13-09-08

Jurançon, de zoete Pyreneeënwijn

Grofweg tussen de Bordeauxstreek en de Languedoc ligt een resem kleinere wijngebieden, die men in Frankrijk gemakshalve samenvat onder de noemer “sud-ouest”. Veel hebben ze niet met elkaar gemeen. Behalve bekende wijnstreken als Bergerac en Cahors, vinden we er bescheiden pareltjes zoals de Jurançon.

Jurançon is de naam van een kleine gemeente net buiten Pau, aan de voet van de Pyreneeën. Wie op bedevaart gaat naar Lourdes, staat op een dik half uur in Jurançon. Het gelijknamige wijngebied omvat 25 dorpen, maar meer dan 1000 hectare wijngaard levert dat niet op. Een dwerg dus. Toch is Jurançon al sinds 1936 een erkende herkomstbenaming (AOC), één van de oudste van Frankrijk.

De wijngaarden liggen overwegend op de zuidelijke flanken van de heuvels, gericht op de zon en beschut tegen de noorderwinden. De gebruikte druiven zijn lokale en dus weinig bekende soorten, zoals petit manseng en gros manseng. Maar dat maakt de ontdekking des te leuker.

Er worden twee soorten wijn gemaakt: de droge Jurançon sec en de zoete Jurançon. De droge versie is doorgaans eenvoudig en levendig, met flink wat zuren. De zoete wijnen behoren tot de betere van Frankrijk. Ze worden gemaakt van druiven die pas geoogst worden als ze al verschrompeld zijn, een techniek die men “passerillage” noemt. De beste exemplaren kunnen mooi verouderen. Droog of zoet, in Jurançon kan je prijskwaliteit goede zaken doen.

Réserve du Domaine Nigri 2005

We proeven een zoete Jurançon van het wijngoed Nigri. Dit domein bestaat al sinds 1685 en is sinds vier generaties in handen van de familie Lacoste. De jongste telg, Jean-Louis, leerde de knepen van het vak in Bordeaux en in het buitenland. Met die kennis op zak herorganiseerde hij het wijndomein. Hij verving een deel van de Gros Manseng-aanplant door de fijnere Petit Manseng.

Een goede beslissing, daarvan getuigt deze Réserve jaargang 2005. De houtrijping gaf de wijn een intense strogele kleur. De aroma's van krenten, gedroogde abrikoos en honing charmeren onmiddellijk. In de mond ontdekken we opnieuw veel rijpe abrikoos, aangevuld met geconfijt fruit. Het zijn vooral de prima zuren die deze zoete wijn in balans houden. Drink de wijn niet op één avond uit, maar proef hem 's anderendaags opnieuw. Je zal merken dat de smaak evolueert en complexer wordt.

Deze wijn drinkt u bij gebak met (geconfijt) fruit of gewoon na het eten als afrondertje.

€ 12,85 bij Wijnhandel Gulden Schaduw in Lokeren, 0495.89.35.33

nigri_web

Commentaren

Ik ben op zoek naar de JURANCON een zoete wijn van 2009 die te koop was in LIDLE maar nu niet meer is. Op de fles staat:
Mis en bouteille par les vins
Du grand sud-ouest- Blanquefort- produit de france.
Graag had ik van deze wijn 24 flessen willen bestellen.
Kan iemand mij die aanbieden!!
Met vriendelijke groeten,

Sylvain Moors
Tel: OO32475325627

Gepost door: moors sylvain | 04-12-10

Ik zoek deze wijn ook. Heb jij hem al gevonden. Laat me svp dan iets weten. Groetjes Lil

Gepost door: Lil | 06-10-11

Ik zoek deze wijn ook. Heb jij hem al gevonden. Laat me svp dan iets weten. Groetjes Lil

Gepost door: Lil | 06-10-11

Ik zou ook graag weten waar die wijn in belgie te koop is,,,

Gepost door: elsie | 17-07-13

Weet er iemand waar die juracon wijn in west vlaanderen zou te koop zijn ?

Gepost door: elsie | 17-07-13

Op dit ogenblik weet ik dat hij niet geleverd wordt in België maar wel in het buitenland. Ik blijf er meer bezig tot dat ik hem vind. Opgeven is het laatste .
Wat ik zelf ook zoek is een witten wijn die op vat is getrokken en minsten tien jaar houdbaar is, en mogen zelfs verschillende wijnen zijn.
Mensen die ervaring of kenner zijn van goede wijnen mogen mij altijd informeren via mijn email adres.
Mijne oprechte dank.

Sylvain Moors

Gepost door: sylvain Moors | 06-01-14

http://www.vinogusto.com/fr/adresse/100406/producteur-les-vins-du-grand-sud-ouest via deze link u kan de producent van deze Jurancon vinden ; :-)

Gepost door: Lemaire | 18-04-15

De commentaren zijn gesloten.