27-09-08

Sherry, de trots van Zuid-Spanje

“Een porto of een Sherry?” Die vraag krijg je vaak wanneer een aperitief wordt aangeboden. Vreemd, want Porto is absoluut geen aperitief maar een dessertwijn, terwijl er Sherry’s in vele stijlen bestaan. Sommige zijn zeer geschikt als aperitief, maar lang niet allemaal. Hoog tijd om deze parel uit het uiterste zuiden van Spanje beter te leren kennen.

Voluit heet de wijn “Jerez/Xérès/Sherry y Manzanilla de Sancular”, maar gemakshalve houden we het op Sherry. Vermoedelijk werd hier al wijn gemaakt door de Feniciërs. In 1587 viel Francis Drake de haven van Cádiz aan en ging er met 2900 vaten Sherry vandoor. Sindsdien zijn de Engelsen er dol op.

Sherry leende zich uitstekend tot transport, omdat de wijn oxidatief en versterkt is. Dat laatste betekent dat er extra alcohol aan wordt toegevoegd. Verder wordt het karakter van Sherrywijnen bepaald door het heet klimaat met verkoelende zeewind, de bijzondere kalkbodem en de typische Palominodruif.

En dan is er nog het bijzondere Solera-systeem, waarbij wijnvaten in lagen op elkaar worden gestapeld. In de onderste rij bevindt zich de oudste wijn, waarvan elk jaar één derde wordt gebotteld. De resterende tweederde wordt dan aangevuld met jongere wijn uit de laag daarboven, waarna deze vaten op hun beurt worden aangevuld met nog jongere wijn. Op die manier vermengt zich wijn uit verschillende jaargangen, van tientallen jaren ver.

De bekendste soort Sherry is de Fino, droog van smaak en licht van kleur, gerijpt onder de “flor”, een gistende schuimlaag. Perfect als aperitief. Manzanilla is een aanverwante Sherry uit wijngaarden dichter bij de zee. Sherry die langer rijpt in het Solera-systeem wordt donkerder en verandert in Amontillado. Nog donkerder is de Oloroso, die de Solera doorliep zonder flor. Deze wijn kan zowel droog als zoet zijn.

Napoleon Amontillado

Omdat we niet elke stijl afzonderlijk kunnen bespreken, pikten we een Amontillado uit het aanbod. Bodegas Hidalgo produceert een droge oude Amontillado onder het label Napoleon.

Deze amberkleurige Sherry heeft een mooie gouden glans. Hij geurt naar okkernoot, woudhoning en gedroogde abrikoos. De smaak is beendroog, maar niet streng. Behalve geroosterde noten proeven we zacht fruit en een frisse afdronk.

Een prima Sherry, tegelijk complex, evenwichtig en toegankelijk. Probeer hem eens bij een slaatje van rucola, Parmesaan en geroosterde pijnboompitten, of gewoon als afsluitertje.

€ 14,30 bij o.m. Puerta del Sol in Deurne (Antwerpen), 03.325.44.84
napoleon_web

23:09 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, sherry |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.