15-03-09

Petite Arvine

Wie al eens op latten staat, weet dat een skivakantie niet op de piste eindigt. ’s Avonds wil je ook een hapje eten en een glaasje drinken. Probeer zeker eens een echte Alpenwijn.

Wijn in de Alpen? Jazeker. Niet overal natuurlijk. Vooral de Zwitserse en Italiaanse Alpen zijn echte wijnregio’s. Niet dat de wijnstokken er op 2000 meter staan, maar lager in de valleien groeien ze volop, of toch in sommige streken. In Zwitserland moet je vooral in het kanton Valais (Wallis) zijn.

De brede Rhonevallei is zonnig en heeft schitterende bodems. Het bekendst zijn er de witte Fendant en de rode Dôle, allebei soepele en lichte wijnen. Daarnaast vind je er ook druivenrassen die exclusief in die streek voorkomen en dus erg originele wijnen opleveren.

Dat alles geldt ook voor Noord-italië. In de Duitstalige regio Süd-Tirol bijvoorbeeld (jawel, we zitten wel degelijk in Italië), in Lombardije of in de Franstalige regio Val d’Aosta. Je ontdekt hier een heel andere soort wijnen dan je elders in Italië gewoon bent. Zowel witte als rode wijnen bereiken een puik niveau.

We focussen vandaag op een bijzondere druivensoort, de Petite Arvine. Een witte variëteit die zowel in Valais als in Val d’Aosta is aangeplant, aan beide kanten van de “Grand Saint-Bernard”-bergpas dus. Zowel de Zwitsers als de Italianen beweren dat het hun druif is, maar laat het vooral de jouwe worden.

Wijn

Grand Métral Petite Arvine 2007

Kleur

Wit

Druiven

Petite Arvine

Producent

Provins

Verdeler

Colruyt Klassewijnen

Herkomst

Valais (Zwitserland)

Prijs

€ 11,95

In de neus

Wilde aroma’s, gele pruim, honing.

In de mond

Stevig en stenig. Rabarber, mirabel, gedroogde abrikoos.

Oordeel

Een originele en stevige partner voor harde bergkazen.

Wijn

Petite Arvine “Vigne Champorette” 2007

Kleur

Wit

Druiven

Petite Arvine

Producent

Les Crêtes

Verdeler

Wine Art

Herkomst

Val d’Aosta (Italië)

Prijs

€ 16,79

In de neus

Pompelmoes, passievrucht, gehooid gras.

In de mond

Zeer mineralig, limoen-zeste, pompelmoes.

Oordeel

Een strakke en elegante begeleider voor riviervis.

 

PetiteArvine_blog

 

Commentaren

verkopen jullie ook aan particulier?

in tijdschrift "ambiance" hebben we gelezen dat de witte wijn Valle d'Aosta 'petite arvine' 2010 ,les crêtes bijzonder aan te bevelen is bij oesters.

verkopen jullie die ook ? in regio nieuwpoort/oostende en gent ?

met vriendelijke groeten
Bernard Verbeke

Gepost door: BERNARD VERBEKE | 11-12-12

De commentaren zijn gesloten.