24-03-08

De heruitvinding van de Cru Bourgeois

Mensen houden van klassementen. Of het nu gaat om voetbal, Eurosong of politieke pop polls, we willen lijstjes en rangschikkingen. In de wijnwereld zijn de Grands Crus Classés uit Bordeaux zijn het bekendste voorbeeld. Maar omdat iedereen graag hoog op de lijst staat, lopen de emoties soms hoog op. Dat leidde tot homeles rond het klassement van de “Cru Bourgeois”.

Het klassement van de Bordelese Grands Crus Classés is het meest prestigieuze ter wereld. Toch neemt u het beter met een korrel zout. Het werd immers opgesteld in 1855 en op één uitzondering na werd er sindsdien geen jota aan veranderd. Bovendien werd het destijds gebaseerd op de toenmalige marktprijzen. Anders gezegd: een wijn die vandaag het label Grand Cru Classé draagt is eigenlijk niets meer dan een wijn die duur was in 1855. Dankzij dat klassement zijn ze ondertussen peperduur. Sommige zijn ook schitterend van kwaliteit, maar garanties heeft u niet.

Wijndomeinen die in 1855 de boot misten, stampten in 1932 een alternatief uit de grond. Toen werd in de Médoc-regio het klassement van de Crus Bourgeois opgericht. In 2003 werden de Crus Bourgeois stevig vertimmerd. De helft van de wijnen verloor deze titel, de andere helft werd verdeeld over Cru Bourgeois, Cru Bourgeois Supérieur en Cru Bourgeois Exeptionnel. Tegenstanders trokken echter naar de rechter en kregen in 2007 gelijk. Het hele nieuwe systeem werd daarmee afgevoerd.

Ondertussen bereikten de hoofdrolspelers een principeakkoord rond een nieuw Cru Bourgeois-klassement, waarbij de wijnen elk jaar zouden worden beoordeeld. Dat klinkt al heel wat zinvoller dan een rangschikking van meer dan 150 jaar oud. Toch kunt u finaal maar beter uw eigen oordeel vertrouwen. Al die lijstjes leiden vooral tot dure wijnen.

Château Lestage 2004

We zetten een Cru Bourgeois op de proeftafel. Château Lestage kreeg in 2003 de status van Cru Bourgeois Supérieur. Dat staat keurig vermeld op het etiket van deze jaargang 2004, aangezien de vernietiging van het klassement pas in 2007 plaats vond. Erg verwarrend voor de consument dus.

We laten het etiket voor wat het is, ons interesseert de inhoud. Die mag er zijn. De aroma’s van deze wijn zijn erg verfijnd: zacht kruidig, licht getoast, een snuifje peper. Ook in de mond verkiest onze wijn finesse boven power. Zacht fruit in de aanzet, met verder opnieuw peper en een vleugje drop. De tannines zijn mooi rijp en verfijnd. De zuren dragen een lange afdronk. Schenk deze wijn rond de 16 graden, om de stevige alcohol in bedwang te houden.

€ 11,50 in de Colruyt.

Lestage_web

16:58 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bordeaux, medoc, listrac-medoc, cur bourgeois |  Facebook |

15-03-08

Hout is out

Wie een wijndomein bezoekt, mag de kelder met de houten vaten niet overslaan. De eiken tonnen waarin wijn rijpt, vormen bij uitstek het ambachtelijke plaatje dat we met wijn maken associëren. Ook whisky en bepaalde Belgische bieren worden in houten vaten gerijpt. Hout straalt traditie, vakmanschap en klasse uit.

Toen Julius Caesar in onze contreien aankwam, trof hij Keltische stammen aan die houten vaten gebruikten voor het transporteren van voedsel en drank. In de Duitse stad Trier kan je gaan kijken naar een Romeins stenen beeld van een boot die vaten vervoerde langs de Moezel.

Vandaag worden houten vaten nog steeds gebruikt in de wijnbouw, soms voor het vergistingsproces, maar veel vaker voor de rijping van de jonge wijn. Het bekendst zijn de Bordelese “barriques” van 225 liter. Wijnvaten zijn meestal gemaakt van eikenhout, hoewel je soms andere soorten aantreft, zoals acacia. Er bestaan ook verschillende soorten eik. Zo is Amerikaanse eik krachtiger van smaak, terwijl Franse eik discreter is.

In principe dienen de vaten om wijn te laten rijpen, maar eik geeft ook extra smaak aan wijn. Als wijn bijvoorbeeld naar vanille smaakt, ligt dat niet aan de druiven, maar aan het gebruik van eiken vaten. Omdat die vaten voor het gebruik aan de binnenkant worden gebrand, krijgt de wijn ook een getoaste of gebrande smaak. Hoe nieuwer het vat, hoe meer smaak het afgeeft.

Die smaak bevalt veel consumenten. Sommige wijnmakers voegen zelfs eikenhouten krullen aan de wijn toe om nog meer eiksmaak te krijgen. Onder wijnliefhebbers zie je nu een tegenbeweging om wijnen te kiezen die slechts een discrete houtsmaak hebben, of helemaal geen. Vooral fruitige wijnen met weinig tannine komen beter tot hun recht als ze enkel in stalen of betonnen kuipen verbleven.

Louisvale “Unwooded Chardonnay” 2005

Wijnen die op hout werden gerijpt, vermelden dat vaak op het etiket. Tegenwoordig zie je ook het omgekeerde opduiken: de uitdrukkelijke vermelding dat er géén hout werd gebruikt.

Liefhebbers van Chardonnay vallen dikwijls voor aroma’s die eigenlijk van de houtrijping afkomstig zijn. Daarom proefden we een houtloze Chardonnay. We kozen een exemplaar van wijndomein Louisvale uit de Zuid-Afrikaanse Western Cape. In de neus krijg je inderdaad vrijwel uitsluitend vruchtenaroma’s, zoals rijpe gele appel, ananas en honing. Op de tong ontdekken we een volle, ronde wijn, die voluit mikt op fruitige smaken, zoals gele pruimen en mirabelletjes.

Schenk deze wijn goed fris, zodat de rijpheid van het fruit niet overdondert.

€ 6,99 bij Carrefour / GB

Louisvale_web

18:32 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) | Tags: chardonnay, hout, zuid-afrika |  Facebook |

09-03-08

Laat de lentewijn aanrukken

De kalender vertelt dat het maart is, de kat wil terug naar buiten en de Japanse kerselaars staan in bloei. Voorlopig moeten we nog leven met maartse buien, maar de lente is onmiskenbaar op komst. Als je straks de wintergarderobe voor lichtere kledij gaat ruilen, vergeet dan niet ook je wijnconsumptie aan te passen.

In principe bestaan er natuurlijk geen winter- of lentewijnen. Wijn is een product dat wordt gemaakt op het ritme van alle seizoenen en dat het jaar rond verkrijgbaar is. Maar onze keuken varieert wel naargelang het seizoen. Dat ligt enerzijds aan seizoensgebonden producten, maar anderzijds ook aan het soort dingen waar we zin in hebben.

Wild of paddenstoelen zijn bijvoorbeeld typische ingrediënten uit de herfst. Maar het weer roept ook andere smaken op. Lusten we in de winter een dampende hutsepot of een copieuze zuurkoolschotel, dan zal onze voorkeur in de zomer eerder naar slaatjes, pasta’s of barbecue gaan.

Daar horen dan telkens aangepaste wijnen bij. Kloeke wijnen zoals Châteauneuf-du-Pâpe, een Spaanse Priorat of een forse Australische Shiraz passen perfect bij een stevige wild- of stoofschotel. Naast een tomaat-mozzarella moet je deze potige jongens natuurlijk niet plaatsen. Als onze keuken lichter wordt, geldt dat ook voor de wijn. Fruitige en speelse exemplaren winnen dan terug aan populariteit.

Allée Bleue “Starlette Blanc” 2007

Ondanks de Franse naam is deze “Starlette” afkomstig uit Zuid-Afrika. Allée Bleue is een jong wijndomein op een oud landgoed. De statige hoeve dateert uit 1690, maar pas in 2001 ging Gerda Willers er als wijnmaakster aan de slag. Ze nam vooraf 10 jaar de tijd om het vak onder de knie te krijgen, in Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Hongarije. Daar leerde ze, volgens de Europese traditie, dat wijn maken begint in de wijngaard, met respect voor klimaat, bodem en wijnstok.

De Starlette Blanc is een typische lentewijn, een frisse blend van vooral Sauvignon Blanc, een kwart Chenin Blanc en een klein beetje Grenache Blanc. Een cocktail van aroma’s dartelt vrolijk in het glas, met citroengras, ananas, papaja, witte nectarine en peer. Het is een zeer levendige en speelse wijn, met frisse zuren en flink wat fruitigheid. Probeer hem eens bij een slaatje met geitenkaas.

Eindigen doen we met de woorden van de wijnmaakster zelf: "Elke fles bevat een stukje van het hart van de wijnmaker, geniet van de liefde en de lach in mijn wijn.” Wat zouden wij daar nu nog aan kunnen toevoegen?

€ 8 bij Nivoo Vinum, Langstraat 25 in Wellen, 012.21.31.09.

Alleebleue_web

16:36 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zuid-afrika, chenin blanc, sauvignon blanc |  Facebook |