31-05-08

Monocepages en assemblages

Er bestaan naar schatting 10.000 druivenrassen die zich lenen tot wijnbouw. In principe volstaat één ras om wijn te maken, maar vaak worden verschillende druivensoorten gemengd in één wijn. In het eerste geval spreken we over monocepage, in het tweede geval over assemblage.

Iedere druivensoort heeft typische geuren en smaken. Er zijn streken waar men traditioneel wijnen maakt van één enkele druivensoort. In Bourgogne bijvoorbeeld, worden de meeste rode wijnen gemaakt van Pinot Noir en de meeste witte wijnen van Chardonnay. In de Elzas wordt de wijn zelfs naar de druif genoemd, zoals Riesling, Pinot Gris of Gewürztraminer.

In de nieuwe wereld hebben ze van deze gewoonte een commercieel succes gemaakt. Wijnen uit Australië, Zuid-Afrika, Chili of Californië zetten de druivensoort prominent op het etiket. Zo weten consumenten al snel of ze een voorkeur hebben voor Chardonnay, Sauvignon Blanc of Merlot. Makkelijk en handig.

Toch zijn er ook veel wijnstreken waar traditioneel assemblages worden gemaakt van verschillende druivenrassen. In principe leidt dat tot complexere geuren en smaken. Rode Bordeaux bevat meestal zowel Cabernet Sauvignon als Merlot, soms aangevuld met andere soorten. Ook in bijna heel Zuid-Frankrijk assembleert men, met soorten als Grenache of Syrah. Veel appellaties staan zelfs niet toe dat er maar één druivensoort wordt gebruikt.

In de nieuwe wereld komen blends van diverse soorten eveneens voor. Anders dan in de Europese wijnlanden wordt er veel meer geëxperimenteerd. Zo zal je bijvoorbeeld Australische wijnen vinden die Cabernet Sauvignon, een typische druif uit Bordeaux, mengen met Syrah, een typische soort uit de Rhône. In Frankrijk is die combinatie vloeken in de kerk.

Three Vines 2007

Wijnmultinational Jacob’s Creek introduceerde recent een nieuwe Australische witte wijn op onze markt, met een ongewone combinatie van drie druivensoorten. Semillon en Sauvignon Blanc, twee soorten uit Bordeaux, krijgen het gezelschap van Viognier, een typische druif uit Zuid-Frankrijk. Het resultaat kreeg de logische naam “three vines”.

In de neus ontdekken we zowel zwoele als frisse aroma’s. We herkennen onder meer ananas en limoen. Ook in de mond krijgen we een geslaagde mix van enerzijds rijp fruit en anderzijds een frisse afdronk, met onder meer passievrucht.

Three vines is een vakkundig gemaakt product, met een aantrekkelijk etiket en een praktische schroefdop. Een mooi bewijs dat commerciële wijnen best kwalitatief kunnen zijn.

€ 5,99 in Delhaize (verkrijgbaar vanaf juni).

ThreeVines_web

10:50 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: viognier, australie, sauvignon blanc, semillon |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.