29-11-08

Friuli

Men zegt wel eens dat Italië een land is van rode wijnen. Dat is een halve waarheid. Veel Italiaanse toppers zijn rood, maar sommige streken produceren puike witte wijnen. De befaamdste “witte” regio is Friuli. Nooit van gehoord, zeg je? Friuli ligt in het noord-oosten van Italië, tegen de grens met Slovenië en Oostenrijk. Cultureel en historisch is dit het overgangsgebied tussen de Romaanse, de Slavische en de Germaanse cultuur.

Naast enkele internationale druivensoorten – zoals de obligate Chardonnay en Cabernet Sauvignon – blinken ze hier uit in lokale variëteiten, vooral wit en een beetje blauw.

De Pinot Grigio boekt internationale successen. Wellicht ken je deze druivensoort beter als de Pinot Gris, die ook in de Elzas erg populair is. Maar wie proeft, merkt meteen het verschil. De Elzasser versie is doorgaans kloek en vrij zoet, de Italiaanse variant is licht, droog en speels.

Nog typischer is de Tocai Friulano. Let op, nu gaan we het even moeilijk maken. Omdat “Tocai” te veel lijkt op de Hongaarse wijn “Tokaji”, mogen de wijnmakers van Friuli dat woord niet meer gebruiken. De druif heet nu stomweg “Friulano”. Overigens: om dezelfde reden mogen ze in de Elzas het woord “Tokay” niet meer gebruiken. Dat was de oude benaming van… Pinot Gris. Zucht.

Zullen we het er gewoon bij houden dat Friuli uitblinkt in witte wijnen, en dat je de Pinot Grigio en de Friulano echt eens moet ontdekken?

Ca’Bolani
Sirch
Wijn
Pinot Grigio 2007
Friulano 2007
Kleur
Wit
Wit
Druiven
Pinot Grigio
(Tocai) Friulano
Producent
Tenuta Ca’Bolani
Azienda Agricola Sirch
Verdeler
Colruyt Klassewijnen (wijn.colruyt.be)
Vinipure (www.vinipure.be)
Prijs
€7,45
€10,80
In de neus
Eerst gesloten, na een tijdje kruisbes en kiwi
Rijpe peer, meloen, vrij zwoel.
In de mond
Gele pompelmoes, kruisbes, limoen, mineralig, goede zuren.
Vol en rijp, witte nectarine, gele pruim, lychee.
Oordeel
Een bekoorlijke pinot grigio, goed droog en strak. Goed koel serveren.
Stevig in de aanzet, verfijnd in de afdronk. Niet te koel serveren.

Friuli_blog

 

22:59 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, pinot gris, pinot grigio, friuli, tocai |  Facebook |

22-11-08

Rueda

Spanje was lang een land van rode wijnen, maar de witte Spanjaarden winnen de jongste jaren snel aan kwaliteit. In warme landen durft witte wijn al eens zwaar en lomp uitvallen, maar de noord-Spaanse regio Rueda toont dat het ook anders kan. Liefhebbers van frisse witten wijnen à la Sauvignon Blanc vinden er een leuk alternatief.

Rueda is een appellatie in de regio Castilla-León, zo’n 150 kilometer ten noord-westen van Madrid. Op het golvende plateau langs de Duero rivier, 600 tot 800 meter boven de zeespiegel, heerst een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers.

Wijn maken ze er al sinds de middeleeuwen, maar het echte elan kwam er vanaf 1972. In dat jaar ontwikkelden het wijngoed Marqués De Riscal en professor Emile Peynaud uit Bordeaux een moderne droge witte wijn op basis van de plaatselijke Verdejo-druif. Die vormt vandaag de ruggengraat van de meeste Rueda’s, soms aangevuld met Viura of Sauvignon Blanc. Die laatste druif werd uit Frankrijk geïmporteerd. Er wordt ook een beetje rode wijn gemaakt, maar die is hier van minder belang.

Rueda is de zonder twijfel de hipste witte wijn van Spanje, met zijn frisse en speelse aroma’s. Geen wonder dat je tegenwoordig overal Rueda’s ziet opduiken, vaak voor weinig geld. Ons wijnduet bestaat deze week uit twee zeer verschillende exemplaren: een speels veulen en een stijlvolle rasmerrie. 

 

Monte Palma

Bianca

Wijn

Monte Palma Verdejo 2007

Bianca 2007

Kleur

Wit

Wit

Druiven

Verdejo

Verdejo

Producent

Monte Palma

Bodegas Nilo

Verdeler

Colruyt
www.colruyt.be

Patrick Jublou
www.patrick-jublou-cie.be

Prijs

€ 4,95

€ 10,70

In de neus

Exotisch, passievrucht, limoen, zelfs een vleugje lavendel.

Grassig, Granny Smith, een vleugje venkel en artisjok.

In de mond

Pompelmoes, passievrucht, levendige zuren.

Mineralig, limoen, pompelmoes, conferencepeer, amandel.

Oordeel

Een fris-fruitig en speels wijntje, exotisch fruitplezier.

Een verfijnde en elegante wijn, zeer strak, met verrassend veel persoonlijkheid. Let ook op de stijlvolle fles.

Rueda_blog


22:36 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (1) | Tags: spanje, rueda, verdejo |  Facebook |

16-11-08

Wijnduet Sardinië

Italiaanse wijnen uit gerenommeerde streken als Toscane of Piëmonte kunnen vrij duur uitvallen. Minder bekende regio’s zijn een leuk alternatief. Sardinië hoort daar zeker bij. Op dat mooie eiland wordt al meer dan 2000 jaar wijn gemaakt. Je vindt er een rist lokale, originele druivenrassen, zoals Vermentino, Nuragus of Monica. Ideaal dus om eens iets nieuw te ontdekken. Ook typische zuid-Franse druivensoorten zoals Cannonau (Grenache in Frankrijk) of Carignano (Carignan) gedijen er prima.

Op het hele grondgebied wordt wijn verbouwd, maar sommige delen genieten een betere reputatie. In de noordelijke punt van Sardinië is de Vermentino op zijn best. In het uiterste zuid-westen zwaait de Carignano de plak, in de appellatie Carignano del Sulcis. Cannonau en Monica vind je overal.

De jongste tien jaar daalde de hoeveelheid geproduceerde wijn fors, wat de kwaliteit enkel ten goede kwam. Traditioneel werd dit wijngebied gedomineerd door gesubsidieerde coöperatieven, maar de particuliere wijndomeinen komen nu sterker opzetten.

Een topper is Sardinië nog niet, maar de combinatie van heuvels en zeewind creëert een goed potentieel. Een eiland om in de gaten te houden.

Wijn: Monica di Sardegna, 2006.
Kleur: rood.
Druiven: 85% Tonica, 15% Carignano.
Producent: Santadi.
Verdeler: Colruyt, www.colruyt.be.
Prijs: € 5,25
In de neus: zeer aromatisch, rozen, kersen.
In de mond: soepel, fruitig, zonnig, peper in de afdronk.
Oordeel: een vlotte wijn, speels en sappig. En wat een mooi prijskaartje! Ideaal bij eenvoudige zuiderse gerechten.

Wijn: Is Solus, Carignano del Sulcis, 2006
Kleur: rood
Druiven: Carignano
Producent: Sardus Pater
Verdeler: Chateau & C° in Haacht, www.chateau-co.be
Prijs: € 12,30
In de neus: viooltjes, kruidig, peper, pittig
In de mond: zacht, kersen, een beetje aards, goede zuren
Oordeel: kruidig (laurier) en fruitig, relatief stevig, maar met soepele tannines. Een fijne maaltijdwijn, bij alledaagse Belgische keuken

 

Sardinië_koppel_web

00:40 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, monica, sardinie, carignano, carignan |  Facebook |