28-07-08

Zuiderse frisheid

Er bestaan veel wijnwetten, maar ze zijn zelden sluitend. Neem nu de stelling dat noordelijke witte wijnen frisser zijn dan zuidelijke. Meestal klopt dat, getuige wijnregio’s zoals de Moezel of de Loire. In zuiderse regio’s kan een glas witte wijn natuurlijk ook smaken, maar meestal treffen we er producten met veel fruit en weinig zuren. Soepel, maar weinig uitdagend.

Toch vinden we in het zuiden ook frisse witte wijnen. Zeer populair zijn tegenwoordig de Rueda’s uit het Spaanse Castilla y León, op basis van de erg prettige Verdejo-druif, soms aangevuld met Viura of zelfs Sauvignon Blanc. De meeste Rueda’s blijven echter vrij eenvoudige wijnen.

Een ander voorbeeld dan maar? Ik werd al enkele keren zeer aangenaam verrast door witte wijn van het Griekse eiland Santorini, nochtans één van de meest zuidelijke wijnregio’s in Europa. Vooral de wijnen van de Assyrtiko-druif hebben een verbluffende aciditeit voor zo een zonovergoten herkomst.

Nog eentje en dan houden we erover op. Vorige week bestelde ik in restaurant Moemmedel in Bierbeek (bij Leuven) een fles Grillo. Deze typisch Siciliaanse druif werd vroeger gebruikt voor Marsala, een zoete wijn. Naarmate de populariteit van Marsala zonk, daalde ook de aanplant van Grillo. Zeer jammer, want deze lokale soort kan pareltjes voorbrengen.

Altavilla Della Corte 2006

De Grillo die ik proefde was Altavilla Della Corte 2006 van het huis Firriato, een 100% Grillo. Veel rijp fruit in de neus, zoals abrikoos, perzik en appelsienschil. In de mond verrassend rokerig, nochtans zonder houtrijping. Voorts vol en vet, maar tegelijk droog, voldoende zuren en een zeer mooie mineraliteit. Alles prima in balans. Alles wat een mens nodig heeft om noord en zuid te verzoenen.

€ 8,50 bij Matthys Wijnimport in Brugge of € 8,70 bij Italvin in Mons.

winetasting_Altavilla_web

22:45 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, sicilie, grillo |  Facebook |

21-07-08

Ieder zijn appellatie

In de nieuwe wereld worden wijnen naar de gebruikte druivensoort(en) genoemd, maar in Europa is de herkomstbenaming, de appellatie, doorgaans belangrijker. Voor de consument is dat systeem moeilijker te doorgronden, maar je komt wel te weten waar de wijn precies vandaan komt.

Wie al eens een fles Franse wijn op de tafel zet, kent zeker het begrip AOC, de afkorting voor Appellation d’Origine Contrôlée. Sommige van deze herkomstbenamingen zijn regionaal, zoals Bordeaux of Côtes du Rhône, andere lokaal zoals Saint-Estèphe of Châteauneuf-du-Pape. In Bourgogne hebben ze zelfs appellaties tot op het niveau van één wijngaard. Raak daar maar eens wijs uit.

Spanje volgde Frankrijk met zijn Denominación de Origen (DO), Italië met de Denominazione di origine controllata (DOC) of Denominazione di origine controllata e Garantita (DOCG).

In Spanje bestaan nu ook wijndomeinen met een eigen privé-appellatie, zoals Dehesa del Carrizal in de heuvels ten zuiden van Toledo, in hartje Spanje. Eigenaar Marcial Gómez Sequeira bracht zijn wijnen aanvankelijk als landwijn op de markt, Vino de la Tierra, maar recent werden zijn wijnen opgewaardeerd met een eigen appellatie. Terecht? Proeven biedt het antwoord.

Multivarietal 2004


De Multivarietal is een blend van Cabernet Sauvignon en Syrah, aangevuld met wat Merlot en Tempranillo. Intense aroma’s van cassis en drop worden in de mond bevestigd. Dit is een zeer rijpe wijn, met smaken van pruim, zwarte kers, peper en zoethout. Een zwoele wijn, je zou hem eerder in Australië situeren. Gelukkig houden de zuren de zaak in evenwicht. Liefhebbers van wijn uit de nieuwe wereld zullen deze fles waarderen. (€ 9,45)

Syrah 2004

Syrah is tegenwoordig overal ter wereld een populaire druif. Deze fles heeft de volle rijpheid uit Zuiderse streken, maar is toch duidelijk meer in Europese stijl gemaakt. De neus is animaal, met aroma’s van leer en stal. Op de tong ontdekken we een goede mix van fruit en kruiden, met onder meer pruimen en wat drop. De mooie structuur en de fijne zuren maken er een heer van stand van. (€ 11,40)

Cabernet Sauvignon 2001

Nog Europeser is de Cabernet Sauvignon, de druif die hier als eerste werd aangeplant. De fijne aroma’s van aardbei, framboos en getoast brood roepen finesse op. Dat blijkt te kloppen. De smaken zijn door enkele jaren flesrijping mooi versmolten, met zachte tannines, perfect geïntegreerd hout, een vleugje koffie en mooie zuren. Een soort rijpere versie van Bordeaux. Zeer mooi. (€11,15)

Te koop bij Xpertvinum in Haacht, 016.60.22.89

DehesaDelCarrizal_klein