21-07-08

Ieder zijn appellatie

In de nieuwe wereld worden wijnen naar de gebruikte druivensoort(en) genoemd, maar in Europa is de herkomstbenaming, de appellatie, doorgaans belangrijker. Voor de consument is dat systeem moeilijker te doorgronden, maar je komt wel te weten waar de wijn precies vandaan komt.

Wie al eens een fles Franse wijn op de tafel zet, kent zeker het begrip AOC, de afkorting voor Appellation d’Origine Contrôlée. Sommige van deze herkomstbenamingen zijn regionaal, zoals Bordeaux of Côtes du Rhône, andere lokaal zoals Saint-Estèphe of Châteauneuf-du-Pape. In Bourgogne hebben ze zelfs appellaties tot op het niveau van één wijngaard. Raak daar maar eens wijs uit.

Spanje volgde Frankrijk met zijn Denominación de Origen (DO), Italië met de Denominazione di origine controllata (DOC) of Denominazione di origine controllata e Garantita (DOCG).

In Spanje bestaan nu ook wijndomeinen met een eigen privé-appellatie, zoals Dehesa del Carrizal in de heuvels ten zuiden van Toledo, in hartje Spanje. Eigenaar Marcial Gómez Sequeira bracht zijn wijnen aanvankelijk als landwijn op de markt, Vino de la Tierra, maar recent werden zijn wijnen opgewaardeerd met een eigen appellatie. Terecht? Proeven biedt het antwoord.

Multivarietal 2004


De Multivarietal is een blend van Cabernet Sauvignon en Syrah, aangevuld met wat Merlot en Tempranillo. Intense aroma’s van cassis en drop worden in de mond bevestigd. Dit is een zeer rijpe wijn, met smaken van pruim, zwarte kers, peper en zoethout. Een zwoele wijn, je zou hem eerder in Australië situeren. Gelukkig houden de zuren de zaak in evenwicht. Liefhebbers van wijn uit de nieuwe wereld zullen deze fles waarderen. (€ 9,45)

Syrah 2004

Syrah is tegenwoordig overal ter wereld een populaire druif. Deze fles heeft de volle rijpheid uit Zuiderse streken, maar is toch duidelijk meer in Europese stijl gemaakt. De neus is animaal, met aroma’s van leer en stal. Op de tong ontdekken we een goede mix van fruit en kruiden, met onder meer pruimen en wat drop. De mooie structuur en de fijne zuren maken er een heer van stand van. (€ 11,40)

Cabernet Sauvignon 2001

Nog Europeser is de Cabernet Sauvignon, de druif die hier als eerste werd aangeplant. De fijne aroma’s van aardbei, framboos en getoast brood roepen finesse op. Dat blijkt te kloppen. De smaken zijn door enkele jaren flesrijping mooi versmolten, met zachte tannines, perfect geïntegreerd hout, een vleugje koffie en mooie zuren. Een soort rijpere versie van Bordeaux. Zeer mooi. (€11,15)

Te koop bij Xpertvinum in Haacht, 016.60.22.89

DehesaDelCarrizal_klein

De commentaren zijn gesloten.