04-10-08

Het doolhof van Mâcon

De Italianen hebben de reputatie dat ze hun wijnappellaties ingewikkeld kunnen maken, maar de Fransen kunnen er ook wat van. Neem nu de dorpjes rond Mâcon, in het zuiden van Bourgondië. Je vindt er tientallen benamingen voor de plaatselijke wijnen. Wie raakt daar nog uit wijs? De lezers van Wijntips natuurlijk.

Één ding is eenvoudig als het over Bourgognewijnen gaat: de gebruikte druivensoorten. De meeste rode wijnen zijn gemaakt van Pinot Noir, de meeste witte van Charonnay. De territoriale indelingen zijn daarentegen een kluwen waar een kat haar jongen niet in terugvindt. Neem nu Mâcon.

Mâcon is een stad in het zuiden van Bourgondië, net voor je de Beaujolais binnen rijdt. De wijnen zijn hier minder gerenommeerd (en dus goedkoper) dan in het noorden en het midden van Bourgondië, al doen de appellaties Pouilly- Fuissé of Saint-Vérand - bekend voor hun volle witte wijnen - wellicht een belletje rinkelen.

Veel plaatselijke wijnen komen simpelweg onder de naam Mâcon op de markt. Verder is er Mâcon Supérieur en Mâcon-Villages. Echt ingewikkeld wordt het wanneer men het woord “villages” gaat vervangen door de naam van een plaatselijk dorp. Dat wordt dan bijvoorbeeld Mâcon-Viré of Mâcon-Lugny. Zo zijn er liefst 43 combinaties mogelijk. Nog niet ingewikkeld genoeg? Weet dan dat er ook andere dubbele namen bestaan, zoals Pouilly-Vinzelles of Viré-Clessé. Zucht.

Hoe onthoudt een mens dat allemaal? Het antwoord is simpel: niet. Doe geen moeite, de meeste wijnen zijn onderling inwisselbaar: het zijn doorgaans witte wijnen, ze zijn allemaal zuidelijker en dus rijper dan pakweg een Chablis en de meeste zijn fruitig en toegankelijk. Als je dat onthoudt, heb je de essentie mee. De rest van dit staaltje Franse wijnbureaucratie begraven we in de diepste kronkels van ons geheugen.

Raphaël Sallet, Mâcon-Uchizy 2006

Om dit alles door te spoelen drinken we een glas Mâcon-Uchizy. Uchizy is een dorp dat grenst aan het gehucht... Chardonnay. Om verdere verwarring te vermijden: Chardonnay is ook een druif, meer nog, het is de druif waarvan onze wijn gemaakt is.

Deze Chardonnay is in elk geval herkenbaar: intens geel van kleur, boterig in de neus en vol in de mond. We ontdekken ook aroma’s en smaken van rijp fruit (zoals peer, meloen en gele perzik). De wijnboer gebruikte geen houtrijping en dat is een goede keuze. Het fruit domineert, zonder pretentie. Deze Mâcon-Uchizy bekoort vooral door zijn elegante, frisse afdronk en een mooi evenwicht.

€ 9,14 bij Diederik Herbots, diederikherbots@hotmail.com, 0476.25.13.02

MaconUchizy_web

11:34 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, bourgogne, chardonnay, macon |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.