25-04-10

Chianti Classico voor fijnproevers

"If you’re looking for a really delicious 2006 classical Chianti Classico with wonderful transparency, almost delicacy, and without a hint of any non-Tuscan grapes, head straight for Isola e Olena 2006 Chianti Classico." Dat citaat komt van Jancis Robinson, Master of Wine en Engelands bekendste wijnschrijfster. Wie ben ik om haar tegen te spreken? Meer nog: ik was het al roerend met haar eens, voor ik haar citaat had gelezen.

Goede Chianti is een vreugde voor de wijnliefhebber. Maar helaas is niet elke Chianti goed. Ik verwijs graag naar mijn vorige bericht over dit thema. Chianti wordt gedragen door de Sangiovese-druif, vaak aangevuld met wat Canaiolo. Dat is ook hier het geval. Wijnmaker Paolo De Marchi staat bekend als de koning van de Sangiovese, en laat hier merken waarom. Hij haalt 3 belangrijke kwaliteiten uit deze druif naar boven - fruit, zuren en tannine - en krijgt ze onderling perfect in balans. De houtrijping zorgt voor wat extra structuur en ronding, maar domineert niet. In het begin merk je nog wat vanille in het aroma, maar dat verdwijnt al snel naar de achtergrond.

En daarmee komen we uit bij de belangrijkste eigenschap van een goede wijn: evenwicht. Evenwicht is de belangrijkste voorwaarde voor finesse. Met de jaren knap ik steeds meer af op de blockbusters die moeten imponeren, maar o zo snel gaan vervelen. Of zoals Jancis Robinson het zegt: "music doesn’t have to be loud to be good".

Kortom, de kans dat Isole e Olena de komende tijd geregeld op mijn tafel opduikt, is groot.

€ 15,97 bij Patrick Jublou

21:06 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Isole & Olena Helemaal met je (en JR) eens, Luc! Ik koop al een paar jaar de chianti classico van Isole net omwille van die elegantie en trouw aan de inheemse druiven. Overigens, hun Ceparello is eveneens gemaakt zonder uitheemse druiven en is (in vgl met de supertuscans) nog aanvaardbaar van prijs.

Gepost door: Pvo | 01-05-10

Hello,

For the 25th Loire Valley Wine Trade Fair, we organize the competition
called Wine Blog Trophy dedicated to the wine loving blogger

Thank you for giving us your e-mail address and your name if you wish to participate.Sincerely


Claudine Jean-Louis
Agence Clair de Lune for the Loire Valley Wine Trade Fair

contact@clairdelune.fr

Gepost door: Clair de Lune | 01-12-10

De commentaren zijn gesloten.