28-07-08

Zuiderse frisheid

Er bestaan veel wijnwetten, maar ze zijn zelden sluitend. Neem nu de stelling dat noordelijke witte wijnen frisser zijn dan zuidelijke. Meestal klopt dat, getuige wijnregio’s zoals de Moezel of de Loire. In zuiderse regio’s kan een glas witte wijn natuurlijk ook smaken, maar meestal treffen we er producten met veel fruit en weinig zuren. Soepel, maar weinig uitdagend.

Toch vinden we in het zuiden ook frisse witte wijnen. Zeer populair zijn tegenwoordig de Rueda’s uit het Spaanse Castilla y León, op basis van de erg prettige Verdejo-druif, soms aangevuld met Viura of zelfs Sauvignon Blanc. De meeste Rueda’s blijven echter vrij eenvoudige wijnen.

Een ander voorbeeld dan maar? Ik werd al enkele keren zeer aangenaam verrast door witte wijn van het Griekse eiland Santorini, nochtans één van de meest zuidelijke wijnregio’s in Europa. Vooral de wijnen van de Assyrtiko-druif hebben een verbluffende aciditeit voor zo een zonovergoten herkomst.

Nog eentje en dan houden we erover op. Vorige week bestelde ik in restaurant Moemmedel in Bierbeek (bij Leuven) een fles Grillo. Deze typisch Siciliaanse druif werd vroeger gebruikt voor Marsala, een zoete wijn. Naarmate de populariteit van Marsala zonk, daalde ook de aanplant van Grillo. Zeer jammer, want deze lokale soort kan pareltjes voorbrengen.

Altavilla Della Corte 2006

De Grillo die ik proefde was Altavilla Della Corte 2006 van het huis Firriato, een 100% Grillo. Veel rijp fruit in de neus, zoals abrikoos, perzik en appelsienschil. In de mond verrassend rokerig, nochtans zonder houtrijping. Voorts vol en vet, maar tegelijk droog, voldoende zuren en een zeer mooie mineraliteit. Alles prima in balans. Alles wat een mens nodig heeft om noord en zuid te verzoenen.

€ 8,50 bij Matthys Wijnimport in Brugge of € 8,70 bij Italvin in Mons.

winetasting_Altavilla_web

22:45 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, sicilie, grillo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.