04-01-08

Een wijn uit de bergen

Voor onze eerste wijn van het nieuwe jaar zochten we iets bijzonder. We trokken aan de mouw van Wouter De Bakker, Eerste Sommelier van België in 2007. Deze 23-jarige wijnkenner werkt niet enkel als sommelier in het Antwerpse restaurant Dôme, hij verkoopt ook zelf wijn. Uit zijn selectie pikten we een wijn uit de Savoie, de Franse Alpen. Ideaal dus om in winter(sport)sfeer te komen.

Wijnen uit bergrijke streken zijn vaak interessant. De Elzas ken je natuurlijk, maar Alpenwijn is een pak minder bekend. Als u deze winter nog naar Zwitserland trekt, moet u beslist de plaatselijke wijnen leren kennen. Oostenrijk is ook schitterend, al liggen de wijngaarden daar niet in maar achter de Alpen. En de Italiaanse Alpen zijn eveneens een topregio voor wijnliefhebbers.

Maar vandaag zetten we dus de Franse Alpen in het zonnetje. De wijngaarden van de Savoie vangen aan langs de oevers van het meer van Genève en waaieren uit over drie bergrijke departementen. Een reus kan je deze wijnregio niet noemen, met amper 2.170 hectare wijnstokken. Maar kwaliteit is toch belangrijker dan kwantiteit?

De Bourgondische druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir en Gamay voelen er zich thuis, maar de Savoie blinkt vooral uit in enkele typisch lokale druivensoorten. Al durf ik wedden dat u nog nooit eerder hoorde van variëteiten als Mondeuse, Jacquère of Altesse.

Noël Dupasquier “Altesse” 2005

We zoemen wat dieper in op één specifieke herkomstbenaming, de Rousette de Savoie. Rousette is een synoniem voor Altesse, de druif die voor deze wijn wordt gebruikt. Het is zo’n typisch zeldzaam druivenras dat het hart van de ware wijnliefhebber sneller doet slaan. Meer dan enkele honderden hectare is er niet van aangeplant.

Wijnboer Noël Dupasquier weet het maximum uit zijn druiven te halen. Hij kiest voor een natuurlijke gisting, dus zonder toevoeging van artificiële gisten. Daarna rusten de wijnen nog een vol jaar op oude eiken fusten.

De pas geopende wijn geurt erg zwoel en exotisch. In de mond maakt hij eerst een wat strenge indruk. Giet de fles gezwind in een karaf en laat deze enkele uren in de ijskast rusten. Proef dan opnieuw. De mooie zuren zijn een stuk zachter, rijp geel fruit streelt uw gehemelte, in toom gehouden door heel veel mineralen. Dit is overduidelijk een complexe wijn. Schenk hem niet te koud, zodat de aroma’s wijd open komen. Probeer er eens een stuk Beaufort bij, een kaas uit dezelfde streek.

€ 9,50 bij Wouter Wine Consult, 0498.15.67.62, www.wouterwineconsult.be

rousette_web

20:08 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (3) | Tags: altesse, savoie, roussette |  Facebook |

Commentaren

vraag hoe lang kan je wijn bewaren.En hoe lang kan je supermarkt wijn bewaren???groetjes arie

Gepost door: arie | 05-01-08

Rousette Ik heb vorige week ook nog een heerlijke Rousette de Savoie van Château de la Maré, Marestel 2005, open getrokken. Voor maar 5.75 Euro tijdens de Foire aux Vins bij Auchan is dit een zeer mooi glas wijn.

Cheers,

Gepost door: Vinama | 06-01-08

antwoord Beste Arie,

Dat hangt ervan af welke wijn je bedoelt. De meeste wijnen worden gemaakt om op relatief korte termijn te drinken. De bewaartijden zijn grosso modo: een jaar of 5 voor rood, een jaar of 2 voor wit en 1 jaar voor rosé. Maar uiteraard zijn er ook heel wat uitzonderingen. Zie ook mijn artikel over het aanleggen van een wijnkelder.

Gepost door: Luk | 12-01-08

De commentaren zijn gesloten.