27-10-08

Help, er zit sulfiet in mijn wijn

Aandachtige consumenten hebben het al opgemerkt: tegenwoordig staat er op het etiket van een wijnfles “bevat sulfiet”. Dat klinkt behoorlijk bedreigend. Wijn wordt toch van druiven gemaakt, wat doet die sulfiet dan in mijn fles?

Sinds november 2004 geldt er een Europese richtlijn die producenten verplicht om allergene stoffen op levensmiddelen te vermelden. Sulfiet – zwaveldioxide of SO2 voor de scheikundigen onder ons – hoort daar bij. Sindsdien lees je een vermelding op wijnen die meer dan 10 mg/l sulfiet bevatten.

Sulfiet is een bewaarmiddel en een anti-oxydant. Het bewaart de smaak wijn, het belemmert verkleuring en het voorkomt het risico dat de wijn nog verder gaat gisten. In de wijngaard wordt zwaveldioxide gebruikt tegen schimmels. Wijnkuipen worden er ook mee ontsmet.

Zwavel is geen gezond product, dus gelden er beperkingen. Europa laat maximum 160 mg/l toe in rode wijn, en 210 mg/l in witte wijn. Goede wijnboeren gebruiken echter een pak minder sulfiet. Sommige beperken het gebruik tot een absoluut minimum, of gebruiken helemaal geen sulfiet. Dat is echter uitzonderlijk, omdat weinigen het risico durven nemen. Ongezwavelde wijnen moet je hoe dan ook koel bewaren. Wie de kans krijgt een dergelijke wijn te proeven, mag deze ervaring zeker niet missen.

Domaine des Maisons Brulées “Suavignon” 2005

Wijnmaker Michel Augé uit de Loirestreek laat ons zien, ruiken en proeven wat zwavel doet met wijn. Hij maakt een witte wijn van de Sauvignon Blanc-druif – die hij met een knipoog “Suavignon” doopte – in twee versies: één keer met 10 mg/l sulfiet (zeer weinig dus) en één keer volstrekt zonder sulfiet. Verder zijn de wijnen identiek. Zouden we een verschil merken? Reken maar!

De licht gezwavelde versie is helder van kleur, heeft frisse aroma’s van appel en meloen en smaakt naar rijpe appel en een vleugje amandel. Een prima wijn met goede frisheid.

Dan proeven we de ongezwavelde versie. Het valt meteen op: deze wijn is veel donkerder, bijna bruin, en ook troebeler. De neus is veel rijker en “wilder” dan de eerste. Ook de smaak is zonder meer complexer en dieper, met onder andere rijpe peer, karamel, appelmoes, mispel, frangipane en een opmerkelijke kruidigheid. Een zeer boeiende wijn, elke slok is een ontdekkingsreis. De lange afdronk imponeert. De wijn ziet er misschien minder appetijtelijk uit – volgens de klassieke normen – maar is zonder twijfel beter dan de eerste.

Beide versies kosten € 12,65 bij Troca Vins Naturels in Roeselare.

Suavignon_web

22:28 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (5) | Tags: frankrijk, loire, sauvignon blanc |  Facebook |

21-10-08

Een stoere zuiderling uit Gigondas

Één van de mooiste bergketentjes van de Provence zijn de Dentelles de Montmirail. Een pak minder hoog dan stoere buurman Mont Ventoux, maar toch opvallend in het landschap aanwezig door de gekartelde kalkrotsen. De Dentelles zijn niet alleen mooi, ze leveren ook goede wijn op. Op deze bergflanken liggen de wijngaarden van  bekende appellaties als Gigondas, Vacqueras en Beaumes-de-Vénise.

Gigondas is de oudste en bekendste van deze herkomstbenamingen. In 1971 promoveerden de wijnen van Côtes du Rhône Villages naar een eigen appellatie. Enkel de wijngaarden die op het grondgebied van het dorp Gigondas liggen, mogen de plaatselijke benaming op het etiket zetten. Dat gaat om 1.200 hectare, goed voor 40.000 hectoliter wijn.

Je vindt er voornamelijk rode wijn, vaak kloeke jongens, met behoorlijk wat alcohol en structuur. Verwonderlijk is dat niet: we zitten in het zuiden en de flanken van de Dentelles de Montmirail vangen de zon optimaal. Voldoende fruit en finesse in de wijn bewaren is hier de uitdaging. Die fruitigheid is gelukkig het sterke punt van de meest gebruikte druivensoort: de Grenache. Grenache speelt trouwens in zowat heel Zuid-Frankrijk de eerste viool.

Hoewel een fles Gigondas duurder is dan een doorsnee Côtes du Rhône, blijven de prijzen doorgaans binnen de perken, in tegenstelling tot streekgenoot Châteauneuf-du-Pâpe. Tegelijk is de kwaliteit behoorlijk betrouwbaar. De regels van de appellatie zijn dan ook streng, met lage rendementen en een verplichte selectie van de druiven.

Ook het dorpje is een bezoek waard, met zijn charmante mix van wijn en kunst. De naam Gigondas is overigens afgeleid van het Latijnse Jocunditas, wat plezier betekent. Ja, de Romeinen wisten al wat goed is.

Domaine La Machotte 2006

Boven het dorpje Gigondas, op 200 meter hoogte, liggen de 10 hectare wijngaarden van Domaine la Machotte. De aanplant bedraagt voor 80 % Grenache en 20 % Syrah. Deze druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst.

Deze 2006 is nog erg jong om nu al te drinken. Dat zie je aan zijn paarse kleur. Ook de neus is nog erg onstuimig, met krieken, drop en peper. De stevige tannines zijn nog lang niet versmolten. Ze zorgen voor een stevig gestructureerde wijn. Voorts ontdekken we veel kruidigheid, rood fruit en een goede frisheid.

Gun de wijn nog enkele jaren flesrijping of giet hem enkele uren op voorhand in een karaf. Schenk hem vervolgens bij een stukje wild of rood vlees.

€ 7,59 bij Carrefour

Machotte_web

19:55 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (3) | Tags: frankrijk, gigondas, syrah, grenache, rhone |  Facebook |

16-10-08

Megavino is jarig

Het najaar is steevast het wijnseizoen bij uitstek. Supermarkten houden grote promoties, wijnhandelaars organiseren hun open-flesdagen en Megavino is weer van de partij.
Dit wijnsalon strijkt voor de tiende keer neer op de Heizel, van 17 tot en met 20 oktober in Paleis 3 van de Brussels Expo. Deze jubileumeditie heeft duidelijk de ambitie zat.

Vorig jaar lokte Megavino 20.000 bezoekers. Dit jaar worden dat er misschien nog meer, want het event blijft groeien. Liefst 270 exposanten en 23 wijnlanden strijken neer op 10.000 m2 expositieruimte. Spanje is dit jaar het gastland. Dat is een goede keuze, want Spaanse wijnen zijn behoorlijk populair. Ze zijn vaak betaalbaar en toegankelijk voor een groot publiek. Bovendien vind je er zowel traditionele als moderne stijlen.

Ook Duitsland – vorig jaar nog gastland – en Frankrijk zijn sterk aanwezig op Megavino. Verrassend genoeg is het de eerste keer dat de Fransen zich zo uitdrukkelijk manifesteren op deze beurs. Wie minder bekende wijnlanden wil ontdekken, kan onder meer aankloppen bij de paviljoenen van Griekenland, Oostenrijk, Zwitserland of Georgië.

Opvallend is ook dat Megavino steeds meer inzet op allerlei animaties. Op vrijdag 17 oktober worden 1.000 jongeren verwacht om op een hedendaagse wijze kennis te maken met hippe wijnen en cocktails. Voorts zijn er initiaties in wijnproeven en workshops allerhande. Op zaterdag is er de verkiezing van de beste Belgische wijn.

Deze tip krijg je nog van ons cadeau: durf spuwen. Als je urenlang wijn gaat proeven, zit je binnen de kortste keren boven je theewater en proef je al snel niets meer. Slik daarom de wijn niet in, maar laat hem goed rondgaan in de mond en deponeer hem netjes in de alom tegenwoordige spuwbakken. Veel mensen vinden dat vies of zonde van de wijn, maar die drempel kan je maar beter overwinnen.

Meer info op www.megavino.be.

Fuentespina Crianza 2005

Onze wijn van de week is uiteraard een Spanjaard. In één van Spanjes beste wijnregio’s, Ribera del Duero, ligt het grote wijndomein Bodegas Fuentespina. De “Crianza” van 100% Tempranillo-druif rijpte één jaar op Amerikaanse eik. Dat ruik je meteen aan de vanille-aroma’s, die echter niet overdreven domineren. De mooie jaargang 2005 levert een ronde en zachte wijn op, met een pittige structuur en voldoende zuren. Je ontdekt de smaak van zwarte kersen en een vleugje peper. De smaak van eik is voldoende versmolten na enkele jaren veroudering.

€8,39 bij Delhaize.

fuentespina_web

23:02 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, megavino, ribera del duero, tempranillo |  Facebook |