21-12-07

Zoete wijn

Het cliché wil dat vrouwen graag zoete wijn  lusten, terwijl mannen er hun neus voor ophalen. Nochtans kan iedereen van een glas zoete wijn genieten, mits het goede wijn is. Daar knelt vaak het schoentje. Koop in geen geval goedkope zoete wijnen, want de kans op rommel is dan groot.

Zoete wijn kan op verschillende manieren worden gemaakt, maar echt goedkope methodes zijn strijdig met kwaliteit. De zoete smaak moet hoe dan ook voortkomen uit restsuikers, een deel van de natuurlijke suikers uit de druif, die niet werden omgezet in alcohol.

Één methode om zoete wijn te maken is de druiven (zeer) laat oogsten, waardoor ze meer suiker bevatten. Men kan dan de wijn vergisten tot een normaal alcolholpercentage en toch nog restsuikers overhouden. De late oogst kan in goede jaren samen gaan met ‘edelrot’. Dit is de aantasting van de druiven door een nobele schimmel, de Botrytis cinerea. Deze schimmel haalt nog extra vocht uit de druif en voegt zeer complexe aroma’s toe.

Het klinkt misschien paradoxaal, maar een goede zoete wijn moet vooral veel zuren bevatten. Dat houdt de wijn levendig en boeiend en onderscheidt hem van een platte, mierzoete wijn. Ideaal gebruikt men dus druivensoorten die veel zuren bevatten, zoals Riesling in Duitsland of Chenin Blanc in de Franse Loirestreek. Beide druiven worden zowel gebruikt voor droge, half-droge als zoete wijnen.

In de Loire is onder meer de appellatie Coteaux du Layon bekend voor zoete wijnen. De Chenin Blanc heerst hier langs de oevers van de rivier Layon. Met 1.700 hectare wijngaarden en een jaarlijkse productie van ongeveer 50.000 hectoliter wijn is dit wijngebied klein genoeg om bijzonder te zijn, en groot genoeg om in onze winkels terug te vinden.

Domaine de Barres 2006

Saint-Aubin-de-Luigné is één van de zes gemeenten die zijn naam mag vermelden op een fles Coteaux du Layon. De Chenin Blanc gedijt er uitstekend op de ondergrond van leisteen. Wijnmaker Patrice Achard plukt de druiven voor zijn Coteaux du Layon in het najaar, tijdens verschillende oogstbeurten. De druiven moeten immers zeer rijp zijn, bijna rozijnen, voor ze geschikt zijn.

Het resultaat is erg fijn, met een neus vol rijpe mirabelletjes, abrikoos en ananas. De wijn smaakt uiteraard zoet, maar niet overdreven. Bovendien wordt de afdronk gedomineerd door zuren. Combineer deze wijn met foie gras, met zeer straffe kazen of met vruchtengebak. Je kan deze fles moeiteloos 10 jaar of langer bewaren.

€ 9,40 bij Winfin, rue Cheranne 11 in Sart-Dames-Avelines, 0475.29.05.49, www.winfin.be

 barres_web

Commentaren

hoe kan in in de winkel op het etiket zien of het een zoete wijn is
heb pas een fles gekocht en volgens de verkoper moest deze zoet zijn ,maar ze was niet zoet

Gepost door: maria | 10-08-10

De commentaren zijn gesloten.