25-12-08

Chenin Loire (bis)

Chenin Blanc is de mooiste witte druif van Frankrijk (zie ook hier). Zeker als je er een grootmeester als Jacky Blot op los laat. Diens “Domaine de la Taille aux Loups” is een referentie in de appellaties Montlouis-sur-Loire en Vouvray. Dat merk je meteen bij het proeven van de droge “Les Dix Arpents” 2006, eigenlijk zijn basiswijn.

De neus is eerder discreet, maar erg fijn. Mineralig, met een hint van kruisbes en witte aalbes. We zitten hier ver van de opgefokte aroma’s. De mond sluit er naadloos bij aan, met discrete toetsen van limoen, kruisbes en passievrucht, maar zonder overdreven expressie. Een verfijnde wijn dus, strak en mineralig, met prachtige zuren die voor een puike lengte zorgen. Absoluut een aanrader.

€12 euro bij Vine Devos in Torhout.

tailleauxloup_blog

 

19:44 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) | Tags: frankrijk, loire, chenin blanc |  Facebook |

20-12-08

Alternatieven voor Champagne

Geen land houdt meer van Champagne dan België. Officiële statistieken zijn niet betrouwbaar, want vele landgenoten steken de grens over om zich rechtstreeks te bevoorraden bij een favoriete wijnboer. Ook in onze winkels gaat Champagne vlot over de toonbank. Maar in crisistijden zoek je misschien een goedkopere feestwijn? Goed nieuws, er zijn alternatieven bij de vleet.

Wat maakt Champagne zo bijzonder? Vier dingen eigenlijk. De bodem bestaat uit krijt, en dat vind je in weinig andere wijnregio’s. Het klimaat behoort tot de meest noordelijke van alle wijngebieden, wat ideaal is voor de zeer frisse smaak. De druivensoorten zijn minder typisch: Chardonnay en Pinot Noir zijn wereldwijd aangeplant, alleen Pinot Meunier is echt een lokaal fenomeen. En de “méthode traditionelle”? Die is belangrijk, maar je kan ze overal hanteren.

Daarom vind je ook mousserende wijn in andere streken en landen. Spaanse cava, Italiaanse Franciacorta of Zuid-Afrikaanse Cap Classique – om maar enkele alternatieven te noemen – kunnen prima wijnen opleveren. Het belangrijkste is dat men de traditionele methode nauwgezet toepast: de wijn ondergaat een tweede gisting op fles en rust vervolgens vele maanden of zelfs jaren op zijn gistresten.

We proeven twee voorbeelden: een ambachtelijk product uit Zuid-Frankrijk en een merk-schuimwijn uit Australië, beide met typische Champagnedruiven.

Wijn

Brut Cuvée

Kleur

Wit

Druiven

Chardonnay en Pinot Noir

Producent

Jacob’s Creek

Verdeler

Carrefour / GB

Prijs

€ 9,19

In de neus

Frisse aroma’s van citroen en pompelmoes.

In de mond

Expressief en exotisch, met mango en ananas. Mocht iets meer zuren hebben.

Oordeel

Exotische fruitpret voor iedereen.

Wijn

Brut Tradition

Kleur

Wit

Druiven

Pinot Noir en Chardonnay

Producent

Jean-Louis Denois

Verdeler

Nivoo Vinum

Prijs

€ 10,80

In de neus

Discreet fruitig, met een vleugje mirabel.

In de mond

Vol en zacht, vrij krachtig, met rijp fruit (gele pruim) en goede zuren. Lange afdronk.

Oordeel

Een zuiderse variant op een klassieke Champagne.

Champagneblend_blog

 

20:07 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: champagne, chardonnay, schuimwijn, pinot noir |  Facebook |

15-12-08

Belgische bubbels

Te koud, te nat, te plat. Volgens critici is ons land niet echt geschikt om goede wijn te maken. Toegegeven, een topland voor wijnbouw is België lang niet. Het merendeel van de Belgische wijnbouw is goedbedoeld amateurisme. Maar stilaan manifesteren zich een enkele wijnboeren die het ernstig menen en de zaken professioneel aanpakken. Daarbij valt op dat vooral enkele mousserende wijnen een prima niveau halen. Vreemd is dat niet, want juist dat soort wijnen hebben baat bij een koel klimaat. Niet toevallig ligt ook de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. Tijd voor een test van Belgische bubbels.

De Romeinen maakten 2000 jaar geleden wijn in onze contreien. Die traditie bleef bestaan tot in de achttiende eeuw. Er bestaan verschillende theorieën over het verdwijnen van de wijnbouw in ons land. Wellicht was wijn economisch minder interessant dan andere landbouwproducten. Een tijdelijke klimaatsverkoeling in de zeventiende  eeuw (de zogenaamde ‘kleine ijstijd’) kan ook meegespeeld hebben. Sommigen beweren dat Napoleon de Franse wijnen wilde bevoordelen door de onze fors te belasten.

Wat er ook van zij, de Belgische wijnbouw lijkt stilaan terug van weggeweest. Je vindt wijnstokken in het Brabantse Hageland, Limburg, West-Vlaanderen, Henegouwen en Luxemburg. Wie wijndomeinen als Genoels-Elderen of Chardonnay Meerdael bezoekt, staat versteld van de zeer professionele uitrusting.

Op de proeftafel

We schakelden een jury in van 8 doorsnee liefhebbers van een goed glas wijn. Zij kregen vijf Belgische schuimwijnen, die in willekeurige volgorde elk twee keer werden geproefd. Alle wijnen werden geleverd door Belgian Wines, een webwinkel gespecialiseerd in Belgische wijnen (www.belgianwines.com).


De fijne verleider: Chardonnay Meerdael brut

Een 100% Chardonnay uit Oud-Heverlee bij Leuven. In de neus ontdekken we eerst wat geuren van brood, later vooral veel fruit. In de mond is deze wijn bijzonder fruitig en toegankelijk, met smaken van appel en een mooie aciditeit. De jury was unaniem erg positief. Met deze wijn speelt u op zeker, iedereen houdt ervan.

€ 15,31

Ontdek meer op: www.chardonnaymeerdael.be


De meest zwoele: Zwarte Parel brut van Genoels-Elderen

Deze Chardonnay wordt gemaakt op het Limburgse wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst, de grootste Belgische wijnproducent. Zwarte Parel heeft zwoele aroma’s van rijp fruit, zoals gele pruimen. Ook de smaak is erg rijp - onder meer gele appel – met toch wat restzoet in de afdronk. De jury vond deze wijn wat zwaar en minder fijn. Na extra koeling werd het oordeel een stuk positiever. Goed koud schenken dus.

€ 15,52

Ontdek meer op: www.wijnkasteel.be


De meest frisse: Zwart Brut van Schorpion

Deze blend van Pinot Noir en Chardonnay werd recent op Megavino verkozen tot beste Belgische schuimwijn. Hij heeft een intense neus van appel en een vleugje gist. Ook de smaak wordt sterk gedomineerd door frisse groene appel, een vleugje passievrucht en zeer goede zuren. Opvallend is de zeer stevige mousse die lang blijft hangen. Een zeer geslaagde wijn, die niet snel gaat vervelen.

€ 16,50

Ontdek meer op: www.schorpion.be


De meest intrigerende: Cuvée Ruffus van Clos des Agaises

Nog een Chardonnay, deze keer uit het Henegouwse dorpje Haulchin. De neus is discreet en verfijnd, met kruisbes en vers gemaaid gras. In de mond voelt de wijn verrassend vol en vet aan. We ontdekken een vleugje aalbes en amandelen in de afdronk. Sommigen vonden deze wijn te bitter, ander vonden hem juist zeer interessant. In elk geval een wijn die uitnodigt om hem te blijven ontdekken.

€ 14,00

Ontdek meer op: www.vignobledesagaises.be


De meest complexe: Goud Brut van Schorpion

Een originele blend van Chardonnay met Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Blanc. De geur is erg pittig, met een vleugje vers gebakken brood. De smaak is krachtig en vol, met een goede aciditeit en een aangenaam bittertje in de afdronk. Deze wijn is erg gevarieerd en complex, zijn smaak blijft evolueren in de mond. Absoluut een aanrader.

€ 14,85

Ontdek meer op: www.schorpion.be

BelgischeSchuimwijn_blog