15-03-08

Hout is out

Wie een wijndomein bezoekt, mag de kelder met de houten vaten niet overslaan. De eiken tonnen waarin wijn rijpt, vormen bij uitstek het ambachtelijke plaatje dat we met wijn maken associëren. Ook whisky en bepaalde Belgische bieren worden in houten vaten gerijpt. Hout straalt traditie, vakmanschap en klasse uit.

Toen Julius Caesar in onze contreien aankwam, trof hij Keltische stammen aan die houten vaten gebruikten voor het transporteren van voedsel en drank. In de Duitse stad Trier kan je gaan kijken naar een Romeins stenen beeld van een boot die vaten vervoerde langs de Moezel.

Vandaag worden houten vaten nog steeds gebruikt in de wijnbouw, soms voor het vergistingsproces, maar veel vaker voor de rijping van de jonge wijn. Het bekendst zijn de Bordelese “barriques” van 225 liter. Wijnvaten zijn meestal gemaakt van eikenhout, hoewel je soms andere soorten aantreft, zoals acacia. Er bestaan ook verschillende soorten eik. Zo is Amerikaanse eik krachtiger van smaak, terwijl Franse eik discreter is.

In principe dienen de vaten om wijn te laten rijpen, maar eik geeft ook extra smaak aan wijn. Als wijn bijvoorbeeld naar vanille smaakt, ligt dat niet aan de druiven, maar aan het gebruik van eiken vaten. Omdat die vaten voor het gebruik aan de binnenkant worden gebrand, krijgt de wijn ook een getoaste of gebrande smaak. Hoe nieuwer het vat, hoe meer smaak het afgeeft.

Die smaak bevalt veel consumenten. Sommige wijnmakers voegen zelfs eikenhouten krullen aan de wijn toe om nog meer eiksmaak te krijgen. Onder wijnliefhebbers zie je nu een tegenbeweging om wijnen te kiezen die slechts een discrete houtsmaak hebben, of helemaal geen. Vooral fruitige wijnen met weinig tannine komen beter tot hun recht als ze enkel in stalen of betonnen kuipen verbleven.

Louisvale “Unwooded Chardonnay” 2005

Wijnen die op hout werden gerijpt, vermelden dat vaak op het etiket. Tegenwoordig zie je ook het omgekeerde opduiken: de uitdrukkelijke vermelding dat er géén hout werd gebruikt.

Liefhebbers van Chardonnay vallen dikwijls voor aroma’s die eigenlijk van de houtrijping afkomstig zijn. Daarom proefden we een houtloze Chardonnay. We kozen een exemplaar van wijndomein Louisvale uit de Zuid-Afrikaanse Western Cape. In de neus krijg je inderdaad vrijwel uitsluitend vruchtenaroma’s, zoals rijpe gele appel, ananas en honing. Op de tong ontdekken we een volle, ronde wijn, die voluit mikt op fruitige smaken, zoals gele pruimen en mirabelletjes.

Schenk deze wijn goed fris, zodat de rijpheid van het fruit niet overdondert.

€ 6,99 bij Carrefour / GB

Louisvale_web

18:32 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) | Tags: chardonnay, hout, zuid-afrika |  Facebook |

Commentaren

Over wijnsnobisme en gezonken cultuurgoed Tja, ik vind het een vorm van 'nieuw snobisme', dat anti-houtgedoe. Decennialang zochten snobistische wijnliefhebbers wijn met met een stevige houtrijping uit, alleen nieuwe vaten waren goed genoeg omdat die de meeste houtsmaak afgaven. En nu dan het grote publiek gevallen is voor diezelfde smaak, is het de snobistische wijnliefhebbers niet exclusief genoeg meer, en moeten ze in enen wijn zonder hout.

Daar is een speciale term voor: gesunkenes Kulturgut. Wat de rijkaard heeft, wil de arme. En als de arme het eenmaal heeft, wil de rijkaard het niet meer, uit angst om status te verliezen.

Vooralsnog drink ik gewoon wat ik lekker vind. Ook, en zeker, als er houtrijping aan te pas kwam. En mijn status kan mij daarbij niet schelen - of het moet de status van autonome plezierdrinker zijn.

Gepost door: Michel Couzijn | 07-12-09

----- Waarom wordt er bijna nergens vermeld of de wijn zoet of zuur smaakt als afdronk.
Ik was een bierdrinker maar wil overgaan op wijn,
maar kan gewoon geen keus maken.
Wil graag een zoete wijn proeven en kopen

Gepost door: Th.E. Sanders | 23-12-09

De commentaren zijn gesloten.