12-01-08

Een Castilliaans buitenbeentje

Spanje heeft al lang veel meer te bieden dan Rioja. Onder meer de wijnen uit de regio Castilla y León verwierven het jongste decennium wereldfaam, vooral in de appellaties Ribera del Duero en Rueda. Veel minder bekend is Bierzo, het meest noordelijke Castilliaanse wijnbouwgebied.

Bierzo is een buitenbeentje. Het ligt ver van de andere Castilliaanse wijnregio’s, helemaal tegen Gallicië aan. Het is hier een stuk koeler dan in de wijngaarden langs de Duero-rivier. De wijnstokken staan er aangeplant rond de 500 meter boven zeeniveau, met uitschieters tot boven de 1000 meter.

Bierzo is ook origineel omdat de rode wijnen hier niet worden gemaakt van de Tempranillo-druif, zoals elders in Castilla y León, maar van de plaatselijke ster Mencía. Men heeft lang gedacht dat dit een plaatselijke versie was van Cabernet Franc, maar DNA-onderzoek keilde die theorie in de prullenmand. Waar de druif historisch vandaan komt is een raadsel. De enige andere plaats waar we ze aantreffen is de Portugese Dão-streek, waar ze Jaen heet.

Bierzowijnen zijn in snel tempo hip aan het worden. Een tiental jaar geleden begon een groep jonge wijnbouwers in deze streek te investeren. Dat werpt stilaan vruchten af. De kwaliteiten van de Mencía-druif spelen daarbij een belangrijke rol. De oude en soms verwaarloosde wijnstokken worden vandaag terug volop benut.

Pittacum 2004

Één van de domeinen die Bierzo terug op de kaart aan het zetten zijn, is Viñedos y Bodegas Pittacum. Deze Bodega heeft slechts 5 hectare wijngaard in eigen bezit. De andere druiven worden aangekocht, maar dat gebeurt zeer rigoureus. Enkel de beste druiven komen in aanmerking, van wijnstokken tussen de 50 en de 80 jaar oud. Het hele jaar door worden de wijngaarden opgevolgd. Enkel organische meststoffen zijn toegelaten.

Bij de oogst worden alleen de gezonde en rijpe trossen geplukt. In de moderne wijnkelder krijgen de druiven een lange schilweking voor een goede extractie van kleur en smaak. De wijn rust nog zes maanden op vaten van Franse en Amerikaanse eik.

Pittacum is een donkere, krachtige en goed gestructureerde wijn. We ontdekken aroma’s van zwarte bes, veel kruiden en een vleugje leer. De frisse zuren zorgen voor een mooi evenwicht. Je moet de wijn wel een uurtje vooraf karaferen, zodat de harde kantjes wegsmelten en alle smaken zich vrijgeven. Schenk hem niet te warm, zo ergens tussen 16 en 18 C°, zodat de alcohol niet gaat domineren. Serveer er een stevige ovenschotel bij.

€ 10,99 bij Mondovino in Schoten, 03.658.20.20, www.mondovino.be

Pittacum_web

11:36 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (1) | Tags: spanje, castillie y leon, bierzo, mencia |  Facebook |

Commentaren

Sinds het pril begin van de topsite
”TOP 100 DER SKYNETBLOGS”,
hebben zich al 108 bloggers aangemeld.

De topsite staat reeds op een 8° plaats op 360.

Daar de familie van de Skynetblogs veel
Groter is dan dat, roep ik jullie allemaal op
om zich massaal aan te melden.

Wij dingen naar een 1° plaats.

Ga naar mijn blog en klik op de Top 100 der
Skynetblogs-banner, vul het aanmeldformulier in,
plaats een banner en plak je stem-of bannercode
via personalisering op je blog op een goed zichtbare
plaats.

Plaats een banner, het verhoogd de zichtbaarheid van
je blog, en het geeft de topsite een mooier beeld. Indien
geen banner, wil ik die wel voor je maken.

Je ontvant een mail met accountnummer en je opgegeven
wachtwoord welke je goed moet bewaren, heb je nodig als
je iets wilt veranderen.

Ik hoop jullie hier vlug te ontmoeten.


Gepost door: mireille | 13-01-08

De commentaren zijn gesloten.