29-01-09

Sauvignon Blanc uit Marlborough

De thuishaven van de Sauvignon Blanc ligt in de Franse Loirestreek, maar de populaire druif ontpopte zich tot een wereldburger. In zowat elk wijnproducerend land tref je haar aan. Dat creëert stilaan het beeld van een banale druif. Om dat imago te doorbreken klop je best eens aan in de streek die wereldwijde faam oogstte met haar Sauvignon Blanc-wijnen: Marlborough in Nieuw-Zeeland.


Nieuw-Zeeland is een buitenbeentje in de “nieuwe wereld”. Met verfijnde wijnen uit een koel klimaat is Nieuw-Zeeland misschien de meest “Europese” wijnnatie buiten Europa. Het land bestaat uit twee eilanden. Marlborough ligt in het noord-oosten van het zuidelijke eiland. Zonnige dagen en koele nachten zorgen voor een optimale rijping van de druiven. Wijnstokken vind je vooral op weinig vruchtbare, stenige bodems met een goede afwatering. Sauvignon Blanc is goed voor 65 % van de wijnproductie in deze regio. Op de tweede plaats staat Pinot Noir, ook al een liefhebber van koele klimaten.


Naast de paradepaardjes uit de Loire – Sancerre en Pouilly-Fumé – is Marlborough de tweede topregio voor Sauvignon Blanc. In vergelijking met de Franse versie zijn de Nieuw-Zeelandse Sauvignons doorgaans erg expressief, met veel exotisch fruit. Tegelijk behouden ze voldoende finesse om boven het wereldwijde aanbod uit te steken. 


Wijn

Southbank Estate Sauvignon Blanc 2007

Kleur

Wit

Druiven

Sauvignon Blanc

Producent

Southbank Estate

Verdeler

Delhaize

Prijs

€ 7,99

In de neus

Grassig, limoen, passievrucht, papaya, kruisbes (“stekelbes” in de volksmond).

In de mond

Levendige zuren, exotisch fruit, passievrucht, kruisbes, witte aalbes.

Oordeel

Expressief en exotisch, een schoolvoorbeeld van een Sauvignon uit Marlborough.


Wijn

Babich Sauvignon Blanc 2008

Kleur

Wit

Druiven

Sauvignon Blanc

Producent

Babich

Verdeler

Wijnen Hoogstraten

Prijs

€ 10,49

In de neus

Iets ingetogener, grassig, meloen, nectarine.

In de mond

Grassig, witte nectarine, peer, limoen, goede mineraliteit.

Oordeel

Een droge en mineralige wijn, verfijnd en evenwichtig.


Marlborough_blog

 

De commentaren zijn gesloten.