20-03-09

Shiraz

We noemen Australië gemakshalve “nieuwe wereld”, maar eigenlijk staan hier al wijnstokken sinds de 18de eeuw. Ondertussen is het eiland al de zesde grootste wijnproducent ter wereld. Je vindt er alle internationale druivensoorten, maar eentje steekt er boven uit: de Shiraz. Welkom in het land waar Syrah een nieuw leven begon.

Wat is het nu: Syrah of Shiraz? Maakt niet uit, dat zijn twee namen voor één druif. Syrah is de Franse benaming, Shiraz de Australische. Maar daar eindigt het verschil beslist niet. Onze tegenvoeters veranderden niet enkel de naam van de druif, maar vooral de stijl. Australische Shiraz is vol, rijp en vlezig. De variëteit ontpopte zich van een migrant tot een echte inboorling.

Let op, de verschillen zijn ook groot binnen Australië. De wijnen uit het koelere West-Australië zijn wat “Europeser” dan de kloeke jongens uit het zuiden van het land. Bovendien beoordelen wij Australische wijnen wat te snel op basis van de vele – doorgaans goedgemaakte – basiswijnen van grote wijnhuizen. De Lindemans die we hieronder bespreken is er een goed voorbeeld van. Het zijn vakkundige wijnen, populair bij een breed publiek, maar je mag geen grote verfijning verwachten.

Australië biedt echter meer. Net zoals in Europa vind je ook hier toppers en subtoppers. Wijnen die verfijnder en complexer zijn, en natuurlijk ook duurder. Onze andere wijn van de week zit in die categorie.

Wijn

Bin 50 Shiraz 2007

Kleur

Rood

Druiven

Shiraz

Producent

Lindemans

Verdeler

Delhaize

Prijs

€ 6,59

In de neus

Zwarte kers, eucalyptus, zoethout, zwarte peper.

In de mond

Peper, cacao, braambes, laurier, rode paprika.

Oordeel

Volle en soepele allemansvriend.

Wijn

Shiraz McLaren Vale 2004

Kleur

Rood

Druiven

Shiraz

Producent

Anvers

Verdeler

Australian Fine Wines

Prijs

€ 15,95

In de neus

Violetjes, tabak, braambes, kruidig.

In de mond

Kruidig, drop, blauwe pruim, zwarte bes, tabak, vleugje anijs en vanille.

Oordeel

Vlezige en warmbloedige Shiraz, zijdezacht op de tong, een maat voor uw lamsbout.

Shiraz_blog

 

22:47 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: australie, syrah, shiraz |  Facebook |

15-03-09

Petite Arvine

Wie al eens op latten staat, weet dat een skivakantie niet op de piste eindigt. ’s Avonds wil je ook een hapje eten en een glaasje drinken. Probeer zeker eens een echte Alpenwijn.

Wijn in de Alpen? Jazeker. Niet overal natuurlijk. Vooral de Zwitserse en Italiaanse Alpen zijn echte wijnregio’s. Niet dat de wijnstokken er op 2000 meter staan, maar lager in de valleien groeien ze volop, of toch in sommige streken. In Zwitserland moet je vooral in het kanton Valais (Wallis) zijn.

De brede Rhonevallei is zonnig en heeft schitterende bodems. Het bekendst zijn er de witte Fendant en de rode Dôle, allebei soepele en lichte wijnen. Daarnaast vind je er ook druivenrassen die exclusief in die streek voorkomen en dus erg originele wijnen opleveren.

Dat alles geldt ook voor Noord-italië. In de Duitstalige regio Süd-Tirol bijvoorbeeld (jawel, we zitten wel degelijk in Italië), in Lombardije of in de Franstalige regio Val d’Aosta. Je ontdekt hier een heel andere soort wijnen dan je elders in Italië gewoon bent. Zowel witte als rode wijnen bereiken een puik niveau.

We focussen vandaag op een bijzondere druivensoort, de Petite Arvine. Een witte variëteit die zowel in Valais als in Val d’Aosta is aangeplant, aan beide kanten van de “Grand Saint-Bernard”-bergpas dus. Zowel de Zwitsers als de Italianen beweren dat het hun druif is, maar laat het vooral de jouwe worden.

Wijn

Grand Métral Petite Arvine 2007

Kleur

Wit

Druiven

Petite Arvine

Producent

Provins

Verdeler

Colruyt Klassewijnen

Herkomst

Valais (Zwitserland)

Prijs

€ 11,95

In de neus

Wilde aroma’s, gele pruim, honing.

In de mond

Stevig en stenig. Rabarber, mirabel, gedroogde abrikoos.

Oordeel

Een originele en stevige partner voor harde bergkazen.

Wijn

Petite Arvine “Vigne Champorette” 2007

Kleur

Wit

Druiven

Petite Arvine

Producent

Les Crêtes

Verdeler

Wine Art

Herkomst

Val d’Aosta (Italië)

Prijs

€ 16,79

In de neus

Pompelmoes, passievrucht, gehooid gras.

In de mond

Zeer mineralig, limoen-zeste, pompelmoes.

Oordeel

Een strakke en elegante begeleider voor riviervis.

 

PetiteArvine_blog

 

06-03-09

Chianti

Toscane is mooi, Toscane is zonnig, Toscane is boeiend. Wat heeft een mens nog meer nodig? Wijn natuurlijk. Die vind je er in overvloed. Brunello di Montalcino en Vino Nobile de Montepulciano hebben de meest ronkende namen, maar met een goede Chianti zijn we ook zeer tevreden.

Chianti is zonder twijfel de bekendste Toscaanse wijn. De tijd van de schrale wijnen in rondbuikige flessen met rieten bekleding ligt gelukkig ver achter ons. Niet elke Chianti is de moeite waard, maar aan kwaliteit is er beslist geen gebrek.

De Chiantistreek ligt in het hart van Toscane, verspreid over acht zones. Wijn maken ze hier al sinds de Etrusken. De bekendste zone is de Chianti Classico, tussen de historische steden Firenze en Siena. Je herkent deze wijnen aan het zwarte haantje op de fles. De wijngaarden daarbuiten staan in voor de “gewone” Chianti, al volgt er soms een regionale toevoeging, zoals Colli Fiorentini of Colli Senesi. Zo weet je meteen welke stad er in de buurt ligt.

De belangrijkste druivensoort in Chianti – en eigenlijk in heel Toscane - is de Sangiovese. Met deze soort kan men zowel fruitige terraswijnen als kloeke tafelpartners maken. De Chiantiboeren voegen soms wat andere lokale druiven toe, zoals Canaiolo. Tegenwoordig mogen ze ook een beetje internationale variëteiten gebruiken, bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon.

Wijn

Chianti Classico 2004

Kleur

Rood

Druiven

Sangiovese

Producent

Castell’in Villa

Verdeler

Colruyt

Prijs

8,89

In de neus

Zachte aroma’s van pruimen en aardbeien, met een vleugje tabak

In de mond

Krachtige, maar goed gerijpte tannines, pruimen, tabak en drop.

Oordeel

Een stevige Chianti, mooi op dronk. Heeft heel wat zuurstof nodig (giet hem vooraf in een karaf).

Wijn

Chianti Colli Senesi Vertunno Riserva 2005

Kleur

Rood

Druiven

Sangiovese

Producent

Panizzi

Verdeler

Licata

Prijs

€ 10,95

In de neus

Krachtige aroma’s van leer, cacao en bosgrond. Na een zuurstofkuur ook rood fruit.

In de mond

Truffel, viooltjes, braambessen en zwarte kersen.

Oordeel

Een volle en sappige Chianti. Zeer evenwichtig, elke slok blijft boeien.

Chianti_blog

 

20:59 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, sangiovese, chianti |  Facebook |