12-10-08

Languedoc vervangt kwantiteit door kwaliteit

De grootste wijnstreek ter wereld ligt in het zuiden van Frankrijk. De Languedoc, die zich uitstrekt van Nimes tot Perpignan, was in de jaren ’80 goed voor ongeveer 10 % van de wereldwijde wijnproductie. Kwaliteit stond toen laag op de agenda. De zuiderse bulkwijnen spoelden vele kelen in heel Frankrijk, maar hebben vandaag geen plaats meer op de markt. Tijd dus voor minder en beter.

Hoe hevig de boeren ook protesteerden, ze konden de voorbije decennia niet verhinderen dat de tijd van goedkope maar schrale wijnen onherroepelijk voorbij is. Ze moesten kiezen: stoppen of de kwaliteit fors opkrikken. Een jonge generatie wijnmakers koos voor het laatste. Sommigen maken moderne monocepages, wijnen van één druivensoort, die als Vin de Pays d’Oc op de markt komen. Anderen bleven de traditie trouw, maar kozen voor lagere rendementen en betere technieken. Dat maakt van de Languedoc één van de boeiendste wijnregio’s van het moment.

Deze mooie streek heeft geen gebrek aan troeven: goede terroirs, het beste weer van heel Frankrijk, een traditie van 2000 jaar en puike druivensoorten. Mooi meegenomen: ondanks de steeds betere wijnen, blijven de prijzen billijk. Er zijn dus zaakjes te doen.

Château Ricardelle

Tussen Narbonne en de Middellanse Zee ligt de kleine bergketen La Clape. Dit gebied profiteert zowel van de heuvels als van de nabijheid van de zee. Hier verbouwt Château Ricardelle plaatselijke en internationale druivensoorten. Eigenaar Bruno Pelligrini beperkt zijn rendementen (simpel gezegd: hij laat slechts enkele druiventrossen per stok groeien) en voegt geen artificiële gisten toe.

We proefden twee van zijn wijnen, beide AOC Côteaux du Languedoc, uit het uitstekende jaar 2005. De basiswijn, een rode “La Clape” 2005, is zeer kruidig, met aroma’s van peper, laurier en tabak. Het is een volle en vrij krachtige wijn, met donker fruit, een goede structuur en voldoende frisheid.

Wie een trapje hoger mikt, kan de cuvee “Closablières” 2005 proberen. Opnieuw een kruidige neus, met zwarte peper, nootmuskaat en jeneverbes. In de mond is deze wijn eleganter en fijner dan zijn kleine broer, met een erg mooi evenwicht tussen tannine, fruit en kruiden. De mooie fraîcheur in de afdronk blijft boeien. Een kloeke zuiderling met een charmant karakter.

Schenk beide wijnen rond de 16°, bijvoorbeeld bij een stoofpotje van lam met verse tijm.

Respectievelijk € 8 e € 12,50 bij Vine Devos in Torhout, 050.21.13.76

ricardelle_web

12:39 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, languedoc |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.