15-02-08

De prijs van wijn

In deze tijd van stijgende voedselprijzen heeft de consument extra aandacht voor zijn beurs. Voor de ene fles wijn betaal je een paar euro, voor de andere enkele honderden euro’s. Om die te verklaren, moeten we zowel naar objectieve als subjectieve factoren kijken.

Een aantal elementen ligt voor de hand. De arbeidskost ligt een stuk hoger in Frankrijk of Duitsland dan in Chili of Zuid-Afrika. Een wijnboer die veel druiven aan één stok laat groeien maakt goedkopere wijn dan iemand die zijn oogst beperkt. Die laatste maakt dan weer veel betere wijn. Iemand die een vlak stuk land heeft kan met machines werken, wie op steile hellingen zit moet noodgedwongen alles met de hand doen. Een wijn die op eiken vaten werd gerijpt kost meer dan één die in stalen of betonnen kuipen verbleef. Goede kurk kost meer dan schroefdoppen. En uiteraard willen wijnmakers en handelaars liefst ook nog wat winst maken.

Boven op dat alles komen taksen, die sterk kunnen verschillen van land tot land. In Scandinavische landen betaalt u een pak meer dan bij ons voor een identieke wijn.

Dt soort factoren maakt het verschil tussen 5 euro 15 euro. Ze verklaren niet waarom een wijn 100 euro kost. Eigenlijk is het heel het simpel: een wijn kost 100 euro omdat er mensen bestaan die bereid zijn dat bedrag te betalen. Wie Grand Cru Classés uit Bordeaux of Supertoskanen uit Italië in zijn kelder wil, betaalt de prijs die kapitaalkrachtige lieden uit Amerika, Japan, China of Rusland willen ophoesten. Met dank aan toonaangevende wijnschrijvers als Robert Parker, die met hun puntensysteem de internationale marktwaarde van topwijnen bepalen.

De wijnze wijndrinker doet er goed aan om vooral de relatie tussen prijs en kwaliteit in de gaten te houden. Voor 2 of 3 euro mag u niet veel soeps verwachten, maar zo pakweg tussen de 5 en de 15 euro vindt u beslist heel wat goede wijn.

JBG Chenin Blanc 2006

In Anjou, aan de oevers van de Franse Loire, vonden we deze prijsvriendelijke wijn van 100% Chenin Blanc, een zeer nobele druif. Wijnmaker Jean-Bernard Germain (vandaar de initialen) levert een mooie wijn af voor weinig geld.

De pas ontkurkte wijn geurt vooral naar de zee. Na de nodige zuurstof komen daar bloesems en fris fruit bij. In de mond ontdekken we onder meer kruisbes, limoen en passievrucht. Een goede Chenin heeft altijd mooie zuren en een flinke dosis mineralen. Deze wijn van 14 ° alcohol voegt daar een stevige body aan op.

Probeer deze fles eens bij getoast brood met verse geitenkaas en gerookte zalm.

€ 5,39 in de Colruyt.

JBG_klein

22:51 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (2) | Tags: loire, chenin blanc |  Facebook |

Commentaren

Inderdaad Een héél knappe wijn voor geen geld. De Savennières ( klassewijnen colruyt)is al even opmerkelijk.

Gepost door: vinejo | 16-02-08

Een k(l)ei-goede uiteenzetting over de prijs van een fles wijn. En al kennen we de JBG reeds een tijdje, dit soort kwaliteit kan geen aandacht genoeg krijgen.

Groeten,

Maarten.

Gepost door: Maarten | 17-02-08

De commentaren zijn gesloten.