28-01-08

Barbera d'Asti is betaalbaar Piemonte

Er zijn zo van die momenten. Je staat je af te vragen welke wijn je zal bespreken  en plots wordt er gebeld. Je opent de deur en een arm zwaait naar binnen, een fles wijn in de hand. Aan de andere kant van die arm hangt een jonge, enthousiaste wijnhandelaar die zegt: dit moet je proeven. Een Barbera, dat laten we ons geen twee keer zeggen.

Want Barbera, dat is betaalbaar Piemonte. De beroemde appellaties Barolo en Barbaresco durven namelijk al eens stekende pijn ter hoogte van de achterzak veroorzaken. Barbera is dan het kwalitatieve alternatief.

Eigenlijk is Barbera in heel Italië aangeplant. Vroeger had de druif een belabberde reputatie. In Piemonte hebben de wijnbouwers echter ontdekt dat je er ook schitterende wijnen mee kan maken, mits je de opbrengsten beperkt en een optimale rijping weet te verkrijgen. Bekwame wijnmakers maken Barbera’s die heel fruitig en kruidig zijn, met heel geparfumeerde aroma’s. Meestal zijn het erg zachte en soepele wijnen, maar soms verrassen ze door concentratie en kracht.

 De meest gerenommeerde zijn Barbera d’Asti en Barbera d’Alba, genoemd naar plaatselijke stadjes. Omdat daar tegenwoordig bijzonder goede Barbera’s worden gemaakt, wordt de druif steeds hipper. Ze komt nu ook voor in Californië, Australië en Argentinië.

 Terug naar onze fles. Het waren er eigenlijk twee, want een geluk komt nooit alleen.

 Het wijndomein Cascina Barisél van de familie Penna beslaat slechts 5 hectare. Maar kleine domeinen kunnen grote wijnen maken. Barbera is echt de specialiteit van het huis. De vijftig jaar oude wijnstokken hebben een groot potentieel. Chemicaliën zijn hier absoluut taboe. De Penna’s geloven in een traditionele en natuurlijke manier van werken. Alles gebeurt met de hand, artificiële ingrepen zijn niet welkom.

De Barisél Barbera d’Asti 2005 is zeer bekoorlijk. In neus en mond krijgen we heel zacht fruit met wat kruidigheid en een vleugje drop. Het gepeperde staartje verraadt aardig wat alcohol (13,5°), maar alles blijft prima in balans. Toch een verrassend “warme” wijn voor deze koele regio. Ah, die klimaatverandering.

De topper van de Penna’s is de Barisél “La Cappellatta” Barbera d’Asti 2004. In de neus ontdekken we voorwaar citroenschil, toch eerder een aroma dat we in witte wijnen verwachten. Geen probleem, het moeten niet altijd kriekjes zijn. In de mond scoort deze klasbak met een fraai evenwicht tussen structuur en finesse. Veel rood fruit, zachte kruiden en een toefje leer. Puike zuren in de afdronk.

Beide wijnen niet te warm serveren.

Respectievelijk € 9,90 en € 17,60 bij Pasqualinno  in Opglabbeek

winetasting_barbera

22:14 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: barbera, italie, piemonte |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.