21-12-07

Zoete wijn

Het cliché wil dat vrouwen graag zoete wijn  lusten, terwijl mannen er hun neus voor ophalen. Nochtans kan iedereen van een glas zoete wijn genieten, mits het goede wijn is. Daar knelt vaak het schoentje. Koop in geen geval goedkope zoete wijnen, want de kans op rommel is dan groot.

Zoete wijn kan op verschillende manieren worden gemaakt, maar echt goedkope methodes zijn strijdig met kwaliteit. De zoete smaak moet hoe dan ook voortkomen uit restsuikers, een deel van de natuurlijke suikers uit de druif, die niet werden omgezet in alcohol.

Één methode om zoete wijn te maken is de druiven (zeer) laat oogsten, waardoor ze meer suiker bevatten. Men kan dan de wijn vergisten tot een normaal alcolholpercentage en toch nog restsuikers overhouden. De late oogst kan in goede jaren samen gaan met ‘edelrot’. Dit is de aantasting van de druiven door een nobele schimmel, de Botrytis cinerea. Deze schimmel haalt nog extra vocht uit de druif en voegt zeer complexe aroma’s toe.

Het klinkt misschien paradoxaal, maar een goede zoete wijn moet vooral veel zuren bevatten. Dat houdt de wijn levendig en boeiend en onderscheidt hem van een platte, mierzoete wijn. Ideaal gebruikt men dus druivensoorten die veel zuren bevatten, zoals Riesling in Duitsland of Chenin Blanc in de Franse Loirestreek. Beide druiven worden zowel gebruikt voor droge, half-droge als zoete wijnen.

In de Loire is onder meer de appellatie Coteaux du Layon bekend voor zoete wijnen. De Chenin Blanc heerst hier langs de oevers van de rivier Layon. Met 1.700 hectare wijngaarden en een jaarlijkse productie van ongeveer 50.000 hectoliter wijn is dit wijngebied klein genoeg om bijzonder te zijn, en groot genoeg om in onze winkels terug te vinden.

Domaine de Barres 2006

Saint-Aubin-de-Luigné is één van de zes gemeenten die zijn naam mag vermelden op een fles Coteaux du Layon. De Chenin Blanc gedijt er uitstekend op de ondergrond van leisteen. Wijnmaker Patrice Achard plukt de druiven voor zijn Coteaux du Layon in het najaar, tijdens verschillende oogstbeurten. De druiven moeten immers zeer rijp zijn, bijna rozijnen, voor ze geschikt zijn.

Het resultaat is erg fijn, met een neus vol rijpe mirabelletjes, abrikoos en ananas. De wijn smaakt uiteraard zoet, maar niet overdreven. Bovendien wordt de afdronk gedomineerd door zuren. Combineer deze wijn met foie gras, met zeer straffe kazen of met vruchtengebak. Je kan deze fles moeiteloos 10 jaar of langer bewaren.

€ 9,40 bij Winfin, rue Cheranne 11 in Sart-Dames-Avelines, 0475.29.05.49, www.winfin.be

 barres_web

17-12-07

De parel van de Loire

De Loire is een erg uitgestrekt wijngebied, met tal van appellaties, elk met hun eigen typische druiven. In de midden-Loire vinden we één van de boeiendste witte druiven van Frankrijk: de Chenin Blanc. Het is een veelzijdige druivensoort, die zowel in droge, half-droge als zoete wijnen wordt gebruikt. Bovendien is ze ook geschikt voor het maken van schuimwijn, zoals de Crémant de Loire.

Dat Chenin zoveel gezichten heeft, dankt ze aan haar schitterende zuren. Iets soortgelijk zie je ook bij Riesling, eveneens een druif die van alle markten thuis is. In de droge wijnen zorgen die zuren voor een frisse speelsheid. In de zoete versie houden ze de wijn in evenwicht. De kwaliteit van een zoete wijn staat of valt met de zuren.

Ondanks die kwaliteiten heeft Chenin de jongste decennia heel wat terrein moeten prijs geven in de Loire. In de jaren ’70 verdween een derde van de aanplant ten voordele van Sauvignon Blanc, Cabernet Franc en Gamay, die beter in de markt lagen. Wellicht speelde ook het moeilijke karakter van Chenin mee. Volgens Jan De Clercq, voorlopig Vlaanderens enige Master of Wine, werkt de druif als een loep: “Zowel de kwaliteiten als de fouten worden uitvergroot.”

Het belette de Chenin Blanc niet om een nieuw leven te beginnen in Zuid-Afrika. Daar werd de druif – ter plaatse ook wel eens Steen genoemd – de meest aangeplante van het land. Samen met Pinotage is Chenin het visitekaartje van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw geworden.

Terug naar Frankrijk. We vroegen Jan De Clercq ons te overtuigen van de kwaliteiten van Chenin Blanc uit de Loire. Hij selecteerde acht wijnen uit drie domeinen, waarvan twee gerenommeerde en één nieuweling. Een gelegenheidspanel kreeg de wijnen blind te proeven.

Huet

Laten we beginnen met één van de grootste kleppers uit de Loire, domein Huet in Vouvray. Volgens de Larousse wijnencyclopedie wordt dit wijndomein al sinds de 17de eeuw beschouwd als het beste van Vouvray. Kon onze proeverij dit bevestigen? Anno 2007 in elk geval. De Vouvray sec 2006 Le Haut Lieu (€ 16) geurt aangenaam naar hooi en rijp fruit. Het is een relatief volle wijn, met rijpe perzik en de typische mineralen en zuren die we bij deze wijn verwachten. Alles zit mooi in balans.

De tweede Huet, de demi-sec 2005 Le Clos du Bourg (€ 20) toont hoe mooi Chenin kan zijn met een beetje restzoet, een overschotje onvergiste suikers uit de rijpe druiven. In de neus krijgen we eerste zoete impressies, maar na walsen vooral gras en hooi. In de smaak blijven de suikers – die aan een rijpe appel doen denken - prima in balans met de levendige zuren. Probeer dit eens bij ganzenlever met gekarameliseerd witlof.

De Moelleux 2002 Le Clos du Bour 1re trie (€ 36) werd gemaakt met laat geoogste druiven, aangetast door Botrytis. Deze edele schimmel zorgt voor nog meer concentratie en voegt complexiteit toe aan de wijn. Dat blijkt hier duidelijk uit de zeer rijke aroma’s en smaken. Dit is zonder meer een grote klassewijn, mooi geëvolueerd, met een lange afdronk. Deze wijn kan u tientallen jaren bewaren.

Le Rocher Des Violettes

Wie in Vouvray de Loire oversteekt, belandt in de minder bekende appellatie Montlouis. De jonge wijnbouwer Xavier Weisskopf leerde wijn maken in Chablis (Bourgogne) en in Gigondas (zuidelijke Côtes-du-Rhône), maar werd verliefd op Chenin Blanc en kocht in 2005 22 are wijngaard in Montlouis. De wijnen van Le Rocher Des Violettes zijn dus een prille nieuwkomer.

Zijn eenvoudige Montlouis sec Touche Mitaine 2006 (€ 11) is zeer discreet in de neus en zeer herkenbaar Chenin in de mond: mineralig, frisse zuren, een vleugje stekelbes. Prettig, maar net iets te simpel voor zijn prijs. Ongetwijfeld een goede kompaan voor Japanse gerechten met rauwe vis.

Veel uitdagender is de Montlouis sec Négrette 2005 (€ 13). De eerste aroma’s van vochtig gras deden ons even schrikken. Walsen gaf rabarber en rijpere aroma’s vrij. In de mond volgde een aangenaam bittertje en de fijne pittigheid van verse venkel. In elk geval een zeer intrigerende wijn, die u blijft proeven om hem te doorgronden. Vooraf karaferen is absoluut aanbevolen.

Prijs-kwaliteit zeer sterk is de Montlouis moelleux 2005 (€ 12,50). De neus is opnieuw zeer discreet, zelfs ronduit gesloten. De volle smaak contrasteert daar opvallend mee: een mooi spel van zuur en zoet, rijk en verrassend. Op zichzelf te genieten of met een zelfgebakken appeltaart.

Baumard

Tijd om verder stroomafwaarts te reizen. Zijn Vouvray en Montlouis (in de regio Touraine) onderling vergelijkbaar qua bodem, met een mengeling van leem en kalk, dan vinden we in Savennières (regio Anjou-Saumur) leisteen in de grond. Het wijndomein Baumard is er een gevestigde naam.

We proefden eerste de droge Clos Saint Yves 2002 (€ 13,50). In de neus zou ik gezworen hebben dat het een oudere Riesling was, met zijn mooi geëvolueerde en zeer expressieve aroma’s van “petrol” en woudhoning. In de mond krijgen we een boeiende combinatie van honing (maar dan zonder suiker), rabarber en rozenwater. De leisteen is herkenbaar aan het zeer mineralige karakter.

Vergelijkbaar, maar op alle gebied een klasse hoger, is de Clos du Papillon 2002 (€ 18). We herkennen soortgelijke aroma’s en smaken, maar een stuk complexer, met onder meer impressies van vuursteen, amandelen en zoute drop. Een grote wijn. De zilte indruk laat vermoeden dat hij zich boeiend laat combineren met oesters.

De conclusie is overduidelijk: goede Chenin Blanc is ronduit fascinerend, zeker op de puike terroirs van de Loire. Elke wijn was anders, geen enkele wijn viel tegen. Bij het herproeven – ook ’s anderendaags – valt op hoe de wijnen blijven evolueren. Hoog tijd dus om de parel van de Loire in ere te herstellen.

 

Chenin_web

Alle wijnen zijn verkrijgbaar bij Portovino, Ringbaan 32 in Maldegem, 050.71.87.57, www.portovino.be

09:28 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) | Tags: loire, chenin blanc, vouvray, montlouis |  Facebook |

15-12-07

Champagne

Op 14 december kregen de treinreizigers een extra feestnummer van Metro in de Belgische stations. Voor dat magazine schreef ik onderstaand stuk over Champagne.

Geen feest zonder Champagne

Familie en vrienden staan voor de deur, de tafel is feestelijk gedekt, het gebraad zit in de oven, de hapjes staan klaar. Wat ontbreekt? De belletjes natuurlijk. Geen feest zonder Champagne, de parelende wijn van net over de grens. Zijn sterke reputatie en het bruisende feestgevoel geven Champagne een prominente plaats in ons hart.

Geef toe, u kunt zich kerst of nieuwjaar amper voorstellen zonder bubbels. Dat kunnen allerlei schuimwijnen zijn, maar Champagne blijft voor velen het echte werk. Mâitre-Sommelier Kris Van de Sompel, vorig jaar winnaar van de titel Belgisch Ambassadeur van de Champagnewijnen, ziet drie verklaringen voor de bijzonder aantrekkingskracht van echte Champagne: de bodem, het klimaat en de methode. “Dat trio maakt van Champagne een unieke wijn, die wereldwijd zijn gelijke niet heeft. De bodem bestaat uit krijt, het klimaat is bijna het meest noordelijke van alle wijnen en de lange opvoeding op zijn gistresten zorgt voor een bijzondere smaak.”

“Champagne heeft een sterk imago, het is een echte feestdrank en het herkomstgebied ligt vlak bij ons land”, aldus Van de Sompel. “Daardoor zijn de Belgen bij de grootste Champagneverbruikers ter wereld. Hoewel sommige mensen het onderscheid tussen Champagne en andere schuimwijn niet altijd kennen, blijven we onder de indruk als iemand “echte” Champagne schenkt. Door de grote vraag naar Champagne is de kwaliteit nochtans niet altijd verzekerd.”

Waarop moeten we als consument letten? “Goede Champagne heeft een lange rijping gehad. Dat kost geld, waardoor kwaliteit per definitie zijn prijs heeft. Denk er ook aan dat de meeste Champagne in de winkelrekken bedoeld is om op korte termijn te drinken, niet om te bewaren.” En als we een echte topper willen proeven? Van de Sompel: “Mijn persoonlijke favorieten zijn oudere millésimes, Champagnes van één jaargang dus, lang gerijpt, gemaakt van Chardonnay en afkomstig van een goed terroir.” Ongetwijfeld hemels, maar voor dat soort belletjes moet u uw portefeuille een heel eind open trekken.

Wat is Champagne eigenlijk?

Champagne wordt in de gelijknamige regio gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’. Eerst wordt een gewone wijn gemaakt, die daarna een tweede gisting op fles ondergaat. Die blijft daarna maanden tot zelfs jaren liggen op de gistresten. Hoe langer, hoe beter. Na het verwijderen van de gistresten volgt de ‘dosage’, het toevoegen van wat wijn met een beetje suiker. De hoeveelheid suiker bepaalt of de schuimwijn droog (brut) is of zoeter.

Champagne kan worden gemaakt van witte druiven (Chardonnay), van blauwe druiven (Pinot Noir en Pinot Meunier) of van beide samen. De meeste Champagnes zijn mengwijnen van verschillende jaren.

Schuimwijnen uit andere streken kunnen ook volgens de méthode traditionelle worden gemaakt, maar mogen niet de naam “Champagne” dragen. Voorbeelden zijn Cava uit Spanje, Crémants uit Frankrijk, Sekt uit Duitsland of Franciacorta uit Italië.

Bubbels getest

Metro vroeg drie bekende supermarkten om enkele flessen schuimwijn en Champagne voor onze lezers te selecteren. Acht doorsnee liefhebbers kregen de flessen “blind” te proeven. Hun oordeel leverde dit palmares op.

  • De prijskraker: Raphaël Villard Carte Blanche (Champagne Brut). Floraal in de neus, eenvoudig, fris en speels in de mond. Een pretentieloze, maar vlotte Champagne aan een zeer zachte prijs. € 13,25 bij Carrefour/GB
  • Het alternatief: Codorniu Reserva Raventos (Cava Brut). Het moet niet Champagne zijn. Deze Catalaanse Cava is fruitig en rond, lijkt wat zoet maar is mooi in balans met fijne zuren. Een rijk en vol aperitief. € 7,99 bij Delhaize.
  • De durver: Moutard Père et Fils Cuvée sans Dosage (Champagne extra Brut). Ongezoet en dus geen allemansvriend. Een rijpe neus, maar zeer stevige zuren in de mond, genre Granny Smith. Een fijn bittertje in de afdronk. Ideaal voor wie zijn grenzen wil verleggen. € 16,05 bij Delhaize.
  • De gulden middenweg: Charles Lafitte, Grande Cuvée (Champagne Brut). Toegankelijk, lekker, fruitig en voldoende fris. Een klassieke Champagne die iedereen te vriend houdt. € 21,89 in Carrefour/GB
  • De Belg van dienst: Vranken Tête de Cuvée (Champagne Brut). Een volle Champagne, pittig en elegant, van de uit België afkomstige familie Vranken. Alles mooi in evenwicht. € 18,35 bij Delhaize.
  • Een trapje hoger: Marquis de Villon Premier Cru (Champagne Brut). Gemaakt met druiven uit Premier Cru-wijngaarden. Evenwichtig en zacht, stevig en toch elegant. Een mooie terroirwijn. € 19,99 bij Colruyt.
  • Een dame van stand: Veuve Cliquot Carte Jaune (Champagne Brut). Niet goedkoop, wel allure. Een krachtige, ronde Champagne, die u ook bij de maaltijd kan schenken. € 29,99 bij Colruyt.

 

Champagne1_web

12:30 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |