25-02-09

Beaujolais (bis)

Beaujolais lijkt wel een regio van clichés: elk derde donderdag van november is er de Beaujolais nouveau en elk jaar rond Valentijn duiken de flessen Saint-Amour op in de reclamefolders. De eerste zijn van bedenkelijk niveau, de tweede al te voorspelbaar op 14 februari. Spijtig, want Beaujolais heeft heel wat te bieden. Een goed terroir, een goed klimaat en mooie maaltijdwijnen bijvoorbeeld.

Hoezo maaltijdwijn? Is wijn niet altijd geschikt om bij het eten te drinken. Ja en nee. Wijn is een heerlijke begeleider van spijzen, maar veel wijnen zijn zo krachtig dat ze het bord gaan domineren. Dat kan niet de bedoeling zijn. Stevige wijnen hebben hun plaats in de gastronomie, maar een mens eet niet elke dag everzwijn of hert.  Lichtere wijnen laten zich vaak beter combineren met onze dagelijkse keuken. Goede Beaujolais is daar een prima voorbeeld van.

Rode Beaujolais wordt gemaakt van de Gamay-druif, een variëteit die goed aardt in een relatief koel klimaat en vooral soepele, fruitige wijnen oplevert. Dit soort wijn drink je best iets koeler en kan zowel met vlees, gevogelte als vis worden gecombineerd. En uiteraard ook bij de vegetarische keuken.

Binnen het Beaujolaisgebied zijn er 10 gemeenten die hun eigen naam aan de wijn geven, de zogenaamde cru’s. Enkele klinken je vast bekend in de oren: Fleurie, Brouilly, Moulin-à-Vent of Saint-Amour. Deze wijnen staan doorgaans een trapje hoger.

Wijn

Saint-Amour 2007 “Les Galets Blancs”

Kleur

Rood (licht en speels)

Druiven

Gamay

Producent

Thorin

Verdeler

Colruyt

Prijs

€ 8,65

In de neus

Één woord: krieken

In de mond

Rechttoe-rechtaan fruit: krieken, aalbessen.

Oordeel

Een typisch sappige Beaujolais, pretentieloos fruitplezier. Licht koelen.

Wijn

Brouilly 2007 “Cuvée des Fous”

Kleur

Rood (opvallend intens)

Druiven

Gamay

Producent

Jean-Claude Lapalu

Verdeler

Vinikus

Prijs

€ 19,95

In de neus

Viooltjes, zwarte kers, granaatappel.

In de mond

Aards, vlierbes, zwarte kers, vleugje cassis, laurier, schitterende afdronk.

Oordeel

Een absolute klasbak, een toonbeeld van elegantie en verfijning. Bovendien natuurlijk.

Beaujolais_blog

 

20:39 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, beaujolais, gamay, saint-amour, brouilly |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.