29-05-09

Torrontes

Als het lente wordt, de zon er stilaan door komt en we ons terrasmeubilair terug buiten zetten, krijgen we vaker zin in een goed gekoelde fles witte wijn. Geen houtgelagerde patser, maar een lichte en frisse wijn die ons lentegevoel nog wat versterkt. In Argentinië vinden we een geschikt exemplaar: de Torrontes.

Argentinië is de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Je vindt er zowat alle internationaal bekende druivensoorten, maar ook twee typisch Argentijnse: Malbec voor rode wijnen en Torrontes voor witte. De eerste is ondertussen behoorlijk bekend in onze contreien, de tweede nog nauwelijks.

De Argentijnen zijn behoorlijk fier op hun Torrontes, want de druif komt bijna exclusief in hun land voor. Deze variëteit zou er al groeien sinds de tijd van de Spaanse veroveraars. De oorsprong is nochtans stof voor discussie. Men dacht lange tijd dat het dezelfde druif was als de Torrontes uit noord-Spanje, maar genetisch onderzoek spreekt dat tegen. Wellicht is ze verwant aan zuid-Europese variëteiten zoals Muscaat en Malvasia.

Hoe dan ook, deze Argentijn levert originele wijnen op. Geen nobele klasbakken, maar speelse en vooral zeer exotische wijnen. Zeer aromatisch ook, met geuren van bloemen en bloesems. Torronteswijnen zijn leuk om gastronomisch mee te experimenteren, bijvoorbeeld bij Thaise schotels of Japanse sushi’s.

Wijn

Quara Torrontes 2007

Kleur

Wit

Druiven

Torrontes

Producent

Bodegas Lavaque

Verdeler

Carrefour / GB

Prijs

€ 4,99

In de neus

Exotisch, oranjebloesem, rozenwater.

In de mond

Gele nectarine, papaja en meloen.

Oordeel

Exotische en speelse wijn, te proberen bij een zomers slaatje met een beetje fruit in.

Wijn

Los Quimiles Torrontes 2008

Kleur

Wit

Druiven

Torrontes

Producent

Vinos de los Andes

Verdeler

Mouchart

Prijs

€ 7,50

In de neus

Rozenwater, lychee, muskaatdruifjes, vleugje jasmijn.

In de mond

Arabische gom, perzik, rijpe peer en amandel.

Oordeel

Ook hier exotische frisheid, maar iets gedistingeerder. Schenk dit eens bij een basmati-rijstschotel.

Torrontes_blog

 

00:00 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) | Tags: argentinie, torrontes |  Facebook |

19-05-09

Napa Valley

Californië is de vierde wijnproducent ter wereld, na Franrijk, Italië en Spanje. Liefst 90% van alle Amerikaanse wijn wordt in deze staat gemaakt. De bekendste Californische wijnregio is Napa Valley, de vallei ten noorden van San Francisco.

Wijn maken ze al lang in Californië. De Franciscanen plantten er de eerste wijnstokken al rond 1770. Inmiddels wordt er jaarlijks 20 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Sommige Californische regio’s, zoals Napa Valley of Sonoma Valley, werden wereldberoemd. Wij ontdekken vandaag die eerste.

Napa Valley is gerenommeerd binnen en buiten de Verenigde Staten. In deze 65 km lange vallei is 18.000 hectare met wijnstokken beplant, ongeveer 8% van het totale Californische areaal. Cabernet Sauvignon is er de populairste druif. Daarnaast vind je er vooral Zinfandel, Syrah, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Zoals dat in de VS gebruikelijk is, worden de meeste wijnen er voornamelijk van één druivensoort gemaakt.

De Vallei is opgedeeld in vijftien AVA’s (American Viticultural Area), vergelijkbaar met appellaties in de Franse wijnbouw. De nabijheid van de Stille Oceaan is belangrijk, omdat die voor nachtelijke afkoeling zorgt. Overdag is het zonnig en warm.`

Goedkoop zijn wijnen uit Napa Valley helaas niet, maar we vonden toch twee Cabernets met een mooie verhouding tussen prijs en kwaliteit. Schenk ze allebei rond de 16°.

Wijn

Cabernet Sauvignon Reserve 2002

Kleur

Rood

Druiven

Cabernet Sauvignon

Producent

Napa Valley Vineyards

Verdeler

Carrefour/GB

Prijs

11,69

In de neus

Zwarte kers, pruim, drop, houtskool.

In de mond

Kers, braam, koffie, toast.

Oordeel

Vrij lichte, maar zeer sappige Cabernet.

Wijn

Cabernet Sauvignon 2004

Kleur

Rood

Druiven

Cabernet Sauvignon

Producent

Irony Wines

Verdeler

Vinam

Prijs

€ 15

In de neus

Leer, peper, kruidig, koffie, cassis.

In de mond

Zwarte kers, laurier, toast, goede structuur van rijpe tannines.

Oordeel

Een mooie, evenwichtige wijn, die zijn 14,5° alcohol prima onder controle houdt.

Napa_blog

 

10-05-09

Falanghina

De Romeinen waren destijds dol op wijnen uit Campanië. Tegenwoordig heeft deze streek een veel minder goede reputatie, al gloort er beterschap aan de horizon. Vooral de typische lokale druivensoorten geven Campanië een sterk potentieel. We proeven van de Falanghina, een soort die waarschijnlijk al door de Romeinen werd gedronken.

Campanië is een Zuid-Italiaanse regio, die zich in een wijde boog uitstrekt rond Napels. Volgens sommige bronnen werd er al wijn gemaakt in de 13de eeuw voor Christus. Vandaag staan de wijnen uit Campanië in de schaduw van befaamde regio’s uit de noordelijke helft van Italië. Toch mag de wijnliefhebber deze streek niet links laten liggen. Je vindt er namelijk een schat aan lokale druivensoorten.

De bekendste variëteiten zijn Aglianico in rood en Fiano en Greco in wit. Maar wij richten vandaag onze blik op de Falanghina, een andere witte parel. Het is een karaktervolle druivensoort, waarvan men vermoedt dat ze al in de oudheid werd gebruikt. Ze is in staat om in het warme Campanië wijnen met goede frisheid te produceren. Bovendien pikt ze ook vlot de mineraliteit van de bodem op. Twee kwaliteiten die eigen zijn aan goede druivensoorten.

Falanghina wordt soms gemengd met andere druiven, maar kan ook op zichzelf worden gebruikt, meestal om levendige, fruitige witte wijnen mee te maken. In ons wijnduet staken we ook een exemplaar dat op hout werd gerijpt, wat uitzonderlijk is.

Wijn

Icona Falanghina 2007

Kleur

Wit

Druiven

Falanghina

Producent

Vesevo

Verdeler

Delhaize

Prijs

€ 5,99

In de neus

Witte perzik, citrus, bloesems.

In de mond

Ananas, witte perzik, citroen, veel mineralen en goede zuren.

Oordeel

Een frisse aperitiefwijn, fijn en elegant. Zeer sterke prijs-kwaliteit.

Wijn

Falanghina di Bonea 2007

Kleur

Wit

Druiven

Falanghina

Producent

Masseria Frattasi

Verdeler

Wijnwinkel Châteaux

Prijs

€ 11,49

In de neus

Rijpe gele perzik, pruim, meloen, amandel.

In de mond

Rijpe perzik, gele appel, toast, boter.

Oordeel

Een stevige, houtgerijpte maaltijdwijn, vol en rijp.

Falanghina_blog

 

22:08 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) | Tags: italie, campanie, falanghina |  Facebook |