28-01-08

Barbera d'Asti is betaalbaar Piemonte

Er zijn zo van die momenten. Je staat je af te vragen welke wijn je zal bespreken  en plots wordt er gebeld. Je opent de deur en een arm zwaait naar binnen, een fles wijn in de hand. Aan de andere kant van die arm hangt een jonge, enthousiaste wijnhandelaar die zegt: dit moet je proeven. Een Barbera, dat laten we ons geen twee keer zeggen.

Want Barbera, dat is betaalbaar Piemonte. De beroemde appellaties Barolo en Barbaresco durven namelijk al eens stekende pijn ter hoogte van de achterzak veroorzaken. Barbera is dan het kwalitatieve alternatief.

Eigenlijk is Barbera in heel Italië aangeplant. Vroeger had de druif een belabberde reputatie. In Piemonte hebben de wijnbouwers echter ontdekt dat je er ook schitterende wijnen mee kan maken, mits je de opbrengsten beperkt en een optimale rijping weet te verkrijgen. Bekwame wijnmakers maken Barbera’s die heel fruitig en kruidig zijn, met heel geparfumeerde aroma’s. Meestal zijn het erg zachte en soepele wijnen, maar soms verrassen ze door concentratie en kracht.

 De meest gerenommeerde zijn Barbera d’Asti en Barbera d’Alba, genoemd naar plaatselijke stadjes. Omdat daar tegenwoordig bijzonder goede Barbera’s worden gemaakt, wordt de druif steeds hipper. Ze komt nu ook voor in Californië, Australië en Argentinië.

 Terug naar onze fles. Het waren er eigenlijk twee, want een geluk komt nooit alleen.

 Het wijndomein Cascina Barisél van de familie Penna beslaat slechts 5 hectare. Maar kleine domeinen kunnen grote wijnen maken. Barbera is echt de specialiteit van het huis. De vijftig jaar oude wijnstokken hebben een groot potentieel. Chemicaliën zijn hier absoluut taboe. De Penna’s geloven in een traditionele en natuurlijke manier van werken. Alles gebeurt met de hand, artificiële ingrepen zijn niet welkom.

De Barisél Barbera d’Asti 2005 is zeer bekoorlijk. In neus en mond krijgen we heel zacht fruit met wat kruidigheid en een vleugje drop. Het gepeperde staartje verraadt aardig wat alcohol (13,5°), maar alles blijft prima in balans. Toch een verrassend “warme” wijn voor deze koele regio. Ah, die klimaatverandering.

De topper van de Penna’s is de Barisél “La Cappellatta” Barbera d’Asti 2004. In de neus ontdekken we voorwaar citroenschil, toch eerder een aroma dat we in witte wijnen verwachten. Geen probleem, het moeten niet altijd kriekjes zijn. In de mond scoort deze klasbak met een fraai evenwicht tussen structuur en finesse. Veel rood fruit, zachte kruiden en een toefje leer. Puike zuren in de afdronk.

Beide wijnen niet te warm serveren.

Respectievelijk € 9,90 en € 17,60 bij Pasqualinno  in Opglabbeek

winetasting_barbera

22:14 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: barbera, italie, piemonte |  Facebook |

26-01-08

Rosso Piceno neemt je mee naar de zon

Ben je dat grijze winterweer ook zo moe? Begin je al te dromen van een zonnige zomerreis naar zuiderse oorden? Geduld is een mooie deugd. In afwachting brengen we de zon alvast op de tafel. We reizen naar de Marken, een te weinig bekende streek in Italië. Het is de thuisbasis van de Rosso Piceno.

De Marken, Marche in het Italiaans, liggen ten oosten van Toscane en Umbrië. Deze streek is een pak minder bekend dan die illustere buren, maar beslist niet minder interessant. De lang uitgerokken regio biedt zowel bergen als kusten, met daar tussenin golvende wijngaarden.

Liefhebbers van witte wijnen komen er aan hun trekken in de appellatie Verdicchio dei Castelli di Jesi, een onvervalste Italiaanse topper. Wij drinken vandaag rode wijn, meer bepaald Rosso Piceno. Deze wijn wordt gemaakt in wijngaarden op de heuvels rond de hoofdstad Ancona, en verder naar het zuiden over Macerata tot Ascoli Piceno.

Rosso Piceno wordt voornamelijk gemaakt met twee druivensoorten: voornamelijk Montepulciano, aangevuld met Sangiovese. Sangiovese is natuurlijk vooral bekend als de grote ster uit Toscane. Montepulciano – een druif die niets te maken heeft met de bekende Vino Nobile de Montepulciano – is dan weer de vedette van de Marken. Daarom speelt ze ook de hoofdrol in deze blend.

De beste regio is de streek rond Ascoli Piceno. Wijnen die daar worden gemaakt krijgen de herkomstbenaming Rosso Piceno superiore.

Velenosi “Il Brecciarolo” 2004

In 1984 besloten Angela en Ercole Velenosi, twee jonge ondernemers uit de wijnsector, dat het tijd was om met een eigen wijndomein van start te gaan. Een moderne installatie ging perfect samen met respect voor tradities. Dik twintig jaar later is Velenosi een gereputeerd huis geworden in Ascoli Piceno. “Wijn is een kunst die u kan laten dromen”, luidt hun devies. We laten het ons geen twee keer zeggen.

Il Brecciarolo laat u kennis maken met het potentieel van een goede Rosso Piceno superiore. De druiven krijgen 20 dagen schilcontact om smaken en kleuren optimaal in de wijn te krijgen. Na de vergisting rijpt de wijn op eiken vaten die al één keer eerder werden gebruikt. Zo blijft de toevoeging van houtsmaak beperkt.

Dat levert een donkere wijn op, met intense aroma’s van zwarte kers, cassis, een vleugje drop en wat vanille. Op de tong ontdekken we een volrijpe zuiderling, met kruiden en veel donker fruit. Tamelijk zwoel in de aanzet, maar met voldoende frisheid in de afdronk. Mooi werk.

€ 7,53 bij Italvin, Rue gérard 1 in Nimy (Mons), tel 065.35.12.06, www.italvin.be

Brecciarolo_web

18-01-08

De kleur van wijn

Wijn drinken is meer dan proeven alleen. Wie wijn drinkt, gebruikt verschillende zintuigen. Met onze oren kunnen we niet veel aanvangen en voelen heeft ook geen zin (alle wijn is nat, zelfs droge wijn). Maar de andere zintuigen spelen volop mee: kijken, ruiken en proeven. Ja, het oog wil ook wat.

Kijken is het eerste wat je doet als je een glas wijn in de hand neemt. Om de wijn goed te zien houden we het glas wat schuin boven een witte achtergrond. Uiteraard zijn wijnen wit, rosé of rood. Maar daar stopt het niet. Welke tint heeft je witte wijn: groenig, citroengeel, goudgeel of amber? Is de rosé eerder roze, zalmkleurig of oranje? Kleurt de rode wijn purper, robijn, dakpan of bruin?

Waar komen die kleuren trouwens vandaan? Op enkele uitzonderingen na hebben druiven wit sap, ook blauwe druiven. De kleur van rode wijn komt dus uit de schil. De wijnmaker laat de schillen een tijd weken in de geperste druiven. Rosé wordt ook van blauwe druiven gemaakt, maar krijgt slechts een kort contact met de schil.

Witte wijn wordt meestal van witte druiven gemaakt, maar niet noodzakelijk. Aangezien ook blauwe druiven wit sap hebben, kan je er perfect witte wijn van maken. De wijnbouwer vermijdt dan schilweking. Zo zijn veel witte Champagnes (gedeeltelijk) gemaakt van de blauwe druivensoorten Pinot Noir en Pinot Meunier. Voor stille wijnen – zonder belletje dus – is dat eerder uitzonderlijk, maar het gebeurt.

Andere factoren die de kleur beïnvloeden zijn de gebruikte druivensoort, eventuele houtrijping, de ouderdom van de wijn en de aanwezigheid van restsuikers.

Waldulmer Pfarrberg Spätburgunder 2006, weiß gekeltert

We doen de test met een witte wijn op basis van een blauwe druivensoort. De streek Baden ligt in het zuiden van Duitsland, langs de Rijn. Aan de overkant ligt de Franse Elzas. Naar Duitse normen is dit een warme streek, logisch dus dat er veel rode wijn wordt gemaakt, doorgaans op basis van Pinot Noir.

Ongeveer ter hoogte van Straatsburg -  maar dan aan de Duitse kant van de Rijn – ligt het dorpje Waldulm, aan de voet van het Zwarte Woud. De plaatselijke Winzergenossenschaft, de coöperatieve dus, maakt sinds kort een witte wijn op basis van Pinot Noir.

De wijn heeft een lichte kleur, met kleine belletjes. Het is geen echte schuimwijn, maar er is toch wat koolzuur aanwezig. Dat geeft de wijn wat extra pit en frisheid. Hij is zacht-fruitig in de neus en mooi droog en mineralig in de mond. Een verrassend aperitief of een flesje tussendoor.

€  8,40 bij QV Wijnhandel in Tienen, www.qv-tienen.be, 0475-70.32.86
 Waldulmer_web

23:19 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pinot noir, baden |  Facebook |