29-01-09

Sauvignon Blanc uit Marlborough

De thuishaven van de Sauvignon Blanc ligt in de Franse Loirestreek, maar de populaire druif ontpopte zich tot een wereldburger. In zowat elk wijnproducerend land tref je haar aan. Dat creëert stilaan het beeld van een banale druif. Om dat imago te doorbreken klop je best eens aan in de streek die wereldwijde faam oogstte met haar Sauvignon Blanc-wijnen: Marlborough in Nieuw-Zeeland.


Nieuw-Zeeland is een buitenbeentje in de “nieuwe wereld”. Met verfijnde wijnen uit een koel klimaat is Nieuw-Zeeland misschien de meest “Europese” wijnnatie buiten Europa. Het land bestaat uit twee eilanden. Marlborough ligt in het noord-oosten van het zuidelijke eiland. Zonnige dagen en koele nachten zorgen voor een optimale rijping van de druiven. Wijnstokken vind je vooral op weinig vruchtbare, stenige bodems met een goede afwatering. Sauvignon Blanc is goed voor 65 % van de wijnproductie in deze regio. Op de tweede plaats staat Pinot Noir, ook al een liefhebber van koele klimaten.


Naast de paradepaardjes uit de Loire – Sancerre en Pouilly-Fumé – is Marlborough de tweede topregio voor Sauvignon Blanc. In vergelijking met de Franse versie zijn de Nieuw-Zeelandse Sauvignons doorgaans erg expressief, met veel exotisch fruit. Tegelijk behouden ze voldoende finesse om boven het wereldwijde aanbod uit te steken. 


Wijn

Southbank Estate Sauvignon Blanc 2007

Kleur

Wit

Druiven

Sauvignon Blanc

Producent

Southbank Estate

Verdeler

Delhaize

Prijs

€ 7,99

In de neus

Grassig, limoen, passievrucht, papaya, kruisbes (“stekelbes” in de volksmond).

In de mond

Levendige zuren, exotisch fruit, passievrucht, kruisbes, witte aalbes.

Oordeel

Expressief en exotisch, een schoolvoorbeeld van een Sauvignon uit Marlborough.


Wijn

Babich Sauvignon Blanc 2008

Kleur

Wit

Druiven

Sauvignon Blanc

Producent

Babich

Verdeler

Wijnen Hoogstraten

Prijs

€ 10,49

In de neus

Iets ingetogener, grassig, meloen, nectarine.

In de mond

Grassig, witte nectarine, peer, limoen, goede mineraliteit.

Oordeel

Een droge en mineralige wijn, verfijnd en evenwichtig.


Marlborough_blog

 

20-01-09

Tempranillo

Spanje kent veel druivensoorten, waarvan de beroemdste Tempranillo heet. Deze is in heel Spanje aangeplant, maar heeft zowat overal een andere naam. Fruitig terraswijntje of kloeke tafelpartner? Tempranillo kan het allemaal aan.

Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif in Rioja. Traditioneel worden er stevige houtgerijpte wijnen gemaakt, al vind je er steeds vaker modernere, fruitige varianten. Meestal wordt de Tempranillo hier gemengd met kleine hoeveelheden Garnacha, Mazuela (Carignan in Frankrijk) of Graciano.

De tweede typische Tempranillo-regio is Ribera Del Duero. Hier gaat de druif solo, doorgaans onder de benaming Tinto Fino of Tinta del Pais. Ribera Del Duero steekt de jongste jaren steeds nadrukkelijker Rioja naar de kroon als meest gerenommeerde wijnregio van Spanje.

Een eind verder ligt Toro, nog een wijnstreek waar Tempranillo de plak zwaait, deze keer onder de naam Tinta de Toro. In Catalonië is de druif minder dominant, maar toch nog goed aanwezig. Ze heet er Ull de Llebre. Alle streken die we tot nu toe noemden liggen in de noordelijke helft van Spanje. Dat is geen toeval, want Tempranillo aardt het best in een relatief koel klimaat.

In Zuid-Spanje – waar de druif Cencibel heet – zijn de wijnen doorgaans minder verfijnd, al komt daar stilaan verandering in. Ook in Portugal vind je Tempranillo, onder de namen Tinta Roriz (in het noorden) en Aragonez (in het zuiden).

Wijn

Azpilicueta Crianza 2005

Herkomst

Rioja (Spanje)

Kleur

Rood

Druiven

Tempranillo, Graciano, Mazuelo

Producent

Domecq Bodegas

Verdeler

Delhaize

Prijs

€ 9,39

In de neus

Framboos, aardbei, vanille, een vleugje laurier.

In de mond

Fluwelig mondgevoel, rond, kriek, framboos, goede zuren.

Oordeel

Vrouwelijke charme, breed inzetbaar in de dagelijkse keuken.

Wijn

Tionio 2004

Herkomst

Ribera Del Duero (Spanje)

Kleur

Rood

Druiven

Tempranillo (Tinto Fino)

Producent

Bodegas Tionio

Verdeler

La Riojana

Prijs

€ 15,60

In de neus

Drop, toast, cuberdon, braam

In de mond

Kruidig, braam, cassis, goede zuren.

Oordeel

Een echte maaltijdwijn die structuur combineert met frisheid en verfijning.

Tempranillo_blog

 

21:59 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, rioja, tempranillo, ribera del duero |  Facebook |

08-01-09

Australische Riesling

Riesling is één van de nobelste witte druivensoorten en leent zich met zijn fijne zuren als opener van een maaltijd. Uiteraard kiest u dan een droge Riesling. De meeste Rieslings komen uit Duitsland, of uit de Elzas en soms uit Oostenrijk. Dat is geen toeval: de witte koningin houdt van koele klimaten en stenige bodems. Verrassend genoeg is ook het verre en warme Australië een echt Rieslingland.

Het waren Duitse immigranten die halfweg de negentiende eeuw hun nationale trots meenamen naar Australië: stokken van de Rieslingdruif. Ze planten hun geliefkoosde variëteit overal aan en zo werd de Riesling de meest aangeplante witte druivensoort op het eiland. 

Maar de jongste decennia lag Chardonnay beter in de markt. Deze druif nam in 1992 de pole position over als meest aangeplante witte variëteit in Australië. De rondborstige en houtgelagerde Chardonnay’s vielen wereldwijd in de smaak. Maar nu lijkt het tij te keren. De wijndrinker wil terug lichtere en puurdere wijnen zonder hout, precies het genre waarin Riesling uitblinkt. De aanplant van Riesling zit weer lichtjes in de lift in Australië. Benieuwd hoe dat verder loopt.

Omdat Riesling zoals gezegd vooral aardt in koele streken, zochten we ons wijnduet in de koelste wijnregio’s van Australië: de eerste op het eiland Tasmanië, de tweede in Western Australia.

Wijn

Riesling Devil’s Corner 2006

Kleur

Wit

Druiven

Riesling

Producent

Tamar Ridge

Verdeler

Colruyt

Prijs

€ 7,45

In de neus

Witte perzik, peer, lychee en bloesems.

In de mond

Zeer fruitig: perzik, aalbes, pompelmoes en papaja. Mooie zuren.

Oordeel

Een heel plezierige wijn, exotisch en speels.

Wijn

Riesling Art Series 2006

Kleur

Wit

Druiven

Riesling

Producent

Leeuwin Estate

Verdeler

Ad Bibendum

Prijs

€ 15,13

In de neus

Limoenschil, pompelmoes, passievrucht.

In de mond

Mineralig, strak en droog, lychee, kruidig, artisjok.

Oordeel

Finesse boven kracht. Zeker vooraf karaferen, dan schenken bij schaaldieren of groenteschotel.

AustralischeRiesling_blog

 

20:20 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: australie, riesling |  Facebook |