15-01-08

De Douro biedt meer dan Porto

Portugese wijn moet u echt in de gaten houden. In navolging van grote buur Spanje beweegt er erg veel in Portugal. Wijnmakers combineren er oude tradities met moderne experimenten. Deze schatkamer heeft beslist nog niet al haar geheimen prijsgegeven.

Dwars door het noorden van Portugal stroomt de rivier de Douro, majestueus door een prachtig heuvelrijk landschap. Het is de bakermat van de beroemdste zoete wijn ter wereld: de Porto. Maar van de 38.000 hectare wijngaard wordt slechts de helft gebruikt voor Portwijnen. Van de rest worden droge wijnen gemaakt, die nog onvoldoende bekendheid genieten.

Ten onrechte, want de Douro is een nobele wijnstreek, met één van de oudste herkomstbenamingen ter wereld. Al in 1756 werd de Dourovallei als wijnstreek erkend. De regio heeft alles wat een wijnmaker zich kan wensen: voldoende zon, goede hellingen, koelte door de hoogte, zeer goede bodems (met graniet en leisteen) en een schat aan druivensoorten, zoals overigens alle Portugese wijnstreken.

Door de aanwezigheid van de grote Porthuizen beschikt de Douro over sterke troeven om het voortouw te nemen in de heropleving van de Portugese wijn.  Oorspronkelijk, tot het begin van de 18de eeuw, waren de meeste wijnen uit de Douro “droog”. In het wijnjargon is dat het tegendeel van “zoet”. Pas later ontdekte men dat men het gistingsproces – de omzetting van de suikers uit het druivensap in alcohol – kon stopzetten door alcohol toe te voegen. Zo ontstond de zoete en “versterkte” Porto, die de droge wijn naar de achtergrond verdreef. Nu eisen de droge wijnen hun plaats terug op.

Duas Quintas 2004

Ramos Pinto is een klinkende naam in de Douro. Eerder bespraken we hier al zijn LBV Porto. Daar stopt zijn wijnmakerstalent niet. Met dezelfde druivensoorten maakt hij ook droge wijnen.

In het Portugees is een wijndomein een “quinta”. Voor deze “Duas Quintas” combineert Ramos Pinto druiven uit Quinta de Ervamoira en Quinta dos Bons Ares. De eerste groeien op leisteen op geringe hoogte, waardoor ze goed rijp worden. De tweede staan op een bodem van graniet op grotere hoogte, met meer wind. Daardoor krijgen de druiven een hogere zuurtegraad, die meer frisheid aan de wijn geeft. Deze druiven, van de typische rassen Touriga Francesa, Tinta Roriz en Touriga Nacional, worden finaal in één wijn verwerkt.

Het resultaat is een een evenwichtige en stevig gestructureerde wijn, donker van kleur, met veel donker fruit, peper, cacao en koffie.

€ 8,40 bij De Coninck Wine & Spirit in Waterloo, 02.353.07.65, www.deconinckwine.com.

DuasQuintas_web

19:53 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: porto, portugal, douro, duero |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.