18-01-08

De kleur van wijn

Wijn drinken is meer dan proeven alleen. Wie wijn drinkt, gebruikt verschillende zintuigen. Met onze oren kunnen we niet veel aanvangen en voelen heeft ook geen zin (alle wijn is nat, zelfs droge wijn). Maar de andere zintuigen spelen volop mee: kijken, ruiken en proeven. Ja, het oog wil ook wat.

Kijken is het eerste wat je doet als je een glas wijn in de hand neemt. Om de wijn goed te zien houden we het glas wat schuin boven een witte achtergrond. Uiteraard zijn wijnen wit, rosé of rood. Maar daar stopt het niet. Welke tint heeft je witte wijn: groenig, citroengeel, goudgeel of amber? Is de rosé eerder roze, zalmkleurig of oranje? Kleurt de rode wijn purper, robijn, dakpan of bruin?

Waar komen die kleuren trouwens vandaan? Op enkele uitzonderingen na hebben druiven wit sap, ook blauwe druiven. De kleur van rode wijn komt dus uit de schil. De wijnmaker laat de schillen een tijd weken in de geperste druiven. Rosé wordt ook van blauwe druiven gemaakt, maar krijgt slechts een kort contact met de schil.

Witte wijn wordt meestal van witte druiven gemaakt, maar niet noodzakelijk. Aangezien ook blauwe druiven wit sap hebben, kan je er perfect witte wijn van maken. De wijnbouwer vermijdt dan schilweking. Zo zijn veel witte Champagnes (gedeeltelijk) gemaakt van de blauwe druivensoorten Pinot Noir en Pinot Meunier. Voor stille wijnen – zonder belletje dus – is dat eerder uitzonderlijk, maar het gebeurt.

Andere factoren die de kleur beïnvloeden zijn de gebruikte druivensoort, eventuele houtrijping, de ouderdom van de wijn en de aanwezigheid van restsuikers.

Waldulmer Pfarrberg Spätburgunder 2006, weiß gekeltert

We doen de test met een witte wijn op basis van een blauwe druivensoort. De streek Baden ligt in het zuiden van Duitsland, langs de Rijn. Aan de overkant ligt de Franse Elzas. Naar Duitse normen is dit een warme streek, logisch dus dat er veel rode wijn wordt gemaakt, doorgaans op basis van Pinot Noir.

Ongeveer ter hoogte van Straatsburg -  maar dan aan de Duitse kant van de Rijn – ligt het dorpje Waldulm, aan de voet van het Zwarte Woud. De plaatselijke Winzergenossenschaft, de coöperatieve dus, maakt sinds kort een witte wijn op basis van Pinot Noir.

De wijn heeft een lichte kleur, met kleine belletjes. Het is geen echte schuimwijn, maar er is toch wat koolzuur aanwezig. Dat geeft de wijn wat extra pit en frisheid. Hij is zacht-fruitig in de neus en mooi droog en mineralig in de mond. Een verrassend aperitief of een flesje tussendoor.

€  8,40 bij QV Wijnhandel in Tienen, www.qv-tienen.be, 0475-70.32.86
 Waldulmer_web

23:19 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pinot noir, baden |  Facebook |

Commentaren

Hier met wijnhuis Brigitte wij zijn invoerder van Duitse NAHE wijnen ik heb de komentaar van de Spätburgunder gelezen zelf hebben wij een prachtige exclusieve rode Duitse wijn de LIBIDO 2002 18mnd. gerijpt op Barrique Dornfelder/Pinot Nior druif graag wil ik hem aan u voorstellen en laten proeven bestaat die mogelijkheid!!Deze wijn van het Weingut Schauss verdient ook om eens in de kijker te staan is het mogelijk om met u contact te leggen? Vriendelijke groeten van, Brigitte

Gepost door: Lefevre Brigitte | 01-02-08

De commentaren zijn gesloten.