29-12-07

Welke wijn bij oesters?

Liefhebbers van de puurste zeesmaken grijpen in deze tijd van het jaar hun kans. Oesters zijn een heerlijke opening van een maaltijd, maar zoals steeds stelt zich de vraag: wat drink je daar bij? Witte wijn natuurlijk, maar niet om het even welke.

De delicate smaak van (rauwe) oesters vraagt om een frisse, eerder discrete witte wijn. Een droge schuimwijn voldoet doorgaans aardig. Maar wie genoeg heeft van de belletjes, moet niet wanhopen. Er zijn alternatieven genoeg.

De meest klassieke begeleider is Muscadet, een wijn uit de monding van de Loire, rond de stad Nantes. Muscadet wordt gemaakt van de druivensoort Melon de Bourgogne, een eerder neutraal smakende variëteit. De meeste Muscadets zijn licht van smaak. Om de wijn toch iets meer kracht te geven, blijven ze na het gistingsproces rijpen “sur lies”, op de gistresten. Dat proces – dat we ook in de Champagne terugvinden – zorgt voor extra smaakextractie en soms een heel licht parelend gevoel op de tong. Een goede Muscadet assisteert oesters vakkundig. Hij  neemt de zeesmaak op en voegt er frisheid aan toe.

Wie een iets krachtigere wijn verkiest, kan een Bourgogne Aligoté kiezen, een Sauvignon Blanc of een lichte Sylvaner. Het verst dat u zich kan wagen is een (Petit) Chablis. Drink vooral geen krachtige, houtgerijpte wijnen, want die willen uw oesters te sterk beconcurreren.

Erg origineel is een droge Sherry. Een Fino dus, of liever nog een Manzanilla, afkomstig uit het Zuid-Spaanse kustgebied. De licht-zilte impressies zullen je oesters graag omarmen.

Voor onze wijn van de week keren we evenwel terug naar de Loire, op zoek naar een goede Muscadet. De meeste Muscadet-sur-lies komt uit de appellatie Muscadet-Sèvre-et-Maine, goed voor 400.000 hectoliter per jaar. Onze wijn komt uit de veel kleinere appellatie Muscadet-Coteaux-de-la-Loire, waar slechts 4.000 hectoliter wordt gemaakt. Maar eigenlijk maakt dat niet zo veel uit.

Pierre Guindon, Muscadet-Coteaux-de-la-Loire 2006

Het domein van Pierre Guindon is een van de oudste op de rechteroever van de Loire. De steile hellingen van leisteen zijn uitstekend geschikt voor een droge, minerale Muscadet.

De neus is zeer discreet en geeft zich maar langzaam prijs, met een vleugje mineraliteit en wat witte aalbes. We proeven meteen waarom dit een oestervriend is: fris, droog en strak zijn de trefwoorden. Een lichte, delicate wijn, ideaal bij zeevruchten of als aperitief.

€ 7,54 bij Swaffou, Dennenlaan 77 in Pulle (Zandhoven), 0475.80.04.14, www.swaffou.eu.

 

muscadet_web


 

14:51 Gepost door Luk in WIjn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muscadet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.