08-02-09

(Canon-)Fronsac

Niet enkel in Antwerpen spreken ze over een linker- en rechteroever, de begrippen worden ook frequent gebruikt in Bordeaux. Op de linkeroever van de Gironde en de Garonne staan de roemruchte Châteaus van de Médoc, waarvan de Grand Crus Classés wereldsterren zijn. Op de rechteroever van de Gironde en de Dordogne waren ze altijd iets bescheidener. Zo ook de wijnbouwers van Fronsac en Canon-Fronsac, al timmeren ze gestaag aan hun come back.

Natuurlijk vind je ook op de rechteroever wijnen met wereldfaam, zeker in Saint-Emilion en Pomerol. Maar een eindje stroomafwaarts, voorbij de stad Libourne, moeten de wijnen van de kleine appellatie (Canon-)Fronsac het met minder sterallures doen. Nochtans werden hier al vroeg in de 18de eeuw gerenommeerde wijnen gemaakt. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw deden ze zichzelf de das om, met wijnen van matige kwaliteit, vaak te streng en te boers.

Maar niets is voor de eeuwigheid. De zes gemeenten die hun wijnen Fronsac mogen noemen zitten sinds de jaren ’80 terug in de lift. Vooral de twee gemeenten (Fronsac en Saint-Michel-de-Fronsac) die het woordje “Canon” mogen toevoegen, genieten terug een sterke reputatie.

Zoals dat op de rechteroever gebruikelijk is, vind je er vooral Merlot. Cabernet Sauvignon speelt hier een bescheiden rol, net als Malbec. De iets minder bekende Cabernet Franc daarentegen, gedijt hier prima.

Wijn

Château Arnauton 2002

Herkomst

Fronsac

Kleur

Rood

Druiven

Vooral Merlot, aangevuld met Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon

Verdeler

Delhaize

Prijs

€ 9,99

In de neus

Zwarte kers, drop, kruidnagel.

In de mond

Versmolten tannines, laurier, kers, kriek, drop.

Oordeel

Vrij lichte kompaan voor uw zondagse rosbief.

Wijn

Château du Pavillon 2005

Herkomst

Canon-Fronsac

Kleur

Rood

Druiven

Merlot

Verdeler

Portovino

Prijs

€ 13,70

In de neus

Intense cassis, leer, bosgrond.

In de mond

Veel fruit, goede tanninestructuur, hout nog niet helemaal versmolten.

Oordeel

Goed potentieel, maar nog jong. Enkele jaren laten liggen of minstens karaferen.

Fronsac_blog

 

De commentaren zijn gesloten.