21-10-08

Een stoere zuiderling uit Gigondas

Één van de mooiste bergketentjes van de Provence zijn de Dentelles de Montmirail. Een pak minder hoog dan stoere buurman Mont Ventoux, maar toch opvallend in het landschap aanwezig door de gekartelde kalkrotsen. De Dentelles zijn niet alleen mooi, ze leveren ook goede wijn op. Op deze bergflanken liggen de wijngaarden van  bekende appellaties als Gigondas, Vacqueras en Beaumes-de-Vénise.

Gigondas is de oudste en bekendste van deze herkomstbenamingen. In 1971 promoveerden de wijnen van Côtes du Rhône Villages naar een eigen appellatie. Enkel de wijngaarden die op het grondgebied van het dorp Gigondas liggen, mogen de plaatselijke benaming op het etiket zetten. Dat gaat om 1.200 hectare, goed voor 40.000 hectoliter wijn.

Je vindt er voornamelijk rode wijn, vaak kloeke jongens, met behoorlijk wat alcohol en structuur. Verwonderlijk is dat niet: we zitten in het zuiden en de flanken van de Dentelles de Montmirail vangen de zon optimaal. Voldoende fruit en finesse in de wijn bewaren is hier de uitdaging. Die fruitigheid is gelukkig het sterke punt van de meest gebruikte druivensoort: de Grenache. Grenache speelt trouwens in zowat heel Zuid-Frankrijk de eerste viool.

Hoewel een fles Gigondas duurder is dan een doorsnee Côtes du Rhône, blijven de prijzen doorgaans binnen de perken, in tegenstelling tot streekgenoot Châteauneuf-du-Pâpe. Tegelijk is de kwaliteit behoorlijk betrouwbaar. De regels van de appellatie zijn dan ook streng, met lage rendementen en een verplichte selectie van de druiven.

Ook het dorpje is een bezoek waard, met zijn charmante mix van wijn en kunst. De naam Gigondas is overigens afgeleid van het Latijnse Jocunditas, wat plezier betekent. Ja, de Romeinen wisten al wat goed is.

Domaine La Machotte 2006

Boven het dorpje Gigondas, op 200 meter hoogte, liggen de 10 hectare wijngaarden van Domaine la Machotte. De aanplant bedraagt voor 80 % Grenache en 20 % Syrah. Deze druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst.

Deze 2006 is nog erg jong om nu al te drinken. Dat zie je aan zijn paarse kleur. Ook de neus is nog erg onstuimig, met krieken, drop en peper. De stevige tannines zijn nog lang niet versmolten. Ze zorgen voor een stevig gestructureerde wijn. Voorts ontdekken we veel kruidigheid, rood fruit en een goede frisheid.

Gun de wijn nog enkele jaren flesrijping of giet hem enkele uren op voorhand in een karaf. Schenk hem vervolgens bij een stukje wild of rood vlees.

€ 7,59 bij Carrefour

Machotte_web

19:55 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (3) | Tags: frankrijk, gigondas, syrah, grenache, rhone |  Facebook |

Commentaren

waar kan ik deze wijn kopen ?

Gepost door: A.A. Harleman | 21-03-11

waar kan ik deze wijn kopen ?

Gepost door: A.A. Harleman | 21-03-11

Op dit moment houdt ALDI in Nederland uitverkoop van de Gigondas. Nu te koop voor 4 euro in plaats van 7.99 euro. Hoe is dat mogelijk?

Gepost door: ben wijffelaars | 11-08-12

De commentaren zijn gesloten.