19-04-09

Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland

Niemand kijkt nog op van wijn uit verre landen. Verder dan Nieuw-Zeeland kan je niet gaan. Het dubbele wijneiland is kwantitatief een kleine speler op de wereldmarkt, maar kwalitatief hoogstaand. Nieuw-Zeelandse wijn verwierf grote faam dankzij de Sauvignon Blanc, maar staat nu ook klaar om een echte Pinot Noir-natie te worden.

Wie Nieuw-Zeelandse wijn zegt, zegt Sauvignon Blanc. Deze witte druif uit de Loire vond een tweede vaderland aan de andere kant van de wereldn, vooral in de streek Marlborough. Sauvignon Blanc is goed voor de helft van de druiven die er groeien. Tot voor enkele jaren stond Chardonnay op de tweede plaats, maar die stek werd inmiddels veroverd door de blauwe druivensoort Pinot Noir, net zoals Chardonnay afkomstig uit Bourgondië. De druif aardt uitstekend in het koele klimaat van Nieuw-Zeeland en wordt er steeds meer een hit. Ondertussen beslaat Pinot Noir 16% van de aanplant.

Pinot Noir is een druivensoort die het meer moet hebben van verfijning dan van kracht. De dunne schil bevat weinig tannine en weinig kleur. In Bourgondië vind je weliswaar ook relatief stevige Pinots (alle grote wijnen zijn er exclusief van deze soort gemaakt), maar daarbuiten wordt Pinot Noir vooral gebruikt om zachte, fruitige wijnen te maken. Dat geldt ook voor Nieuw-Zeeland.

Je drinkt de wijnen best iets koeler, rond de 15°, dan komen ze het best tot hun recht.

Wijn

Matua Valley Pinot Noir 2007

Kleur

Licht rood

Druiven

Pinot Noir

Producent

Matua Valley Wines

Verdeler

Carrefour/GB

Prijs

€9,59

In de neus

Eucalyptus, rood fruit.

In de mond

Bosaardbeitjes, krieken, kruidig.

Oordeel

Een zeer soepele en zachtaardige wijn, perfect bij een zonnig slaatje.

Wijn

Waimea Nelson Pinot Noir 2006

Kleur

Licht rood

Druiven

Pinot Noir

Producent

Waimea Estates

Verdeler

Mig’s World Wines

Prijs

€13,50

In de neus

Zacht-fruitig, aardbeienjam, blauwe pruim.

In de mond

Zijdezacht, zeer fruitig, aardbei, kers, goede zuren.

Oordeel

Toegankelijke en plezierige, polyvalente maaltijdwijn, met fijne afdronk.

PinotNZ_blog

 

16:22 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuw-zeeland, pinot noir, marlborough |  Facebook |

12-04-09

Chileense Bordeaux-blend

Anders dan bijvoorbeeld in Bourgogne, worden Bordeauxwijnen gemaakt van verschillende druivenvariëteiten door elkaar. De soorten die men er gebruikt vind je in de hele wereld terug. Wanneer ze in dezelfde combinatie worden gebruikt, spreekt men in de wijnwereld over een Bordeaux-blend.

We maken het wat concreter. De belangrijkste druivensoorten in Bordeaux zijn Cabernet Sauvignon en Merlot, gevolgd door Cabernet Franc en in mindere mate Malbec en Petit Verdot. Als twee of meer van deze druivensoorten worden gemengd, is dat een Bordeaux-blend. Simpel gezegd: een wijn die niet in Bordeaux is gemaakt, maar wel op basis van Bordelese druivensoorten.

Dat soort blends vind je overal, vooral in de zogenaamde nieuwe wereld, de wijnlanden buiten Europa. Het land met de langste traditie in deze blend is Chili, waar men al wijn maakt sinds de 16de eeuw. De druivensoorten uit Bordeaux zijn hier de meest aangeplante: vooral Cabernet Sauvignon, gevolgd door Merlot en Carmenère.

Die laatste variëteit is heel bijzonder. Door de druifluisplaag aan het einde van de 19de eeuw verdween de Carmenère praktisch volledig in Bordeaux. In Chili – het enige wijnland dat aan de druifluis ontsnapte – overleefde de druif wel. Je zou dus kunnen zeggen dat Chili qua druivensoorten nog Bordeleser is dan Bordeaux zelf.

Wijn

Terrapura Cabernet Sauvignon 2007

Kleur

Rood

Druiven

Cabernet Sauvignon

Producent

Terrapura

Verdeler

Delhaize

Prijs

€ 3,99

In de neus

Peper, paprika, braambes en cacao.

In de mond

Braambes, cuberdon (“neusjes”), drop en koffie.

Oordeel

Geen blend, maar 100% Cabernet Sauvignon. Simpel en herkenbaar.

 

Wijn

Primus 2004

Kleur

Rood

Druiven

Merlot, Cabernet Sauvignon en Carmenère

Producent

Veramonte

Verdeler

Ad Fruendum Vino

Prijs

€ 13,40

In de neus

Cassis (zeer expressief en intens), cacao, zwarte peper.

In de mond

Stevige structuur van rijpe tannines, blauwe pruim, braam, cacao, toast, goede lengte.

Oordeel

Verfijnd en stevig tegelijk, het bewijs dat Chili ook klassewijn maakt.

Chili_Bordelees_blog

01-04-09

Soave

Een kwisvraagje: Italië is bestuurskundig opgedeeld in 20 regio’s, maar in welke daarvan maken ze wijn? Het antwoord is simpel: allemaal. Italië is van top tot teen een wijnland. Fijn, dan kunnen we zo ook allemaal ontdekken. Vandaag trekken we naar Veneto, in het noord-oosten van het land. We zoemen er in op de Soavewijnen.

In Veneto worden vele wijnen gemaakt, er zijn liefst 27 erkende herkomstgebieden. Te veel voor één artikel, dus beperken we ons tot de bekendste witte wijn uit de regio: de Soave. Soave is afkomstig uit een gebied bij de stad Verona, ten oosten van het Gardameer.

De belangrijkste druivensoort is de Garganega, een echte inboorling. In sommige Soaves zitten ook wat andere variëteiten, zoals Trebbiano, Pinot Bianco of Chardonnay, maar nooit meer dan 30%. De meest pure Soave beperkt zich echter tot Garganega, een soort die een hoog niveau bereikt als men de opbrengsten beperkt.

Daar knelt het schoentje. Veel Soaves zijn banaal. Niet enkel omdat de rendementen vaak te hoog zijn, maar ook omdat de meerderheid afkomstig is uit de weinig interessante vlakte langs de Adige. Daarom kijk je best uit naar wijnen met het label “Soave Classico”. Deze zijn uitsluitend uit twee dorpen afkomstig: Soave zelf en Monteforte d’Alpone. De heuvelflanken daar geven wel interessante wijnen. Sinds 2002 is er ook de beperkte zone van de Soave Superiore. Wie graag zoete wijn lust, kan de Recioto di Soave proberen.

Wijn

Soave Classico 2007

Kleur

Wit

Druiven

Garganega

Producent

Cantine Lenotti

Verdeler

Carrefour / GB

Prijs

€ 4,89

In de neus

Kruidig, gele appel, mirabel, Gallia-meloen.

In de mond

Vrij vet mondgevoel, peer, gele pruim, amandel.

Oordeel

Goede all rounder bij de eerste lenteslaatjes.

Wijn

Soave Classico “Vin” 2007

Kleur

Wit

Druiven

Garganega

Producent

Inama Azienda Agricola

Verdeler

Selezione Vini Italiani

Prijs

€ 13,13

In de neus

Gele appel, kruisbes, amandel, zomerse weide.

In de mond

Volle wijn, rijp geel fruit (perzik, pruim), boter, amandel, goede zuren, mooie afdronk.

Oordeel

Vrij stevige maar elegante begeleider van vette vissoorten.

Soave_blog

 

22:42 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, veneto, soave, garganega |  Facebook |