08-01-09

Australische Riesling

Riesling is één van de nobelste witte druivensoorten en leent zich met zijn fijne zuren als opener van een maaltijd. Uiteraard kiest u dan een droge Riesling. De meeste Rieslings komen uit Duitsland, of uit de Elzas en soms uit Oostenrijk. Dat is geen toeval: de witte koningin houdt van koele klimaten en stenige bodems. Verrassend genoeg is ook het verre en warme Australië een echt Rieslingland.

Het waren Duitse immigranten die halfweg de negentiende eeuw hun nationale trots meenamen naar Australië: stokken van de Rieslingdruif. Ze planten hun geliefkoosde variëteit overal aan en zo werd de Riesling de meest aangeplante witte druivensoort op het eiland. 

Maar de jongste decennia lag Chardonnay beter in de markt. Deze druif nam in 1992 de pole position over als meest aangeplante witte variëteit in Australië. De rondborstige en houtgelagerde Chardonnay’s vielen wereldwijd in de smaak. Maar nu lijkt het tij te keren. De wijndrinker wil terug lichtere en puurdere wijnen zonder hout, precies het genre waarin Riesling uitblinkt. De aanplant van Riesling zit weer lichtjes in de lift in Australië. Benieuwd hoe dat verder loopt.

Omdat Riesling zoals gezegd vooral aardt in koele streken, zochten we ons wijnduet in de koelste wijnregio’s van Australië: de eerste op het eiland Tasmanië, de tweede in Western Australia.

Wijn

Riesling Devil’s Corner 2006

Kleur

Wit

Druiven

Riesling

Producent

Tamar Ridge

Verdeler

Colruyt

Prijs

€ 7,45

In de neus

Witte perzik, peer, lychee en bloesems.

In de mond

Zeer fruitig: perzik, aalbes, pompelmoes en papaja. Mooie zuren.

Oordeel

Een heel plezierige wijn, exotisch en speels.

Wijn

Riesling Art Series 2006

Kleur

Wit

Druiven

Riesling

Producent

Leeuwin Estate

Verdeler

Ad Bibendum

Prijs

€ 15,13

In de neus

Limoenschil, pompelmoes, passievrucht.

In de mond

Mineralig, strak en droog, lychee, kruidig, artisjok.

Oordeel

Finesse boven kracht. Zeker vooraf karaferen, dan schenken bij schaaldieren of groenteschotel.

AustralischeRiesling_blog

 

20:20 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: australie, riesling |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.