27-10-08

Help, er zit sulfiet in mijn wijn

Aandachtige consumenten hebben het al opgemerkt: tegenwoordig staat er op het etiket van een wijnfles “bevat sulfiet”. Dat klinkt behoorlijk bedreigend. Wijn wordt toch van druiven gemaakt, wat doet die sulfiet dan in mijn fles?

Sinds november 2004 geldt er een Europese richtlijn die producenten verplicht om allergene stoffen op levensmiddelen te vermelden. Sulfiet – zwaveldioxide of SO2 voor de scheikundigen onder ons – hoort daar bij. Sindsdien lees je een vermelding op wijnen die meer dan 10 mg/l sulfiet bevatten.

Sulfiet is een bewaarmiddel en een anti-oxydant. Het bewaart de smaak wijn, het belemmert verkleuring en het voorkomt het risico dat de wijn nog verder gaat gisten. In de wijngaard wordt zwaveldioxide gebruikt tegen schimmels. Wijnkuipen worden er ook mee ontsmet.

Zwavel is geen gezond product, dus gelden er beperkingen. Europa laat maximum 160 mg/l toe in rode wijn, en 210 mg/l in witte wijn. Goede wijnboeren gebruiken echter een pak minder sulfiet. Sommige beperken het gebruik tot een absoluut minimum, of gebruiken helemaal geen sulfiet. Dat is echter uitzonderlijk, omdat weinigen het risico durven nemen. Ongezwavelde wijnen moet je hoe dan ook koel bewaren. Wie de kans krijgt een dergelijke wijn te proeven, mag deze ervaring zeker niet missen.

Domaine des Maisons Brulées “Suavignon” 2005

Wijnmaker Michel Augé uit de Loirestreek laat ons zien, ruiken en proeven wat zwavel doet met wijn. Hij maakt een witte wijn van de Sauvignon Blanc-druif – die hij met een knipoog “Suavignon” doopte – in twee versies: één keer met 10 mg/l sulfiet (zeer weinig dus) en één keer volstrekt zonder sulfiet. Verder zijn de wijnen identiek. Zouden we een verschil merken? Reken maar!

De licht gezwavelde versie is helder van kleur, heeft frisse aroma’s van appel en meloen en smaakt naar rijpe appel en een vleugje amandel. Een prima wijn met goede frisheid.

Dan proeven we de ongezwavelde versie. Het valt meteen op: deze wijn is veel donkerder, bijna bruin, en ook troebeler. De neus is veel rijker en “wilder” dan de eerste. Ook de smaak is zonder meer complexer en dieper, met onder andere rijpe peer, karamel, appelmoes, mispel, frangipane en een opmerkelijke kruidigheid. Een zeer boeiende wijn, elke slok is een ontdekkingsreis. De lange afdronk imponeert. De wijn ziet er misschien minder appetijtelijk uit – volgens de klassieke normen – maar is zonder twijfel beter dan de eerste.

Beide versies kosten € 12,65 bij Troca Vins Naturels in Roeselare.

Suavignon_web

22:28 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (5) | Tags: frankrijk, loire, sauvignon blanc |  Facebook |

Commentaren

interessante ... ... smaakvergelijking. Zal het ook eens moeten proberen!

Gepost door: patrick | 29-10-08

Opgelet! Eens u de smaak van ongezwavelde, 'natuurlijke' of beter 'echte' wijnen te pakken hebt, wordt het na verloop van tijd moeilijk om nog 'klassieke' wijnen te appreciëren. Het gevaar is dan niet denkbeeldig dat je, zoals ik, met een kelder vol bordeaux blijft zitten...

Gepost door: BDC | 01-11-08

zoek rode en witte wijn zonder toevoeging van sulfiet ( wegens allergie )

Gepost door: rousseau | 23-08-11

mijn man heeft ook een allergie...telkens na het drinken van wijn zwellen z'n handen en voeten en heeft hij jeuk ...we denken dat het van de sulfiet is...kan hij hierop getest worden???Wie heeft hier ervaring mee??graag reacties naar ineverbist@hotmail.com Dank u!!

Gepost door: ine | 21-09-11

Het is sinds geruime tijd verplicht om op het etiket te vermelden dat de wijn sulfieten bevat, maar hoe kan je van het etiket afleiden hoeveel er in de wijn zit? Of je wijn hebt met het max toegelaten sulfietgehalte of het minimum? Ik kan het van het etiket alvast niet uitmaken wat mijn wijn bevat! Dank bij voorbaat! Stef.

Gepost door: de Staercke | 02-10-11

De commentaren zijn gesloten.