30-06-08

Abruzzo ontwaakt

Abruzzo is beslist niet de bekendste streek van Italië. De regio ligt aan de oostkust, ongeveer halfweg de Italiaanse laars. Ergens ter hoogte van de kuit dus. Kwaliteitswijn is niet het eerste wat je hier verwacht, maar volgens de befaamde Italiaanse wijngids Gambero Rosso hangt er verandering in de lucht. Meer heeft een wijnliefhebber niet nodig om nieuwsgierig te worden.

We schreven het al eerder: in minder bekende wijnstreken kan je zaken doen. Wanneer een regio met een povere reputatie het roer omgooit, duurt het doorgaans nog jaren voor de prijzen de lucht in gaan. In tegenstelling tot gerenommeerde Italiaanse appellaties, zijn wijnen uit de Abruzzen zeer democratisch geprijsd.

Twee druivensoorten zwaaien er de plak: Trebbiano voor witte wijnen (in Zuid-Frankrijk bekend als Ugni Blanc) en Montepulciano voor rode. Verwar die laatste niet met het Toscaanse dorpje Montepulciano en zijn Vino Nobile. Voorts is er een stoet andere druiven, zowel Italiaanse als internationale, die er de tweede viool spelen.

Op dit moment domineert de middelmaat hier nog te veel. Maar met bergen tot boven de 2000 meter, rivieren, valleien en een lange kust, beschikt Abruzzo over een mooie waaier aan klimaten en bodems voor wijnbouw. Als de nieuwe generatie wijnbouwers dat potentieel naar waarde weet te schatten, mogen we nog mooie dingen verwachten.

Palio Montepulciano d’Abruzzo 2005

Wijnproducent Citra is een reus in de Abruzzen. Eigenlijk is het een overkoepeling van 10 coöperatieves, waarbij liefst 5.000 boeren zijn aangesloten. Er wordt een resem wijn geproduceerd onder verschillende labels, een beetje zoals grote wijnbedrijven in de nieuwe wereld.

In de Palio-reeks proefden we de Montepulciano d’Abruzzo van de goede jaargang 2005. Een neus vol kersen en krieken heet ons welkom, met zwarte peper en een vleugje laurier op de achtergrond. Behoorlijk wat alcohol, maar toch aangenaam.

Op de tong wordt het beeld keurig bevestigd: opnieuw zoete kersen, nu in het gezelschap van blauwe pruimen. De kruidigheid zit vooral in de afdronk. Een vleugje groene paprika kan sommigen storen, maar we willen niet muggenziften. De wijn is zacht en soepel, maar bezit toch voldoende tanninestructuur en een behoorlijke lengte.

Nog een tip: deze wijn smaakt een stuk aangenamer wanneer je hem licht gekoeld schenkt, zo rond de 15°. De alcohol domineert dan minder en het fruit komt beter tot zijn recht. Probeer het verschil zelf maar eens uit.

€ 6,82 bij Italvin in Mons of bij Amor’Vino in Gent.

Palio_web

22:56 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, montepulciano, abruzzo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.