09-03-08

Laat de lentewijn aanrukken

De kalender vertelt dat het maart is, de kat wil terug naar buiten en de Japanse kerselaars staan in bloei. Voorlopig moeten we nog leven met maartse buien, maar de lente is onmiskenbaar op komst. Als je straks de wintergarderobe voor lichtere kledij gaat ruilen, vergeet dan niet ook je wijnconsumptie aan te passen.

In principe bestaan er natuurlijk geen winter- of lentewijnen. Wijn is een product dat wordt gemaakt op het ritme van alle seizoenen en dat het jaar rond verkrijgbaar is. Maar onze keuken varieert wel naargelang het seizoen. Dat ligt enerzijds aan seizoensgebonden producten, maar anderzijds ook aan het soort dingen waar we zin in hebben.

Wild of paddenstoelen zijn bijvoorbeeld typische ingrediënten uit de herfst. Maar het weer roept ook andere smaken op. Lusten we in de winter een dampende hutsepot of een copieuze zuurkoolschotel, dan zal onze voorkeur in de zomer eerder naar slaatjes, pasta’s of barbecue gaan.

Daar horen dan telkens aangepaste wijnen bij. Kloeke wijnen zoals Châteauneuf-du-Pâpe, een Spaanse Priorat of een forse Australische Shiraz passen perfect bij een stevige wild- of stoofschotel. Naast een tomaat-mozzarella moet je deze potige jongens natuurlijk niet plaatsen. Als onze keuken lichter wordt, geldt dat ook voor de wijn. Fruitige en speelse exemplaren winnen dan terug aan populariteit.

Allée Bleue “Starlette Blanc” 2007

Ondanks de Franse naam is deze “Starlette” afkomstig uit Zuid-Afrika. Allée Bleue is een jong wijndomein op een oud landgoed. De statige hoeve dateert uit 1690, maar pas in 2001 ging Gerda Willers er als wijnmaakster aan de slag. Ze nam vooraf 10 jaar de tijd om het vak onder de knie te krijgen, in Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Hongarije. Daar leerde ze, volgens de Europese traditie, dat wijn maken begint in de wijngaard, met respect voor klimaat, bodem en wijnstok.

De Starlette Blanc is een typische lentewijn, een frisse blend van vooral Sauvignon Blanc, een kwart Chenin Blanc en een klein beetje Grenache Blanc. Een cocktail van aroma’s dartelt vrolijk in het glas, met citroengras, ananas, papaja, witte nectarine en peer. Het is een zeer levendige en speelse wijn, met frisse zuren en flink wat fruitigheid. Probeer hem eens bij een slaatje met geitenkaas.

Eindigen doen we met de woorden van de wijnmaakster zelf: "Elke fles bevat een stukje van het hart van de wijnmaker, geniet van de liefde en de lach in mijn wijn.” Wat zouden wij daar nu nog aan kunnen toevoegen?

€ 8 bij Nivoo Vinum, Langstraat 25 in Wellen, 012.21.31.09.

Alleebleue_web

16:36 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zuid-afrika, chenin blanc, sauvignon blanc |  Facebook |

Commentaren

Grappig ik vorige week bij Magnus een l'amour toujours gekocht van allee bleue. Ken je die toevallig? Ik durf hem niet echt te openen daar ie van 2005 is en 15% alcohol op het etiket heeft staan.

Gepost door: Brinta | 16-05-08

De commentaren zijn gesloten.