05-06-09

Viognier

Wie de komende maanden naar Zuid-Frankrijk rijdt, moet voorbij Lyon even goed opletten. Rechts van de snelweg, langs de oevers van de Rhône, zie je spectaculaire wijngaarden op steile terrassen. Ze liggen rond het dorpje Condrieu en ze zijn wereldberoemd. De druiven die er groeien zijn allemaal van één ras: de Viognier.

Tot aan het einde van de jaren ’80 was Viognier een nagenoeg onbekende druivensoort, die je buiten Condrieu nauwelijks aantrof. In de jaren ’90 werd deze variëteit plots hip en werd ze massaal aangeplant in Zuid-Frankrijk, zowel langs de Rhône als in de Languedoc. Dat is voor de wijnliefhebber een goede zaak, want de schaarse Condrieuwijnen zijn behalve lekker ook duur. Wie enkele tientallen euro’s wil neertellen voor een fles moet beslist eens een Condrieu proberen, maar wie het bescheidener houdt, kiest beter een zuiderse Viognier.

Omdat de wijnwetgeving in de Zuid-Franse wijnstreken geen rekening houdt met het Viognier-succes, komen die wijnen als Vin de Pays op de markt. Nochtans beschouwen veel wijnboeren hun Viognier als hun beste witte wijn. Dat bewijst nog maar eens dat appellaties relatief zijn.

Het succes van Viognier beperkt zich beslist niet tot Frankrijk. Ook wijnlanden uit de nieuwe wereld hadden al snel in het snotje dat de consument van deze druif houdt. En dus vind je ze tegenwoordig in de hele wereld. Wij testen een Australisch en een Zuid-Frans exemplaar.

Wijn

Richard Hamilton Jette’s Viognier 2007

Kleur

Wit

Druiven

Viognier

Producent

Leconfield Wines

Verdeler

Colruyt

Prijs

€ 7,99

In de neus

Witte perzik, een vleugje citroen

In de mond

Vol en vet, bijna olie-achtige structuur. Perzik.

Oordeel

Zacht en toegankelijk, maar mist toch wat diepte.

Wijn

Terre D’Argence 2007

Kleur

Wit

Druiven

Viognier met een beetje Roussanne

Producent

Domaine Mourgues du Gres

Verdeler

Van Hende

Prijs

€ 9,98

In de neus

Abrikoos, roze pompelmoes.

In de mond

Vol en stevig, goed droog, peer, amandel. Lange afdronk.

Oordeel

Stijlvolle wijn, stevige begeleider bij o.m. een vleesterrine.

Viognier_blog

 

23:01 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, australie, viognier |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.