27-06-08

Wijn van de kleinste buur

In onze ogen is wijn een zuiders product, maar eigenlijk rukken de wijngaarden steeds verder op naar het noorden. Belgische, Nederlandse en Engelse wijngaarden worden stilaan meer dan een curiosum. Het meest ervaren noordelijke wijnland is echter Luxemburg. Tijd om te ontdekken dat onze kleine buur méér te bieden heeft dan brandstof en banken.

De Luxemburgse wijngaarden liggen langs de kronkelende oevers van de Moezel, die de grens met Duitsland vormt. Alles samen goed voor ongeveer 1.300 hectare wijnstokken. De gemiddelde temperatuur ligt in deze streek één tot twee graden hoger dan in de rest van het Groot-Hertogdom, maar dat is relatief. Het blijft uiteraard een fris klimaat in vergelijking met de meeste wijnlanden.

Liefhebbers van wijnen uit de Elzas zullen de typische druivensoorten zeker herkennen, zoals Riesling, Pinot Blanc of Auxerrois. Ook typisch Luxemburgs is de Rivaner-druif, die in Duitsland bekend staat als Müller-Thurgau.

Dat is allemaal goed en wel, maar is de wijn ook lekker? Bij Luxemburgse wijn denken we toch vooral aan wat zoeterige schuimwijn met lage alcoholpercentages. Dat beeld is onvolledig. Dankzij een betere know how en een modernisering van de technieken blijkt Luxemburg wel degelijk in staat kwaliteit te produceren. Belangrijk is vooral dat het beperken van het aantal druiventrossen per stok, zodat de druiven optimaal kunnen rijpen.

Zwoele wijnen moet je hier natuurlijk niet verwachten, maar laat dat geen bezwaar zijn. Noordelijke regio's lenen zich tot lichte maar verfijnde wijnen. Het moeten niet altijd krachtpatsers zijn.

Château Pauqué Riesling 2004

Uit de appellatie Moselle Luxembourgeoise – de enige herkomstbenaming in het land – proeven we een Riesling van Château Pauqué, één van de Luxemburgse toppers. We zijn benieuwd wat je hier uit Riesling kan halen, toch bij uitstek een druif die van koelte houdt. Deze jaargang 2004 kon bovendien al wat verouderen en ook dat past bij deze druif.

Bij opening is de neus aanvankelijk wat gesloten. Na verloop van tijd ontdekken we delicate aroma's van bloesem, wit fruit en een vleugje “pétrole”, zoals deze typische Rieslinggeur wat oneerbiedig wordt omschreven. Ook de smaak komt beetje bij beetje open. Maar geduld wordt beloond: we ontdekken een zeer zuivere Riesling, mooi droog en met uitgesproken zuren, verfijnd en met een lange afdronk.

Een erg geslaagde wijn, die het uitstekend doet bij delicate gerechten zoals een fris slaatje met grijze noordzeegarnalen.

€ 12,10 bij Swaffou in Pulle, 0473.81.59.93

pauque_web

17:34 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luxemburg, moezel, riesling |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.