20-12-08

Alternatieven voor Champagne

Geen land houdt meer van Champagne dan België. Officiële statistieken zijn niet betrouwbaar, want vele landgenoten steken de grens over om zich rechtstreeks te bevoorraden bij een favoriete wijnboer. Ook in onze winkels gaat Champagne vlot over de toonbank. Maar in crisistijden zoek je misschien een goedkopere feestwijn? Goed nieuws, er zijn alternatieven bij de vleet.

Wat maakt Champagne zo bijzonder? Vier dingen eigenlijk. De bodem bestaat uit krijt, en dat vind je in weinig andere wijnregio’s. Het klimaat behoort tot de meest noordelijke van alle wijngebieden, wat ideaal is voor de zeer frisse smaak. De druivensoorten zijn minder typisch: Chardonnay en Pinot Noir zijn wereldwijd aangeplant, alleen Pinot Meunier is echt een lokaal fenomeen. En de “méthode traditionelle”? Die is belangrijk, maar je kan ze overal hanteren.

Daarom vind je ook mousserende wijn in andere streken en landen. Spaanse cava, Italiaanse Franciacorta of Zuid-Afrikaanse Cap Classique – om maar enkele alternatieven te noemen – kunnen prima wijnen opleveren. Het belangrijkste is dat men de traditionele methode nauwgezet toepast: de wijn ondergaat een tweede gisting op fles en rust vervolgens vele maanden of zelfs jaren op zijn gistresten.

We proeven twee voorbeelden: een ambachtelijk product uit Zuid-Frankrijk en een merk-schuimwijn uit Australië, beide met typische Champagnedruiven.

Wijn

Brut Cuvée

Kleur

Wit

Druiven

Chardonnay en Pinot Noir

Producent

Jacob’s Creek

Verdeler

Carrefour / GB

Prijs

€ 9,19

In de neus

Frisse aroma’s van citroen en pompelmoes.

In de mond

Expressief en exotisch, met mango en ananas. Mocht iets meer zuren hebben.

Oordeel

Exotische fruitpret voor iedereen.

Wijn

Brut Tradition

Kleur

Wit

Druiven

Pinot Noir en Chardonnay

Producent

Jean-Louis Denois

Verdeler

Nivoo Vinum

Prijs

€ 10,80

In de neus

Discreet fruitig, met een vleugje mirabel.

In de mond

Vol en zacht, vrij krachtig, met rijp fruit (gele pruim) en goede zuren. Lange afdronk.

Oordeel

Een zuiderse variant op een klassieke Champagne.

Champagneblend_blog

 

20:07 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: champagne, chardonnay, schuimwijn, pinot noir |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.