27-09-08

Sherry, de trots van Zuid-Spanje

“Een porto of een Sherry?” Die vraag krijg je vaak wanneer een aperitief wordt aangeboden. Vreemd, want Porto is absoluut geen aperitief maar een dessertwijn, terwijl er Sherry’s in vele stijlen bestaan. Sommige zijn zeer geschikt als aperitief, maar lang niet allemaal. Hoog tijd om deze parel uit het uiterste zuiden van Spanje beter te leren kennen.

Voluit heet de wijn “Jerez/Xérès/Sherry y Manzanilla de Sancular”, maar gemakshalve houden we het op Sherry. Vermoedelijk werd hier al wijn gemaakt door de Feniciërs. In 1587 viel Francis Drake de haven van Cádiz aan en ging er met 2900 vaten Sherry vandoor. Sindsdien zijn de Engelsen er dol op.

Sherry leende zich uitstekend tot transport, omdat de wijn oxidatief en versterkt is. Dat laatste betekent dat er extra alcohol aan wordt toegevoegd. Verder wordt het karakter van Sherrywijnen bepaald door het heet klimaat met verkoelende zeewind, de bijzondere kalkbodem en de typische Palominodruif.

En dan is er nog het bijzondere Solera-systeem, waarbij wijnvaten in lagen op elkaar worden gestapeld. In de onderste rij bevindt zich de oudste wijn, waarvan elk jaar één derde wordt gebotteld. De resterende tweederde wordt dan aangevuld met jongere wijn uit de laag daarboven, waarna deze vaten op hun beurt worden aangevuld met nog jongere wijn. Op die manier vermengt zich wijn uit verschillende jaargangen, van tientallen jaren ver.

De bekendste soort Sherry is de Fino, droog van smaak en licht van kleur, gerijpt onder de “flor”, een gistende schuimlaag. Perfect als aperitief. Manzanilla is een aanverwante Sherry uit wijngaarden dichter bij de zee. Sherry die langer rijpt in het Solera-systeem wordt donkerder en verandert in Amontillado. Nog donkerder is de Oloroso, die de Solera doorliep zonder flor. Deze wijn kan zowel droog als zoet zijn.

Napoleon Amontillado

Omdat we niet elke stijl afzonderlijk kunnen bespreken, pikten we een Amontillado uit het aanbod. Bodegas Hidalgo produceert een droge oude Amontillado onder het label Napoleon.

Deze amberkleurige Sherry heeft een mooie gouden glans. Hij geurt naar okkernoot, woudhoning en gedroogde abrikoos. De smaak is beendroog, maar niet streng. Behalve geroosterde noten proeven we zacht fruit en een frisse afdronk.

Een prima Sherry, tegelijk complex, evenwichtig en toegankelijk. Probeer hem eens bij een slaatje van rucola, Parmesaan en geroosterde pijnboompitten, of gewoon als afsluitertje.

€ 14,30 bij o.m. Puerta del Sol in Deurne (Antwerpen), 03.325.44.84
napoleon_web

23:09 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, sherry |  Facebook |

13-09-08

Jurançon, de zoete Pyreneeënwijn

Grofweg tussen de Bordeauxstreek en de Languedoc ligt een resem kleinere wijngebieden, die men in Frankrijk gemakshalve samenvat onder de noemer “sud-ouest”. Veel hebben ze niet met elkaar gemeen. Behalve bekende wijnstreken als Bergerac en Cahors, vinden we er bescheiden pareltjes zoals de Jurançon.

Jurançon is de naam van een kleine gemeente net buiten Pau, aan de voet van de Pyreneeën. Wie op bedevaart gaat naar Lourdes, staat op een dik half uur in Jurançon. Het gelijknamige wijngebied omvat 25 dorpen, maar meer dan 1000 hectare wijngaard levert dat niet op. Een dwerg dus. Toch is Jurançon al sinds 1936 een erkende herkomstbenaming (AOC), één van de oudste van Frankrijk.

De wijngaarden liggen overwegend op de zuidelijke flanken van de heuvels, gericht op de zon en beschut tegen de noorderwinden. De gebruikte druiven zijn lokale en dus weinig bekende soorten, zoals petit manseng en gros manseng. Maar dat maakt de ontdekking des te leuker.

Er worden twee soorten wijn gemaakt: de droge Jurançon sec en de zoete Jurançon. De droge versie is doorgaans eenvoudig en levendig, met flink wat zuren. De zoete wijnen behoren tot de betere van Frankrijk. Ze worden gemaakt van druiven die pas geoogst worden als ze al verschrompeld zijn, een techniek die men “passerillage” noemt. De beste exemplaren kunnen mooi verouderen. Droog of zoet, in Jurançon kan je prijskwaliteit goede zaken doen.

Réserve du Domaine Nigri 2005

We proeven een zoete Jurançon van het wijngoed Nigri. Dit domein bestaat al sinds 1685 en is sinds vier generaties in handen van de familie Lacoste. De jongste telg, Jean-Louis, leerde de knepen van het vak in Bordeaux en in het buitenland. Met die kennis op zak herorganiseerde hij het wijndomein. Hij verving een deel van de Gros Manseng-aanplant door de fijnere Petit Manseng.

Een goede beslissing, daarvan getuigt deze Réserve jaargang 2005. De houtrijping gaf de wijn een intense strogele kleur. De aroma's van krenten, gedroogde abrikoos en honing charmeren onmiddellijk. In de mond ontdekken we opnieuw veel rijpe abrikoos, aangevuld met geconfijt fruit. Het zijn vooral de prima zuren die deze zoete wijn in balans houden. Drink de wijn niet op één avond uit, maar proef hem 's anderendaags opnieuw. Je zal merken dat de smaak evolueert en complexer wordt.

Deze wijn drinkt u bij gebak met (geconfijt) fruit of gewoon na het eten als afrondertje.

€ 12,85 bij Wijnhandel Gulden Schaduw in Lokeren, 0495.89.35.33

nigri_web

07-09-08

Een buitenbeentje in de Languedoc

De Languedoc, de meest zuidelijke streek van Frankrijk, was ooit een wijnplas waar productie belangrijker was dan kwaliteit. Onder impuls van de Europese en Franse overheid werd het wijnareaal kleiner en de kwaliteit groter. De AOC-wijnen werken er met lokale druiven, de landwijnen met noordelijker druiven. Alleen de appellatie Cabardès combineert beide.

Een AOC of “appellation d’origine contrôlée” is een plaatselijke herkomstbenaming. Bekende voorbeelden zijn Coteaux-du-Languedoc, Corbières of Minervois. De regels van zo’n gebied bepalen onder meer welke druiven er mogen worden gebruikt. In de Languedoc zijn dat de typische zuid-Franse soorten zoals Grenache, Syrah, Carignan of Cinsault.

De heropleving van de Zuid-Franse wijnen kwam echter mee tot stand dankzij de “vin de pays”, de landwijnen. De spelregels zijn wat soepeler, al moet dat niet noodzakelijk tot minder goede wijn leiden. De producent kan ook druivensoorten gebruiken uit bijvoorbeeld Bordeaux (zoals Cabernet Sauvignon en Merlot) of Bourgogne (zoals Chardonnay). Omdat de gebruikte druivensoort ook uitdrukkelijk op het etiket worden vermeld, zijn ze voor de consument erg herkenbaar.

Helemaal in het westen van de grote Languedoc-regio ligt Cabardès, een kleine wijnappellatie die zowel zuiderse als Bordelese druivensoorten accepteert. Dat is origineel en het laat deze wijnen toe de brug te slaan tussen zuid- en midden-Frankrijk.

Voorlopig blijft Cabardès een weinig bekende wijnstreek, met slechts 600 hectare wijngaard, verspreid over 18 gemeenten. Maar als je deze zomer Carcassonne zou bezoeken, rij dan enkele kilometers naar het noorden en ga zelf eens proeven.

Château Salitis Cuvée Premium 2004

Château Salitis is een oud en vrij groot domein van 110 hectare. De witte wijnen – met bekende druivensoorten als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier – komen als vin de pays op de markt. De rode dragen de herkomstbenaming Cabardès.

De Cuvée Premium bevat vier druivensoorten: Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Het klimaat is hier geschikt voor elk van die rassen.

Deze kruidige wijn roept de geuren op van de “garrigue”, de typische droge landschappen uit het zuiden, met struikgewas en wilde kruiden. In de smaak gaan die kruiden mooi samen met zacht fruit, zoals pruim, rode bes en een beetje cassis. In de pittige afdronk ontdekken we peper, zoethout en een vleugje tabak. Een mooie wijn voor wie in gedachten even in de Languedoc wil zitten.

€ 6,50 bij Mitius in Ekeren, 03.646.43.91

Salitis_web