bezoek aan een goede wijnboer een waar degustatiefeest.

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Kabinett trocken 2005

De beste wijngaarden langs de Moezel hebben ronkende namen, zoals deze Zeltinger Sonnenuhr, genoemd naar een zonnewijzer in de gemeente Zeltingen. De goede zonneligging en de bodem van leisteen maken van deze wijngaard een topper. Deze droge Kabinett heeft mooi fruit, maar moet het nog meer hebben van verfijnde zuren en veel mineralen. Een schoolvoorbeeld van geslaagde Moezelriesling. Typisch vakmanschap van Markus Molitor, één van de allerbeste wijnmakers in deze regio.

€ 11,99 bij Carrefour

molitor_web

22:58 Gepost door Luk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, moezel, riesling |  Facebook |

Rode Rueda

Spaanse wijnen zijn behoorlijk populair in ons land. Consumenten waarderen de vaak interessante verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een regio die u steeds vaker in de rekken aantreft is Rueda. Meer bepaald witte wijn uit Rueda, bekend voor zijn frisse en fruitige aroma’s. Maar wist u dat er ook rode Rueda bestaat?

Rueda is een wijnappellatie op ongeveer 150 kilometer ten noord-westen van Madrid, in de regio Castilla-León, ten zuiden van de rivier Duero. Wijnbouw bestaat hier al sinds de middeleeuwen. Na het vertrek van de Moorse bezetters moedigde koning Alfonso VI in de 11de eeuw boeren en monniken aan de grond te bewerken. Wijn was een voor de hand liggende keuze, al ging het toen nog om versterkte en geoxideerde wijnen, een soort plaatselijke Sherry.

Aan het einde van de 19de eeuw richtte de druifluis, zoals elders in Europa, grote verwoestingen aan. Pas vanaf 1972 kreeg de streek een nieuw elan, dankzij het wijngoed Marqués De Riscal en professor Emile Peynaud uit Bordeaux, die samen een moderne droge witte wijn ontwikkelden op basis van de plaatselijke Verdejo-druif. Een succesverhaal was geboren. De aanplant van Sauvignon Blanc versterkte het succes.

Ondertussen staan ook andere wijngebieden in Castilla-León hoog aangeschreven, met name Ribera Del Duero en Toro. Deze appellaties zijn befaamd voor hun rode wijnen op basis van de Tempranillo-druif. Weinig wijnliefhebbers weten dat deze druif ook in Rueda wordt aangeplant. Sinds enkele jaren vallen die rode wijnen ook onder de “Denominación de Origen”, de herkende herkomstbenaming van Rueda.

Tempranillo is natuurlijk vooral bekend uit Rioja, maar laat ook in Castilla-León schitterende dingen zien. De druif combineert structuur met fruitigheid en is vandaag meer dan ooit het visitekaartje van de Spaanse wijnbouw.

Vina Cobranza Crianza 2001

Met 250 hectare wijngaard en 3 miljoen liter wijn is Bodegas Antaño een stevig wijndomein met export over de hele wereld. Deze Crianza bestaat voor 85 % uit Tempranillo en 15 % uit Cabernet Sauvignon. De wijn kreeg een jaar vatrijping op Amerikaanse eik, maar in deze jaargang 2001 is het hout al keurig versmolten in de wijn.

De aroma’s zijn zeer harmonieus, met rijp rood fruit, een mooie kruidigheid, een vleugje leer en een toetsje vanille. De wijn smaakt erg evenwichtig, met ronde tannines en een goede balans tussen fruitigheid en flesveroudering. Schenk hem rond de 16 C° bij zuiderse bereidingen.

€ 7,95 bij Mondovino, Vordensteinstraat 102A, 2900 Schoten, 03.658.20.20, www.mondovino.be

cobranza_web