22-12-09

Wijntips voor de eindejaarsfeesten

Vanaf 12 t.e.m. 23 december krijgt u op deze blog elke dag een wijntip voor de feestdagen. Geen koopadvies zoals u dat hier gewoon bent, maar 12 do's en don'ts rond wijn en gastronomie. Elke dag een verse portie goede raad. Ook te volgen op twitter.com/lukvanmaercke.

 

Tip 23 december

Weg met de onzin over wijn. Enkele hardnekkige praatjes, die we graag naar het rijk der fabelen verbannen:

  • “Wijn mag je niet koelen in de diepvries.” Onzin, koel is koel. Vergeet evenwel je fles niet, anders bevriest ze en wordt de kurk eruit geduwd.
  • “Hang een lepel in een geopende fles Champagne.” Als u echt geen betere plaats heeft voor uw lepels, voor mij niet gelaten. Zelf zet ik er gewoon een kurk op.
  • “Houd een brandende lucifer in de hals van de fles om ‘kurksmaak’ weg te werken.” Nice try, maar flauwekul. Wijn met kurksmaak? Alleen de pompsteen lust die nog.
  • “Hoe meer ‘tranen’, hoe beter de wijn.” Nee hoor: hoe meer alcohol, hoe meer tranen.
  • “Hoe ouder de wijn, hoe beter.” De meeste wijnen bewaren maar enkele jaren, daarna gaat de kwaliteit achteruit. Wil je wijn lang laten rijpen, kies dan zorgvuldig flessen die daar echt baat bij hebben.

 

Tip 22 december

Wat je koopt, is van jou. Je gaat op restaurant en je wil wijn bij de maaltijd. Maar een hele fles is te veel en het aanbod van kleine flesjes is bedroevend. Geen probleem: bestel toch die grote fles, drink de gewenste hoeveelheid en neem de rest van de fles mee naar huis. Gênant?  Niets van, je hebt ze betaald. De kurk erop en morgen geniet je nog na.

 

Tip 21 december

Kijk uit met wijn en kaas. Deze klassieke combinatie is eigenlijk een aartsmoeilijk huwelijk. Belangrijkste regel: de meeste kazen verdragen beter witte wijnen dan rode. En verder: de pittigste kazen gaan vaak samen met zoete wijn. Wil je graag een kaas- en wijnavond? Serveer dan de kazen in verschillende gangen, per type, en serveer er telkens aangepaste wijnen bij.

 

Tip 20 december

Laat uw wijn op adem komen. Een speciale fles vraagt een speciale behandeling. Goede wijnen hebben vaak baat bij wat zuurstof voor ze worden geserveerd. De fles op voorhand ontkurken helpt nauwelijks, het contactoppervlak met zuurstof is te klein. Karafferen is de boodschap. Giet de wijn met zwier over in een mooie karaf met ruime buik, waarbij de wijn breed langs de randen loopt. Bij het uitschenken kan je de lege fles uiteraard laten zien of op de tafel zetten. Opgelet, dit geldt voor (relatief) jonge wijnen. Oude wijn kan je beter decanteren, om hem te scheiden van de droesem. Dat doe je heel voorzichtig, want zuurstof is hier eerder een risico dan een troef, en best boven een lichtbron.

 

Tip 19 december

Wil u op mijn wijnzenuwen werken? Vraag dan wat ik verkies: Franse wijn of wijn uit de nieuwe wereld. Wat een onzin. Alsof dat de enige keuzes zijn. Nooit gehoord van Italië of Spanje? Van onderschatte toplanden als Oostenrijk, Duitsland of Zwitserland? Van boeiende bloeiers als Portugal of Griekenland? Stuk voor stuk landen die hun schouders onder uw feestvreugde zetten. Kortom, vergeet de rest van Europa niet.

 

Tip 18 december

Zoete ingrediënten dodelijk voor wijn. Probeer het maar eens uit: proef een lekkere wijn, eet vervolgens een zoet garnituur uit uw feestmaal (bijvoorbeeld een halve peer met veenbessen erin) en proef daarna de wijn opnieuw. Weg is het wijngenot. Verban fruit en andere zoetigheden dus maar naar het dessert.

 

Tip 17 december

Foie gras met zoete wijn, de killer van uw feestvreugde. Nee, deze tip gaat niet over ethische bezwaren rond foie gras. Mijn protest is culinair. Foie gras wordt vaak als voorgerecht geserveerd, terwijl het eigenlijk te krachtig en te zwaar is als opener. En zeker als daarbij zoete wijn wordt geschonken, zal uw tong nog weinig plezier beleven aan de rest van de maaltijd. Wil je toch foie gras? Zet er een lichtere wijn bij, bijvoorbeeld een half droge riesling. Of wees eens origineel: serveer dit gerechtje aan het einde van de maaltijd (dan mag de wijn eventueel wel wat zoeter zijn).

 

Tip 16 december

Bij goede wijn hoort een goed glas. Een topfles gekocht of na jaren rijping uit de kelder opgediept? Fier als een gieter over dit pareltje? Ga dan niet af door uw oogappel in een fout glas te serveren. Kleine glazen, dikke glazen, gekleurde glazen, glazen met tekeningetjes of fantasietjes… weg ermee. Een goed glas is groot genoeg, tulpvormig en zo dun mogelijk. Uw wijn zal veel beter tot zijn recht komen.
(Kijk bijvoorbeeld hier of hier eens).

 

Tip 15 december

Glühwein verhoudt zich tot wijn, zoals een regenplas tot mineraalwater: ze lijken op elkaar, maar slechts één van beide is geschikt voor consumptie.
(Serieus: wie op koude winteravonden een opkikkertje nodig heeft, koopt beter een goede fles Porto).

 

Tip 14 december

Go Belgian. Toch geen Champagne voor u? Cava vindt u afgezaagd? De Cremants komen uw oren uit? Ontdek dan een ander land dat zeer geschikt is voor schuimwijn: België. De Belgische wijnbouw staat nog in de kinderschoenen, met wisselvallige kwaliteit. Maar de schuimwijnen steken er kwalitatief bovenuit. Persoonlijke tips: Chardonnay Meerdael, Schorpion en Clos des Agaises, allemaal rond de 15 euro.

 

Tip 13 december

Blijf van de grote merken. Let’s face it, bij de eindejaarsfeesten hoort Champagne. "Oei", hoor ik u denken "zo duur". Ja, als je de bekende merken koopt, ben je veel geld kwijt, voor banale Champagne bovendien. Kies liever een fles van een kleine producent: goedkoper en authentieker. Vraag raad aan je wijnhandelaar of wip even de grens over. De Champagnestreek ligt vlakbij.
(Probeer bijvoorbeeld eens de Champagnes van Jacky Charpentier.)

 

Tip 12 december

Serveer nooit een zoet aperitief. Suiker breekt de honger en verzadigt de smaakpapillen. Kies voor een drankje waarin zuren en een bittertje domineren. Belletjes strekken tot aanbeveling. Kortom: Champagne, Cava of een andere droge (“Brut”) schuimwijn zijn ideaal (bijvoorbeeld deze). Probeer eventueel eens een Franciacorta uit Noord-Italië. Een gewoon glas witte wijn kan natuurlijk ook (licht en niet houtgerijpt, zoals hier, of daar, of ginder). Geen zin in alcohol? Een pompelmoessapje is ook prima ;-)

 

23:52 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |