25-02-09

Beaujolais (bis)

Beaujolais lijkt wel een regio van clichés: elk derde donderdag van november is er de Beaujolais nouveau en elk jaar rond Valentijn duiken de flessen Saint-Amour op in de reclamefolders. De eerste zijn van bedenkelijk niveau, de tweede al te voorspelbaar op 14 februari. Spijtig, want Beaujolais heeft heel wat te bieden. Een goed terroir, een goed klimaat en mooie maaltijdwijnen bijvoorbeeld.

Hoezo maaltijdwijn? Is wijn niet altijd geschikt om bij het eten te drinken. Ja en nee. Wijn is een heerlijke begeleider van spijzen, maar veel wijnen zijn zo krachtig dat ze het bord gaan domineren. Dat kan niet de bedoeling zijn. Stevige wijnen hebben hun plaats in de gastronomie, maar een mens eet niet elke dag everzwijn of hert.  Lichtere wijnen laten zich vaak beter combineren met onze dagelijkse keuken. Goede Beaujolais is daar een prima voorbeeld van.

Rode Beaujolais wordt gemaakt van de Gamay-druif, een variëteit die goed aardt in een relatief koel klimaat en vooral soepele, fruitige wijnen oplevert. Dit soort wijn drink je best iets koeler en kan zowel met vlees, gevogelte als vis worden gecombineerd. En uiteraard ook bij de vegetarische keuken.

Binnen het Beaujolaisgebied zijn er 10 gemeenten die hun eigen naam aan de wijn geven, de zogenaamde cru’s. Enkele klinken je vast bekend in de oren: Fleurie, Brouilly, Moulin-à-Vent of Saint-Amour. Deze wijnen staan doorgaans een trapje hoger.

Wijn

Saint-Amour 2007 “Les Galets Blancs”

Kleur

Rood (licht en speels)

Druiven

Gamay

Producent

Thorin

Verdeler

Colruyt

Prijs

€ 8,65

In de neus

Één woord: krieken

In de mond

Rechttoe-rechtaan fruit: krieken, aalbessen.

Oordeel

Een typisch sappige Beaujolais, pretentieloos fruitplezier. Licht koelen.

Wijn

Brouilly 2007 “Cuvée des Fous”

Kleur

Rood (opvallend intens)

Druiven

Gamay

Producent

Jean-Claude Lapalu

Verdeler

Vinikus

Prijs

€ 19,95

In de neus

Viooltjes, zwarte kers, granaatappel.

In de mond

Aards, vlierbes, zwarte kers, vleugje cassis, laurier, schitterende afdronk.

Oordeel

Een absolute klasbak, een toonbeeld van elegantie en verfijning. Bovendien natuurlijk.

Beaujolais_blog

 

20:39 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, beaujolais, gamay, saint-amour, brouilly |  Facebook |

18-02-09

De Pfalz

Veel Belgen kennen de Elzas goed, in het oosten van Frankrijk, een langgerekte strook tussen Rijn en Vogezen. Wijnstokken zijn hier thuis. In het noorden van de Elzas maakt de Franse grens een bruuske bocht naar het westen, terwijl de Rijn en de bergen verder noordwaarts trekken. Wie hen volgt staat plots in Duitsland. Welkom in de Pfalz.

De Pfalz is dus de natuurlijke verderzetting van de Elzas, met ongeveer dezelfde geografie en een vergelijkbaar klimaat. Ook hier zijn de dorpjes pittoresk en zelfs de gebruikte druivensoorten zijn deels dezelfde. De wijnstijl is er wel anders… maar beslist niet slechter.

Zoals in de meeste Duitse wijngaarden zwaait Riesling de scepter. Deze nobele witte druivensoort brengt er kloekere wijnen voort dan pakweg in de Moezel, maar bij de goede producenten is de fijne Duitse stijl herkenbaar aanwezig. De beste Rieslings krijgen de benaming “Grosses Gewächs” mee, wat letterlijk Grand Cru betekent.

Omdat de Pfalz één van de warmste regio’s van Duitsland is, vind je hier ook veel rode wijn. Tegenwoordig is die zelfs goed voor 40% van de aanplant. De typisch Duitse variëteit Dornfelder speelt de hoofdrol, maar ook Spätburgunder (Pinot Noir dus) gedijt hier uitstekend. Probeer ook eens een St. Laurent, een bijzondere druif die elegantie aan kracht koppelt.

Wijn

Estate Riesling 2006

Kleur

Wit

Druiven

Riesling

Producent

Dr. Bürklin-Wolf

Verdeler

Carrefour/GB

Prijs

€ 8,99

In de neus

Rijpe gele pruim, honing.

In de mond

Rijp geel fruit, gedroogde abrikoos en rozijntjes (maar absoluut niet zoet).

Oordeel

Een volle, verrassend donkere Riesling, met zuren die de wijn goed in balans houden.

Wijn

Riesling “Ungstein Weilberg” Grosses Gewächs 2007

Kleur

Wit

Druiven

Riesling

Producent

Weingut Pfeffingen

Verdeler

Langbeen Duitse Topwijn

Prijs

€ 20,50

In de neus

Delicate aroma’s van appel en stervrucht.

In de mond

Zeer mineralig en stenig, goed droog, rabarber, kruisbes, limoenschil.

Oordeel

Een edele Riesling, vooral voor gevorderde liefhebbers. Nog jaren laten rijpen of op voorhand karafferen.

Pfalz_blog

22:01 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, riesling, pfalz |  Facebook |

08-02-09

(Canon-)Fronsac

Niet enkel in Antwerpen spreken ze over een linker- en rechteroever, de begrippen worden ook frequent gebruikt in Bordeaux. Op de linkeroever van de Gironde en de Garonne staan de roemruchte Châteaus van de Médoc, waarvan de Grand Crus Classés wereldsterren zijn. Op de rechteroever van de Gironde en de Dordogne waren ze altijd iets bescheidener. Zo ook de wijnbouwers van Fronsac en Canon-Fronsac, al timmeren ze gestaag aan hun come back.

Natuurlijk vind je ook op de rechteroever wijnen met wereldfaam, zeker in Saint-Emilion en Pomerol. Maar een eindje stroomafwaarts, voorbij de stad Libourne, moeten de wijnen van de kleine appellatie (Canon-)Fronsac het met minder sterallures doen. Nochtans werden hier al vroeg in de 18de eeuw gerenommeerde wijnen gemaakt. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw deden ze zichzelf de das om, met wijnen van matige kwaliteit, vaak te streng en te boers.

Maar niets is voor de eeuwigheid. De zes gemeenten die hun wijnen Fronsac mogen noemen zitten sinds de jaren ’80 terug in de lift. Vooral de twee gemeenten (Fronsac en Saint-Michel-de-Fronsac) die het woordje “Canon” mogen toevoegen, genieten terug een sterke reputatie.

Zoals dat op de rechteroever gebruikelijk is, vind je er vooral Merlot. Cabernet Sauvignon speelt hier een bescheiden rol, net als Malbec. De iets minder bekende Cabernet Franc daarentegen, gedijt hier prima.

Wijn

Château Arnauton 2002

Herkomst

Fronsac

Kleur

Rood

Druiven

Vooral Merlot, aangevuld met Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon

Verdeler

Delhaize

Prijs

€ 9,99

In de neus

Zwarte kers, drop, kruidnagel.

In de mond

Versmolten tannines, laurier, kers, kriek, drop.

Oordeel

Vrij lichte kompaan voor uw zondagse rosbief.

Wijn

Château du Pavillon 2005

Herkomst

Canon-Fronsac

Kleur

Rood

Druiven

Merlot

Verdeler

Portovino

Prijs

€ 13,70

In de neus

Intense cassis, leer, bosgrond.

In de mond

Veel fruit, goede tanninestructuur, hout nog niet helemaal versmolten.

Oordeel

Goed potentieel, maar nog jong. Enkele jaren laten liggen of minstens karaferen.

Fronsac_blog