21-09-09

Overal langs de Rhône: Syrah

Tijdens de grote vakantie stelde ik andermaal vast hoe lekker de wijnen in het Zwitserse Valais (Wallis) zijn. De wijngaarden op de flanken langs de brede Rhônevallei genieten er van een mooi klimaat en prima bodems. Onder meer de Syrah-druif gedijt er uitstekend. Jammer genoeg zijn Zwitserse wijnen in ons land nauwelijks te vinden en moet de Syrah-liefhebber zijn heil dus elders zoeken.

Moeilijk is dat niet, we volgen gewoon de Rhône stroomafwaarts, dwars door het meer van Genève en vervolgens via de Franse Alpen. We buigen even naar het Westen en doorkruisen Lyon (mooie stad overigens, die u bij gelegenheid eens moet bezoeken), waar we opnieuw naar het zuiden buigen. Even voorbij Lyon komen we in ’s werelds beroemdste Syrah-gebied: de noordelijke Rhônevallei, met appellaties als Côte Rôtie, Hermitage, Saint-Joseph of Cornas. Hier zijn de Syrah-wijnen op hun best, maar helaas ook op hun duurst.

Te duur naar uw smaak? Geen probleem, we blijven de Rhône volgen, steeds verder zuidwaarts. Eens u Montélimar voorbij bent, zit u officieel in Zuid-Frankrijk. Hier begint het gebied van de Zuidelijke Côte-du-Rhône. Groter, minder gerenommeerd, véél betaalbaarder. Niet alles is hier lekker, maar wie zoekt die vindt (probleemloos).

De belangrijkste druivensoort is hier weliswaar Grenache, meestal in combinatie met andere soorten zoals Syrah (jawel), Carignan, Mourvèdre of Cinsault. Maar de wijnboeren weten wat goed verkoopt. Syrah is hip en dus worden er steeds meer wijnen aangeboden van 100% Syrah. Minder kloek en streng dan hun noordelijke broertjes, meer op fruit en souplesse. Niet allemaal even interessant, maar er zitten mooie exemplaren tussen.

La Ferme de Saint-Pierre, Cuvée Véronique 2007

En zo komen we bij onze wijntip: de Cuvée Véronique 2007 van La Ferme Saint-Pierre, uit de appellatie Côtes du Ventoux. Deze wijn is een 100% Syrah en dat merk je meteen aan de donkere, intense kleur. In de neus overheerst de kruidigheid, met laurier en drop. Ook wat cuberdon (“neusjes”) en cacao. In de mond ontdek je donker fruit, zoals bramen en zwarte bessen. De afdronk doet daar nog wat gebrande en kruidige impressies boven op.

De wijn bevalt vooral door zijn evenwicht: voldoende kracht en structuur, maar ook frisheid en finesse. En zo hebben we toch een lekkere Syrah gevonden die je geen stekende pijnen ter hoogte van de portefeuille bezorgt.

Te koop bij Wijnhandel De Kok in Lier en Vinipure in Leuven en Brasschaat (€ 7,25).

Lees deze wijntip ook op www.winetasting.be

22:33 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zwitserland, frankrijk, syrah |  Facebook |