19-04-09

Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland

Niemand kijkt nog op van wijn uit verre landen. Verder dan Nieuw-Zeeland kan je niet gaan. Het dubbele wijneiland is kwantitatief een kleine speler op de wereldmarkt, maar kwalitatief hoogstaand. Nieuw-Zeelandse wijn verwierf grote faam dankzij de Sauvignon Blanc, maar staat nu ook klaar om een echte Pinot Noir-natie te worden.

Wie Nieuw-Zeelandse wijn zegt, zegt Sauvignon Blanc. Deze witte druif uit de Loire vond een tweede vaderland aan de andere kant van de wereldn, vooral in de streek Marlborough. Sauvignon Blanc is goed voor de helft van de druiven die er groeien. Tot voor enkele jaren stond Chardonnay op de tweede plaats, maar die stek werd inmiddels veroverd door de blauwe druivensoort Pinot Noir, net zoals Chardonnay afkomstig uit Bourgondië. De druif aardt uitstekend in het koele klimaat van Nieuw-Zeeland en wordt er steeds meer een hit. Ondertussen beslaat Pinot Noir 16% van de aanplant.

Pinot Noir is een druivensoort die het meer moet hebben van verfijning dan van kracht. De dunne schil bevat weinig tannine en weinig kleur. In Bourgondië vind je weliswaar ook relatief stevige Pinots (alle grote wijnen zijn er exclusief van deze soort gemaakt), maar daarbuiten wordt Pinot Noir vooral gebruikt om zachte, fruitige wijnen te maken. Dat geldt ook voor Nieuw-Zeeland.

Je drinkt de wijnen best iets koeler, rond de 15°, dan komen ze het best tot hun recht.

Wijn

Matua Valley Pinot Noir 2007

Kleur

Licht rood

Druiven

Pinot Noir

Producent

Matua Valley Wines

Verdeler

Carrefour/GB

Prijs

€9,59

In de neus

Eucalyptus, rood fruit.

In de mond

Bosaardbeitjes, krieken, kruidig.

Oordeel

Een zeer soepele en zachtaardige wijn, perfect bij een zonnig slaatje.

Wijn

Waimea Nelson Pinot Noir 2006

Kleur

Licht rood

Druiven

Pinot Noir

Producent

Waimea Estates

Verdeler

Mig’s World Wines

Prijs

€13,50

In de neus

Zacht-fruitig, aardbeienjam, blauwe pruim.

In de mond

Zijdezacht, zeer fruitig, aardbei, kers, goede zuren.

Oordeel

Toegankelijke en plezierige, polyvalente maaltijdwijn, met fijne afdronk.

PinotNZ_blog

 

16:22 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuw-zeeland, pinot noir, marlborough |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.