18-02-09

De Pfalz

Veel Belgen kennen de Elzas goed, in het oosten van Frankrijk, een langgerekte strook tussen Rijn en Vogezen. Wijnstokken zijn hier thuis. In het noorden van de Elzas maakt de Franse grens een bruuske bocht naar het westen, terwijl de Rijn en de bergen verder noordwaarts trekken. Wie hen volgt staat plots in Duitsland. Welkom in de Pfalz.

De Pfalz is dus de natuurlijke verderzetting van de Elzas, met ongeveer dezelfde geografie en een vergelijkbaar klimaat. Ook hier zijn de dorpjes pittoresk en zelfs de gebruikte druivensoorten zijn deels dezelfde. De wijnstijl is er wel anders… maar beslist niet slechter.

Zoals in de meeste Duitse wijngaarden zwaait Riesling de scepter. Deze nobele witte druivensoort brengt er kloekere wijnen voort dan pakweg in de Moezel, maar bij de goede producenten is de fijne Duitse stijl herkenbaar aanwezig. De beste Rieslings krijgen de benaming “Grosses Gewächs” mee, wat letterlijk Grand Cru betekent.

Omdat de Pfalz één van de warmste regio’s van Duitsland is, vind je hier ook veel rode wijn. Tegenwoordig is die zelfs goed voor 40% van de aanplant. De typisch Duitse variëteit Dornfelder speelt de hoofdrol, maar ook Spätburgunder (Pinot Noir dus) gedijt hier uitstekend. Probeer ook eens een St. Laurent, een bijzondere druif die elegantie aan kracht koppelt.

Wijn

Estate Riesling 2006

Kleur

Wit

Druiven

Riesling

Producent

Dr. Bürklin-Wolf

Verdeler

Carrefour/GB

Prijs

€ 8,99

In de neus

Rijpe gele pruim, honing.

In de mond

Rijp geel fruit, gedroogde abrikoos en rozijntjes (maar absoluut niet zoet).

Oordeel

Een volle, verrassend donkere Riesling, met zuren die de wijn goed in balans houden.

Wijn

Riesling “Ungstein Weilberg” Grosses Gewächs 2007

Kleur

Wit

Druiven

Riesling

Producent

Weingut Pfeffingen

Verdeler

Langbeen Duitse Topwijn

Prijs

€ 20,50

In de neus

Delicate aroma’s van appel en stervrucht.

In de mond

Zeer mineralig en stenig, goed droog, rabarber, kruisbes, limoenschil.

Oordeel

Een edele Riesling, vooral voor gevorderde liefhebbers. Nog jaren laten rijpen of op voorhand karafferen.

Pfalz_blog

22:01 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, riesling, pfalz |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.