20-04-08

Spaanse wijn in een Belgisch boek

Spanje is één van de drie grootste wijnnaties ter wereld, samen met Frankrijk en Italië. Dat is wordt ook op de Belgische markt steeds duidelijker. Frankrijk blijft in ons land met voorsprong de belangrijkste wijnleverancier, maar Spanje is de sterkste stijger en staat nu op de derde plaats, na Italië.

Een communautaire voetnoot is meteen op zijn plaats. De Waalse wijnliefhebbers en wijnhandelaars zweren veel trouwer bij Franse wijn dan hun Vlaamse en Brusselse collega’s, wiens horizon duidelijk internationaler is. De taalkundige en culturele verwantschap tussen Wallonië en Frankrijk is daarbij wellicht de belangrijkste verklaring. Misschien speelt de grotere welvaart in Vlaanderen ook een rol.

Als één Franstalige Belg zich ooit heeft ingezet voor een wereldwijde blik op wijn, dan is het Eric Boschman, bekroond tot beste sommelier van België in 1989 en sindsdien het sympathieke enfant terrible van de Franstalige wijnwereld. Boschman sloeg de handen in elkaar met Alain Bloeykens, wellicht Vlaanderens bekendste wijnkenner en organisator van de jaarlijkse wijnbeurs Megavino. Samen brachten ze vorige week het boek “Spaanse wijn” uit.

Hoewel de opzet en de afwerking van het boek wat slordig overkomen (zo wordt geen enkele foto benoemd), is dit beslist een interessant werk voor elke liefhebber van Spaanse wijn. Niet enkel kan je een hoop kennis opdoen, het werk is zeer duidelijk afgestemd op de Belgische markt.

Het boek bestaat uit twee luiken. In het eerste deel word je als lezer meegenomen in een virtuele reis door de Spaanse wijnstreken. Je leert er over de bodem, het klimaat en de druivensoorten, je krijgt een kort overzicht van de verschillende appellaties en je maakt kennis met een resem wijndomeinen die op de Belgische markt aanwezig zijn.

Het tweede deel bespreekt liefst 114 verschillende wijnen, die je stuk voor stuk in onze Belgische winkelrekken vindt. Bij elke wijn krijg je wat commentaar, enkele praktische gegevens, het adres van de invoerder en een vermelding van de prijscategorie. De wijnen worden niet ingedeeld per streek, maar in eigenzinnige categorieën, zoals doordeweekse wijn, zondagse flessen, oude wijnen of feestwijnen. Je kan dit arbitrair noemen, maar voor veel consumenten is het wellicht logischer dan een klassieke indeling.

Zowel voor de gevorderde wijndrinker als voor de geïnteresseerde debutant biedt dit boek heel wat leuke informatie. Een aanrader dus.

“Spaanse wijn”, geschreven door Alain Bloeykens en Eric Boschman, uitgegeven door Vinopres kost € 9,80.

Spaansewijn_nl_fr_web

17:40 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.