24-08-08

De Rijn is een machtige wijnrivier

Wijn heeft iets met rivieren. Denk aan de Bordeauxwijnen langs de oevers van de Dordogne en de Garonne, de Côtes-du-Rhônes aan de gelijknamige rivier of Spaanse topregio's langs de Duero. Maar de meest markante van alle wijnrivieren is de Rijn. De flanken van de Rijnvallei zijn sinds de oudheid bekend voor wijnbouw.

De Rijn ontspringt in de Zwitserse Alpen en mondt 1.320 kilometer verder uit in Nederland. Het grootste deel van dat traject ligt in Duitsland. Hoewel ook op de Zwitserse en Franse flanken wijn wordt verbouwd, is de Rijn vooral een Duitse wijnrivier. De verschillende wijnregio's volgen elkaar op, van Baden helemaal in het Zuiden, langs de Pfalz, Rheinhessen, Rheingau en tot slot de Mittelrhein, al ter hoogte van ons land.

Het meest prestigieuze van die wijnbouwgebieden is de Rheingau. Het is een vrij kleine regio, op de rechteroever van de Rijn, tussen Mainz en Bingen. Dit is het enige stuk waar de Rijn niet van zuid naar noord stroomt, maar van oost naar west. De wijngaarden liggen er op de steile hellingen van het Taunusgebergte, pal naar het zuiden, ideaal dus voor maximale zonnevangst.

De Rheingau is vooral een streek van Riesling. Deze typische druif bezet hier liefst 2.500 hectare op het totale wijnareaal van 3.100 hectare. De beste droge Rieslings, afkomstig van  topwijngaarden, met een beperkte en rijpe oogst, mogen de naam “Erstes Gewächs” dragen. Dat betekent letterlijk hetzelfde als de Franse benaming “Grand Cru”. Maar staar je niet blind op dit wat elitaire label, ook andere wijnen kunnen een zeer goed niveau halen.

Franz Künstler, “Herrnberg” Riesling trocken 2007

Een man die kwaliteitswijn zeer hoog in het vaandel draagt is Gunter Künstler, eigenaar van het wijndomein Franz Künstler (zo heet zijn vader) uit Hochheim am Main. Inderdaad, aan de Main en niet aan de Rijn. Dit wijndomein ligt bij wijze van spreken aan de verkeerde kant van de stad Mainz, aan de monding van de rivier Main. Toch behoort het tot de Rheingau. Meer nog, het behoort er tot de absolute top. Bij uitbreiding geldt dat zelfs voor heel Duitsland.

Künstler maakt zijn droge Rieslings zoals het hoort: zeer strak, met veel mineralen en schitterende zuren. Dat proef je meteen in deze “Herrnberg”, genoemd naar de wijngaard, zoals dat gebruikelijk is in Duitsland. Tegelijk is deze wijn heel toegankelijk, dankzij een mooie fruitigheid, met groene appel, limoen en witte nectarine. Probeer deze fles bij een zomers slaatje met frissen toetsen.

€ 13,00 bij Matthys Wijnimport in Brugge, 050.38.63.80

Kunstler_web

00:23 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (1) | Tags: duitsland, riesling, rheinhessen |  Facebook |