17-02-10

Luzine

Gisterenavond, een etentje met vrienden bij Luzine. Jeroen Meus blijft groeien, elk bezoek is nog overtuigender dan het vorige. We lieten de aangepaste wijnen - te duur eigenlijk - voor wat ze zijn en kozen zelf onze begeleiders uit.

Als aperitief werd dat een glas "3B", een mousserende rosé van de jonge Portugese wijnmaakster Filipa Pato, dochter van de befaamde Luis Pato. Waarom 3B? Twee b's voor de gebruikte druiven (Baga en Bical) en één voor de streek (Bairrada). Ik bezocht het wijndomein enkele jaren geleden en was onder de indruk van het hele gamma, van vader en dochter. Deze mousserende rosé is een elegante opener. Prima keuze van Luzine om dit aan te bieden.

Het voorgerecht was een pareltje voor wie van de zee houdt: Gillardeau-oester, gerookte paling, komkommer, rammenas, Hijiki (een soort zeewier) en sake. Alles perfect in balans. We dronken er een typisch Oostenrijkse wijn bij: de Grüner Veltliner (prachtige druivensoort) "Obere Steigen" van Weingut Huber, jaargang 2008. Iets fruitiger dan verwacht, maar in de afdronk voldoende strak en mineralig om dit gerechtje te ondersteunen. 

Het leuke aan Grüner Veltliner is dat je er zowel lichte als wat krachtiger bereidingen mee kan combineren. De wijn lijkt zich aan te passen. We dronken hem verder bij de coquille met chorizo, aubergine, pimientos del poquillo, arroz bomba en saffraan. Hier kwam vooral de kruidige kant van de wijn goed van pas, met bovendien veel frisheid in de afdronk als tegengewicht voor de pittige toetsen in het gerecht.

Als hoofdschotel toverde Jeroen 6 weken gerijpt wit-blauw (meestal geen fan van dit wat "saaiere" ras, maar hier in prima vorm) op het bord, met sugar-snaps, zwarte look, lente-ui en een mousseline van gerookte aardappel. Hoofdschotels halen zelden het niveau van de eerdere gangen, maar hier werd het bord tot de laatste druppel schoongeveegd met de broodjes. De bijhorende wijn was een voltreffer: de Nemea 2006 van Driopi. Een Griekse wijn, jawel, van de prachtige druivensoort Agiorgitiko (zeg maar Sint-Joris). Wat een mooie wijn is dit. Voldoende kracht en structuur bij het rundsvlees, maar vooral: wat een finesse in de afdronk, met zijn prachtige zuren en zijn zijdezachte tannines.

Bij het dessert hoorde geen wijn. Jeroen koos zeer terecht voor een nagerecht waarin frisheid het haalde op zoetheid: sinaas "Amère" met oranjebloesem, yoghurt, walnoot, rozenbottel en couscous. Geen zwaar gevoel dus, maar smaakpapillen die op scherp blijven staan.

Nog groene thee en versnaperingen ter afronding. Een geslaagd diner, over de hele lijn. En als toemaatje: sommelier David was weer zijn sympathieke en enthousiaste zelve. Fijn zo.

Wijninfo:

 

  • 3B van Filipa Pato vind je bij Wijnhuis Jeuris, winkelprijs €10,50
  • Weingut Huber Grüner Veltliner "Obere Steigen" 2008 bij Pasqualinno. Restaurantprijs: €33, winkelprijs €11,70.
  • Driopi Nemea 2006, eveneens van Pasqualinno, restaurantprijs €35, winkelprijs €11,85.

Commentaren

We hebben onlangs hetzelfde menu gegeten met de aangepaste wijnen van Luzine. Zo was er Sake bij het eerste voorgerecht, gevolgd door nog meer schitterende wijnen. Ook bij het dessert hadden ze een prachtig wijntje voorzien. Zeggen dat bij het dessert geen wijn hoorde klopt dus van geen kanten. Bij Luzine kiest de sommelier perfect en daarom kiezen we nooit meer zelf de wijn, maar laten we de keuze aan hem over, en het is nog goedkoper ook dan zelf beginnen uitzoeken.

Gepost door: Jan | 09-03-10

De commentaren zijn gesloten.